Strona 1 z 1
jak odinstalować program, dla którego nie ma opcji odinstaluj w aplecie Programy i funkcje
Napisano 21 wrzesień 2009, 17:05
Witam i proszę o pomoc,
mam zainstalowane oprogramowanie (na vista bussiness), którego chciałbym się pozbyć. Niestety w aplecie Programy i funkcje nie ma dla tego programu opcji Odinstaluj (ani żadnej innej). Ze stron MS doczytałem, że widać program ten nie był napisany pod Vistę i stąd problem, ale żadnego pomysłu jak ten problem rozwiązać nie było. Proszę was zatem o pomoc.
W jaki sposób uaktywnić opcję odinstaluj dla tego programu. Dodam jeszcze, że chyba nie ma on własnego uninstalera, a przynajmniej takowy nie istnieje w katalogu programu.
Oczywiście mogę ręcznie grzebać w rejestrach, ale chciałbym pozbyć się także wpisu w aplecie Programy i funkcje.
Czy jest na to jakaś metoda bez doinstalowywania dodatkowego oprogramowania?
mam zainstalowane oprogramowanie (na vista bussiness), którego chciałbym się pozbyć. Niestety w aplecie Programy i funkcje nie ma dla tego programu opcji Odinstaluj (ani żadnej innej). Ze stron MS doczytałem, że widać program ten nie był napisany pod Vistę i stąd problem, ale żadnego pomysłu jak ten problem rozwiązać nie było. Proszę was zatem o pomoc.
W jaki sposób uaktywnić opcję odinstaluj dla tego programu. Dodam jeszcze, że chyba nie ma on własnego uninstalera, a przynajmniej takowy nie istnieje w katalogu programu.
Oczywiście mogę ręcznie grzebać w rejestrach, ale chciałbym pozbyć się także wpisu w aplecie Programy i funkcje.
Czy jest na to jakaś metoda bez doinstalowywania dodatkowego oprogramowania?
#0 Bot Reklamowy
Napisano 21 wrzesień 2009, 18:15
Spróbuj usunąć go za pomocą Revo Unistaller :arrow:http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstall...dows,12741.html
Użytkownik mati8898 edytował ten post 21 wrzesień 2009, 18:16
#0 Bot Reklamowy
Napisano 23 wrzesień 2009, 08:38
Użytkownik mati8898 dnia 21.09.2009 19:15 napisał
Spróbuj usunąć go za pomocą Revo Unistaller :arrow:http://www.dobreprogramy.pl/Revo-Uninstall...dows,12741.html
Niestety nie widzi on większości zainstalowanego oprogramowania. Nawet przy zaawansowanym usuwaniu nie daje sobie rady. Część usunąłem ręcznie z rejestru ale to strasznie żmudna robota. Jakieś inne pomysły???
#0 Bot Reklamowy
Napisano 23 wrzesień 2009, 18:48
Dobrze spisuje się również jedna z takich opcji w CCleanerze. Ewentualnie użyj programu do bezpowrotnego kasowania danych, np. Free Disk Wipe. Nie załatwi to, niestety, problemów z ewentualnymi wpisami w rejestrze, ale nieaktywne i niepotrzebne wyczyścisz choćby wspomnianym CCleanerem.
Użytkownik Marcus Pollius edytował ten post 23 wrzesień 2009, 18:48
Napisano 24 wrzesień 2009, 11:28
Użytkownik mati8898 dnia 23.09.2009 18:34 napisał
A może byś napisał co to w ogóle za program jest???
Nie chodzi mi o konkretny program (z dwoma już sobie poradziłem), choć chętnie pozbyłbym się GoogleGears, który wcisnął się wraz z Chromem. Chroma odinstalowałem a to badziewie zostało i nijak je usunąć. Nawet nie wiem czy ono jeszcze jest na komputerze, czy tylko wpis w aplecie pozostał. Chodzi mi tu raczej o zasadę czyli dokładniej rzecz biorąc gdzie Vista przechowuje informacje o instalatorach i o tym dla którego wyświetlać opcje odinstaluj a dla którego nie. Gdzie te wpisy w rejestrze są schowane? W jednym miejscu, czy rozsiane w różnych?
Zasadniczo na tyle orientuję się w Windowsach i rejestrach, że mogę wyczyścić rejestr ręcznie, ale może program ma swój deinstalator, który większość roboty zrobiłby sam a ja bym tylko posprzątał resztę.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź