Komputer Świat Ekspert - Forum: Nie rozpoznano urządzenia USB - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Nie rozpoznano urządzenia USB

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Denarek 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 15-czerwiec 05

Napisano 24 październik 2009, 23:12

Mam dysk zewnętrzny Seagate 1TB na USB 2.0 zasilany własnym zasilaczem.
Podpinam go do portów USB na przednim panelu (są dwa) i na jednym z nich sprzęt jest znajdowany i instalowany poprawnie jako Seagate Desktop USB Device.
Podpinam do drugiego portu i mam komunikat: "Nie rozpoznano urządzenia USB. Jedno z urządzeń USB podłączonych do tego komputera ma awarię, ale system Windows nie może go rozpoznać". Urządzenie jest znajdowane, wyszukiwany jest sterownik, po czym pokazuje się powyższy komunikat. W menadżerze urządzeń pojawia się jako urządzenie pamięci masowej USB z żółtym znaczkiem.
Dlaczego tak się dzieje? Dodam, że oba porty są w pełni sprawne (wszystkie inne urządzenia działają na obu portach). Dysk nie potrzebuje żadnych sterowników. Odinstalowywałem już wszystkie kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej i to też nie pomogło.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   TadeuszFantom 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 97
  • Rejestracja: 08-listopad 05

Napisano 27 październik 2009, 09:32

Pewnie nie zostały zainstalowane sterowniki dla tego USB. Jesli jest to gniazdo jako element płyty glownej to sterowniki znajdziesz na płycie instalacyjnej dolaczonej do plyty glownej, jesli USB jest w formie karty rozszerzeń to do takiej karty tez powinna byc płyta ze sterownikami.
Sądzę, ze w ogole nie zainstalowano sterownikow plyty glównej tylko zadowolono sie steronikami wchodzacymi w sklad płyty instalacyjnej systemu operacyjnego.
Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy.
http://www.hakerczat.prv.pl/
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Denarek 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 15-czerwiec 05

Napisano 29 październik 2009, 10:25

Najnowsze sterowniki pod USB dla tej plyty glownej sa oczywiscie zainstalowane. Problem na tym jednym porcie mam tylko z jednym urzadzeniem.
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   TadeuszFantom 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 97
  • Rejestracja: 08-listopad 05

Napisano 29 październik 2009, 11:47

Można spróbować w managerze urządzeń zaznaczyć ten USB co ma żółty znaczek i wybrać w opcjach aktualizuj sterownik, w systemie dobrze jest mieć ustawienie automatycznej aktualizacji oraz włozona płytę ze sterownikami (płyty glownej lub jesli ma to tej pamieci masowej obsługiwanej przez port USB). Mozna tez poszukac sterowników na stronie producenta pamieci masowej ewentualnie USB. Upenić sie też nalezy w jakim standardzie jest USB czy 1 czy 2, bo czasem sa dwa rodzaje USB obok siebie.
Nie bierz życia na serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy.
http://www.hakerczat.prv.pl/
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Denarek 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 15-czerwiec 05

Napisano 29 październik 2009, 21:33

Aktualizowałem w ten sposób sterownik, ale to nic nie dało. Automatyczne aktualizacje mam włączone, sterowniki i BIOS najnowsze ze strony producenta.
Próbowałem również na siłę "ręcznie" wybrać urządzenie, ale też bez skutku.
Producent udostępnia program sprawdzający, czy jest nowy firmware dla dysków, ale niestety takowego nie ma.
Być może to wina tego dysku, ale dlaczego w takim razie działa normalnie na innych portach?
Z drugiej strony na porcie, na którym nie jest poprawnie rozpoznawany działają normalnie wszystkie moje pozostałe urządzenia (aparat, pendrivy, myszka itp.)
Brak logiki w tym wszystkim ...

Użytkownik Denarek edytował ten post 29 październik 2009, 21:35

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   A:-)Brunuś 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 119
  • Rejestracja: 23-listopad 07

Napisano 08 listopad 2009, 18:57

Sprawdź czy gniazdo USB jest dobrze podłączone do płyty głównej.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Denarek 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 4
  • Rejestracja: 15-czerwiec 05

Napisano 13 grudzień 2009, 11:54

Podłączone jest dobrze. Wszystkie inne urzadzenia działają poprawnie. Wydaje się, że musi to być zwiazane z dyskiem. Chociaż z drugiej strony w innych gniazdach działa ...

EDIT:
A:-)Brunuś - miałeś jednak rację. To była wina złego podłączenia do płyty głównej.

Dziękuję i przepraszam za niepotrzebne zamieszanie, ale byłem pewny, że podłączenie jest dobre.
A jednak ....

Użytkownik Denarek edytował ten post 14 grudzień 2009, 14:05

0

Strona 1 z 1


Szybka odpowiedź

  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

eminem14  : (25 luty 2015 - 17:57) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/
eminem14  : (25 luty 2015 - 17:56) Siema, może ktoś pomóc wybrać, który z trzech programów zainstalować: http://forum.ks-ekspert.pl/topic/409990-pytanie-o-programy-z-grupy-acdsee-przegladarki-plikow-graficznych/ ?
Hubot  : (18 luty 2015 - 21:00) Poda ktoś linka?
Hubot  : (18 luty 2015 - 20:59) Zna ktoś stronę oficjalną GG Alice gg:16?
Th0mas  : (18 luty 2015 - 00:03) Witam martwe forum.
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:31) kiedyś sporo się tu siedziało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:27) ostatnio szukałem czegoś w google i jeden z pierwszych wyników prowadził do tego forum, wtedy mi się o nim przypomniało
sinus86  : (17 luty 2015 - 22:26) zgadza się ;) ale firefox okazał się sprytniejszy i zapamiętał mi to nowe hasło :D
dawido90  : (13 luty 2015 - 14:32) @sinus86 Czasem nie Ty miałeś zmienić hasło na byle jakie i już się tu nie logować? :D
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Niedługo to forum zostanie połączone z forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 luty 2015 - 16:46) Nie dało się upilnować bootów ponieważ jest ich zbyt dużo.
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:09) chyba nawet redakcja tu nie bywa skoro porno od 14 stycznia tu leży
strefacst  : (28 styczeń 2015 - 22:07) zarejestrowałem się tu w 2003 r. i pamiętam że na tym forum godzinami się siedziało. pamiętało się adminów i moderatorów. a teraz tu tak nic nie ma.
sinus86  : (27 styczeń 2015 - 22:00) zagląda ktoś ze starej gwardii?
sinus86  : (27 styczeń 2015 - 22:00) no cześć, co dobrego?
wojtek0569  : (15 styczeń 2015 - 23:47) Zapraszam na Forum Komputer Świat - "spadkobiercę" eksperta ;)
wojtek0569  : (15 styczeń 2015 - 23:46) Tego to musisz pytać się najstarszych userów :D Teraz tu to tylko same booty.
Driv3r  : (15 styczeń 2015 - 17:14) Czy te forum na prawde tak upadlo od 2006r ?
wojtek0569  : (24 grudzień 2014 - 11:47) Wesołych świąt i na Ekspercie życzę ;)
wojtek0569  : (17 grudzień 2014 - 16:05) No i znowu atak botów :(
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP