Z pewnych względów usiłuję dalej używać Windowsa 98 SE. Wielokrotnie w przeszłości dokonywałem reinstalacji tego systemu. Ostatnio wystąpiły problemy. Po skopiowaniu wszystkich plików w procesie instalacji, która zachodzi bezproblemowo, system w pewnym momencie jak zawsze przy instalacji chce uruchomić się pierwszy raz i proponuje restart w tym celu. Po restarcie pada propozycja trybu awaryjnego. Tu moje pierwsze zdziwienie. Po zgodzie na to nie ładuje się jednak system w trybie awaryjnym, tylko idzie z automatu następny restart. A po nim propozycja trybu awaryjnego. I tak ciągle, błędne koło. Wszystko to dzieje się jeszcze przed etapem wpisania numeru seryjnego i rozpoznaniem urządzeń Plug and Play.
Pożyczyłem drugą płytę. Wykluczyłem uszkodzenie płyty. Pożyczyłem HDD. Wykluczyłem awarię dysku. I nie wiem o co chodzi. Robiłem reinstalkę wiele razy i zawsze szło idealnie.
W trybie awaryjnym (czasem się jednak załaduje – 1 raz na 7 cykli) system pokazuje 256 MB RAM zamiast tych 1300 MB które są naprawdę.
Ktoś z Was wie o co chodzi?
Strona 1 z 1
Reinstalacja Windows 98 SE dziwne problemy
Napisano 30 sierpień 2009, 01:08
Sprawdź czy wszystko w środku komputera łączy -najlepiej poprzekładaj to co możesz do innych gniazd i spróbuj wtedy. Możliwe że płyta główna się psuje -sprawdź czy masz dobrze ustawiony BIOS. Ten tryb awaryjny może dlatego że sprzęt robi błędy i przy próbie normalnego uruchomienia resetuje się albo coś się przegrzewa. Wyczyść też dokładnie komputer w środku i sprawdź czy chłodzenie działa prawidłowo (przesmaruj też pastą termoprzewodzącą chłodzenie CPU i grafiki ale nie zapmnij wyczyścić tych powierzchni przed ponownym przesmarowaniem -ja używam zmywacza do paznokci
).
Napisano 30 sierpień 2009, 18:40
Użytkownik paulmartin dnia 29.08.2009 20:15 napisał
W trybie awaryjnym (czasem się jednak załaduje – 1 raz na 7 cykli) system pokazuje 256 MB RAM zamiast tych 1300 MB które są naprawdę.
Rozwiązanie jest w helpie Win98, trzeba włączyć msconfig, i w którejś zakładce znaleźć 386enh, rozwinąć i odznaczyć wszystko, co nie ma loga windows. Nie pamiętam zbyt dokładnie w którym miejscu się znajduje, ale wiem że miałem taki problem.
Co do błędów przy instalacji, to może być tak jak powiedział vampir, komp się przegrzewa. Jeżeli nie, to wystartuj instalator ze wszystkimi możliwymi parametrami. Ja kiedyś wpisywałem:
setup.exe /is /ie /iv /p j
/is wyłącza scandisk, /ie wyłącza tworzenie dyskietki, /iv wyłącza teksty podczas instalacji, /p j aktywuje ACPI, które domyślnie może być wyłączone w tym systemie. Info może być nieścisłe, bo już dawno nie stawiałem 98, więc niech ktoś poprawi.
// edyta:
Możesz jeszcze próbować reinstalacji poleceniem setupcor.
Użytkownik sinus86 edytował ten post 30 sierpień 2009, 18:41
Gigabyte M52L-S3 | Athlon X2 5000+ | 4 GB DDR2 | Asus EN9800GT | Samsung 500 GB SATA II
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź