root (hd0,4) kernel /casper/vmlinuz root=/dev/hda5 initrd /casper/initrd.gzUruchamia się tylko konsola /bin/sh z podstawowymi poleceniami. Nie da się nic więcej uruchomić. Ubuntu nie może zamontować partycji /dev/hda5 jako główną. Być może przez to, że jest źle sformatowana lub znajdują się tam niepożądane foldery i pliki. Czy istnieje inny sposób, aby uruchomić LiveCD lub zainstalować Ubuntu z HDD?
Strona 1 z 1
[Ubuntu] Jak uruchomić LiveCD z dysku?
Napisano 19 wrzesień 2009, 18:56
Pobrałem Ubuntu 9.4 PL. Sformatowałem partycję do EXT3 za pomocą Paragon Hard Disk Manager. Rozpakowałem tam zawartość pliku .iso. Uruchomiłem ponownie komputer i wpisałem komendy do programu GRUB:
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 19 wrzesień 2009, 22:54
Zawartość obrazu ISO służy do uruchomienia się z nośnika takiego jak płyta CD czy pendrive. Dla windowsa Ubuntu ma aplikacje-instalator do zainstalowania tej dystrybucji (nazwy teraz nie pamiętam, ale da się to wygooglać).
nie możesz zainstalować tego po ludzku z CD/USB?
nie możesz zainstalować tego po ludzku z CD/USB?
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Napisano 19 wrzesień 2009, 23:25
Nie chciałem marnować płyty CD, a z USB obecna wersja BIOS-u nie wystartuje
Pomógł ten kod:
Rozczarowałem się wydajnością systemu. Kursor przycina, wywala aplikacje (szczególnie Firefoksa, nawet cały GNOME). Wyszukiwanie oprogramowania po wpisaniu tekstu w programie "Dodaj/Usuń" trwa minutę. Może po instalacji będzie lepiej. [256 MB RAM + SWAP]
title Ubuntu root (hd0,4) kernel /casper/vmlinuz boot=casper root=/dev/ram ramdisk_size=262144 rw initrd /casper/initrd.gz
Rozczarowałem się wydajnością systemu. Kursor przycina, wywala aplikacje (szczególnie Firefoksa, nawet cały GNOME). Wyszukiwanie oprogramowania po wpisaniu tekstu w programie "Dodaj/Usuń" trwa minutę. Może po instalacji będzie lepiej. [256 MB RAM + SWAP]
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
Napisano 08 październik 2009, 21:58
Chciałem zainstalować Ubuntu z dysku. Instalator wykrył partycje jako sda, chociaż dysk jest podłączony standardem IDE. Być może nowe wersje tak wykrywają dyski IDE. Dawniej Mandriva używała skrótu hda.
Niestety schody zaczynają się po wyjściu z kreatora instalacji. Wyskakuje komunikat, że cdrom jest zamontowany, dlatego nie można kontynuować instalacji. Co ma piernik do wiatraka? Próbowałem:
Czy jedynym wyjściem jest instalacja z płyty CD? Czy da się obejść problem?
Niestety schody zaczynają się po wyjściu z kreatora instalacji. Wyskakuje komunikat, że cdrom jest zamontowany, dlatego nie można kontynuować instalacji. Co ma piernik do wiatraka? Próbowałem:
umount cdrom umount /mnt/cdrom umount /dev/cdromWygląda na to, że cdrom nie jest zamontowany albo w innym miejscu.
Napisano 08 październik 2009, 22:26
Użytkownik Ferrari dnia 08.10.2009 22:58 napisał
Jedynym wyjściem jest użycie oprogramowania zgodnie z jego przeznaczeniem. Jeżeli kombinujesz w uruchamianie obrazu/zawartości LiveCD z dysku to nie dziw się że to nie działa i nikt nie ruszy się by cokolwiek z tym zrobić lub zmienić. Obraz ISO służy do wypalenia na płycie CD i uruchomienia go z napędu CD. Jeżeli uruchamiasz go z dysku - używasz oprogramowania niezgodnie z jego przeznaczeniem = wyłączenie twój problem i ból :P
Biblioteki: Skrypty, CMS | Kurs PHP | Python | Linux i Programowanie | Django | Qt | Wyszukiwarka ofert pracy
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź