Komputer Świat Ekspert - Forum: Bardzo Dziwna Sprawa - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Bardzo Dziwna Sprawa Pomocy nigdzie nikt sensownego mi nie napisal

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   droniu 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6

Napisano 15 grudzień 2009, 22:13

Witam
Jakis czas temu siedzac na kompie moja myszka zaczela wariowac(tzn najpierw "freezowala" i przycinala) nastepnie wogole przestala dzialac.
Po restarcie kompa dalej nie dzialala dopiero za 4 restartem "zaskoczyla"Wszystko fajnie cacy ale po 20 min znowu to samo. No to pozyczylem inna myszke od znajomego i sprawa wyglada tak samo.W nastepstwie tych strasznych czynow :P kupilem myszke na USB (tamte dwie byly na ps2) i co ? I ZNOWU TO SAMO :< po tygodniu zmagan FORMAT postawilem system i ZNOWU TO SAMO wiec znowu format ale dalej no wiecie co :P wiec mysle sobie moze mi porty padly w plycie glownej dziwne ale mozliwe wiec zmienilem kompa. Tzn dzisiaj przywiozlem do domu nowego kompa ale dysk twardy i ramy musialem wsadzic swoje stare.Zamontowalem wszystko zrobilem formata i znowu to samo (oczywiscie zarowno wczesniej jak i teraz robilem scana nodem) ale nic nie wykryl.
Pamietam ze kiedys, kiedys mialem problem takiego typu ze mialem wira (podejzewam ze konia trojanskiego) ktory po jakis 30 min uzytkowania kompa wypluwal mi okienko z odliczaniem od 30sec w dol(jak dobrze pamietam) i komp sie wylaczal, wtedy format nie pomogl ale scan i usuniecie wirusa badziewnym avastem dalo rade.
Ale wracajac do sprawy tajemniczej myszki :P Prosze o jakies sugestie (od czego moze miec miesce takie zachowanie mojego gryzonia i jak sobie z tym poradzic)....jesli to wirus to czym to wywalic(nod nie daje rady) moze jakis anti trojan... no nie wiem ale czekam na rady.
Wasnie przed chwila uruchomilem program anti trojan i kiedy puscilem skana wyskoczylo mi "2009.12.15 22:21[Skanuj plik] odmowa dostępu do pliku C:\pagefile.sys"
Jak dobrze pamietam przy nodzie (jesli weszlo sie w dziennik skanowania tez byla podobna informacja .... ale na dysku C nie mam takiego pliku....czy to moze miec cos wspolnego z moja myszka ?
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   mati8898 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 262

Napisano 15 grudzień 2009, 22:21

Wątpię, żeby to była wina wirusów, skoro po formacie jest to samo, a do tego antywiry nic nie wykrywają.

Cytat

Wasnie przed chwila uruchomilem program anti trojan i kiedy puscilem skana wyskoczylo mi "2009.12.15 22:21[Skanuj plik] odmowa dostępu do pliku C:\pagefile.sys"

To jest plik stronicowania
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   droniu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 15 grudzień 2009, 22:51

W takim razie co to moze byc ? Skoro kompa zupelnie innego przynioslem (tylko dysk jest z tego starego ale byl podwójny format owego dysku) Porty i sprawy zwiazane ze sprzetem tez odpadaja ( jak pisalem wszystko zostalo wymienione (wlacznie z myszka))

Dzieki za szybka odpowiedz
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Komek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 126

Napisano 16 grudzień 2009, 06:47

Hej,

no rzeczywiście ciekawa sprawa, ja ze swoją myszką nigdy nie miałem problemu ;) a tak na poważnie, jeśli antywirus nic nie wykrył to nie znaczy, że nic nie ma, avast wcale taki badziewny nie jest no chyba, że mówisz o interfejsie:). Możesz ściągnąć wersje 30dniową symantec-a albo kaspersky-ego i sprawdzić czy nic nie ma, pamiętaj tylko zaktualizować sygnatury, możesz jeszcze sprawdzić co ładuje się przy autostarcie za pomocą narzędzi systemowych msconfig i regedit możesz też użyć narzędzi mocrosoft-u - sysinternals. A windows-a oczywiście masz oryginalnego ?, bez dodatków z neta.
Skoro wymieniłeś kompa i myszkę to zostaje tylko sprawa softu.

Użytkownik Komek edytował ten post 16 grudzień 2009, 06:50

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   droniu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 16 grudzień 2009, 10:06

Sprawa zwiazana z systemem nie ma nic wspolnego gdyz kiedy po raz pierwszy zaczely sie problemy z myszka to mialem xp sp2 a po formatach zainstalowalem windowZ v2 (jesli ktos nie wie jest to modyfikacja xp) na obu systemach to samo.
Jak tak wczoraj sobie myslalem jaka moze byc przyczyna tego stau zeczy przypomnialo mi sie pewne zdarzenie.Jakis czas temu mialem remont (przed remontem problemu z myszka nie bylo) po remoncie bylo przemeblowanie i w koncu biorko z kompem stoi kolo kaloryfera(w taki sposob ze obudowa jest tylem do kaloryfera i jest oddzielona od niego o jakies 40 cm moze mniej ).No i ktoregos razu jak podlaczalem cos do kompa przez przypadek dotknalem kaloryfera i mnie dosc mocno koplo (wniosek ... jest przebicie) Bynajmniej bylo na sterym kompie nie wiem jak teraz. Na elektronice nie znam sie wogole ... moze to miec jakis zwiazek z moja myszka ?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2302

Napisano 16 grudzień 2009, 12:04

Mam podejrzenie, że na HDD jednak coś siedzi. Np. na partycji, której nie sformatowałeś i na której nie był postawiony Windows, czyli np. D:\, E:\ czy ile tam ich masz.

Zapuść linuksa na Live CD, np. najnowsze Ubuntu i zobacz, czy tam też będzie mysz wariować. Jeśli nie będzie, to najprawdopodobniej znaczy, że moja hipoteza się sprawdziła. Wówczas przydałoby się jakieś oprogramowanie, które z poziomu dosa zrobi skan systemu, np. Kaspersky odpalany z CD z najnowszymi bazami.

Jeśli na linuksie też będzie mysz wariować, wtedy spróbuj włożyć inne RAMy, albo jeśli masz wiele kości, to wyjmuj po jednej i sprawdzaj. W ten sposób dojdziesz do tego, która jest uszkodzona. Jak RAM siada, to właśnie takie dziwne rzeczy potrafią się dziać.

Użytkownik Nitrox edytował ten post 16 grudzień 2009, 12:09

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   droniu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 16 grudzień 2009, 12:15

Hmm jesli chodzi o partycje to mam tylko jedna C: . A jesli chodzi o ramy to tez mi to do glowy przyszlo ale jak narazie tj od wczoraj popoludnia myszka chodzi elegancko. Zobaczymy jak bedzie dalej. Dzieki za odpowiedzi. PS jesli chodzi o tego kasperskiego odpalanego z CD to mozesz napisac cos wiecej ? czy wystarczy poprotu ze sciagne kasperskiego zaaktualizuje go i wlacz skan. PS2 czym sie rozni skan z poziomu dosu od zwyklego ?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   mati8898 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 262

Napisano 16 grudzień 2009, 15:25

Skoro masz tylko jedną partycję, to raczej infekcja odpada i według mnie przyczyny trzeba szukać w sprzęcie, ewentualnie w sterownikach. Dla pewności możesz jednak wrzucić logi z OTL, GMER i System Repair Engineer

Użytkownik mati8898 edytował ten post 16 grudzień 2009, 15:38

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Nitrox 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2302

Napisano 16 grudzień 2009, 17:21

Wyświetl postUżytkownik droniu dnia 16.12.2009 12:15 napisał

Hmm jesli chodzi o partycje to mam tylko jedna C: . A jesli chodzi o ramy to tez mi to do glowy przyszlo ale jak narazie tj od wczoraj popoludnia myszka chodzi elegancko. Zobaczymy jak bedzie dalej. Dzieki za odpowiedzi. PS jesli chodzi o tego kasperskiego odpalanego z CD to mozesz napisac cos wiecej ? czy wystarczy poprotu ze sciagne kasperskiego zaaktualizuje go i wlacz skan. PS2 czym sie rozni skan z poziomu dosu od zwyklego ?

PS 1. http://www.dobreprogramy.pl/Kaspersky-Resc...dows,12771.html
Jeśli normalnie Ci działa myszka to oczywiście możesz normalnego Kaspersky'ego odpalić - ja wziąłem pod uwagę fakt, że myszka nie działa i nie ma za bardzo jak uruchomić normalnego skanowania z poziomu Windowsa.

PS 2. Tym, że system nie jest uruchomiony, a siłą rzeczy ewentualny wirus nie działa i nie przeszkadza w działaniu programowi antywirusowemu.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2872

Napisano 16 grudzień 2009, 17:43

Wyświetl postUżytkownik droniu dnia 16.12.2009 10:06 napisał

....kaloryfera i mnie dosc mocno koplo (wniosek ... jest przebicie) Bynajmniej bylo na sterym kompie nie wiem jak teraz. Na elektronice nie znam sie wogole ... moze to miec jakis zwiazek z moja myszka ?

Wtedy i obecnie używasz listwy przeciwprzepięciowej i gniazdko masz uziemione ?
Jeśli nie miałeś wtedy i obecnie to wszelkie opisane anomalie związane z myszką moga być możliwe ... jesli napięcie "dotarło" do płyty głównej.
Proponuje diagnostykę jednak całego sprzętu - począwszy od pamięci RAM itd. , sprawdzić należy każdy podzespół komputera w celu wykluczenia awarii sprzętu.
Sounds of the Universe.............
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   droniu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 17 grudzień 2009, 21:51

Dzieki wam wszystkim za odpowiedzi.
Jak narazie (od paru dni) jest spokoj. Jednak wlaczylem dzisiaj anti trojana wszedem w zakladke narzedzia-> internet i
SCR
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   hutkow 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 78

Ikona posta  Napisano 17 grudzień 2009, 22:05

Witam!.Miałem podobne przypadki,że przy poruszaniu myszką kursor szalał po pulpicie nie słuchając mych poleceń ale pomogło wyjęcie wtyczki USB do tej pory nie mam pojęcia co to spowodowało.Nic pan nie pisze czy jest już OK proszę opisać ewentualne przedsięwzięcia w tej sprawie.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   droniu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 18 grudzień 2009, 16:01

Jestem ponownie :)
JAk juz pisalem jak narazie jest spokoj podlaczylem stara kulkowa myszke i jak narazie chodzi (ale jestem pewny ze chodzi nie dlatego ze jest stara myszka (bo jak pisalem sprawdzalem 5 roznych i na ps2 i na usb) wydaje mi sie ze za jakis czas problem wroci bo tak bylo ostatnim razem (przed formatem) 2 tyg jakos byl spokoj wszystko dzialalo i nagle znowu to samo. Teraz jest narazie ok ale za jakis czas pewnie znowu bede sie meczyl :< Tak czy siak dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Jesli by ktos mogl to prosil bym jeszcze o podanie jakis informacji na temat SCR ktory wrzucilem w poscie wyzej.Dzisiaj jak wlaczylem ten sam program to wyglada to tak Dołączona grafika
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa