Bardzo Dziwna Sprawa Pomocy nigdzie nikt sensownego mi nie napisal
Napisano 15 grudzień 2009, 22:13
Jakis czas temu siedzac na kompie moja myszka zaczela wariowac(tzn najpierw "freezowala" i przycinala) nastepnie wogole przestala dzialac.
Po restarcie kompa dalej nie dzialala dopiero za 4 restartem "zaskoczyla"Wszystko fajnie cacy ale po 20 min znowu to samo. No to pozyczylem inna myszke od znajomego i sprawa wyglada tak samo.W nastepstwie tych strasznych czynow :P kupilem myszke na USB (tamte dwie byly na ps2) i co ? I ZNOWU TO SAMO :< po tygodniu zmagan FORMAT postawilem system i ZNOWU TO SAMO wiec znowu format ale dalej no wiecie co :P wiec mysle sobie moze mi porty padly w plycie glownej dziwne ale mozliwe wiec zmienilem kompa. Tzn dzisiaj przywiozlem do domu nowego kompa ale dysk twardy i ramy musialem wsadzic swoje stare.Zamontowalem wszystko zrobilem formata i znowu to samo (oczywiscie zarowno wczesniej jak i teraz robilem scana nodem) ale nic nie wykryl.
Pamietam ze kiedys, kiedys mialem problem takiego typu ze mialem wira (podejzewam ze konia trojanskiego) ktory po jakis 30 min uzytkowania kompa wypluwal mi okienko z odliczaniem od 30sec w dol(jak dobrze pamietam) i komp sie wylaczal, wtedy format nie pomogl ale scan i usuniecie wirusa badziewnym avastem dalo rade.
Ale wracajac do sprawy tajemniczej myszki :P Prosze o jakies sugestie (od czego moze miec miesce takie zachowanie mojego gryzonia i jak sobie z tym poradzic)....jesli to wirus to czym to wywalic(nod nie daje rady) moze jakis anti trojan... no nie wiem ale czekam na rady.
Wasnie przed chwila uruchomilem program anti trojan i kiedy puscilem skana wyskoczylo mi "2009.12.15 22:21[Skanuj plik] odmowa dostępu do pliku C:\pagefile.sys"
Jak dobrze pamietam przy nodzie (jesli weszlo sie w dziennik skanowania tez byla podobna informacja .... ale na dysku C nie mam takiego pliku....czy to moze miec cos wspolnego z moja myszka ?
Napisano 15 grudzień 2009, 22:21
Cytat
To jest plik stronicowania
Napisano 15 grudzień 2009, 22:51
Dzieki za szybka odpowiedz
Napisano 16 grudzień 2009, 06:47
no rzeczywiście ciekawa sprawa, ja ze swoją myszką nigdy nie miałem problemu
Skoro wymieniłeś kompa i myszkę to zostaje tylko sprawa softu.
Użytkownik Komek edytował ten post 16 grudzień 2009, 06:50
Napisano 16 grudzień 2009, 10:06
Jak tak wczoraj sobie myslalem jaka moze byc przyczyna tego stau zeczy przypomnialo mi sie pewne zdarzenie.Jakis czas temu mialem remont (przed remontem problemu z myszka nie bylo) po remoncie bylo przemeblowanie i w koncu biorko z kompem stoi kolo kaloryfera(w taki sposob ze obudowa jest tylem do kaloryfera i jest oddzielona od niego o jakies 40 cm moze mniej ).No i ktoregos razu jak podlaczalem cos do kompa przez przypadek dotknalem kaloryfera i mnie dosc mocno koplo (wniosek ... jest przebicie) Bynajmniej bylo na sterym kompie nie wiem jak teraz. Na elektronice nie znam sie wogole ... moze to miec jakis zwiazek z moja myszka ?
Napisano 16 grudzień 2009, 12:04
Zapuść linuksa na Live CD, np. najnowsze Ubuntu i zobacz, czy tam też będzie mysz wariować. Jeśli nie będzie, to najprawdopodobniej znaczy, że moja hipoteza się sprawdziła. Wówczas przydałoby się jakieś oprogramowanie, które z poziomu dosa zrobi skan systemu, np. Kaspersky odpalany z CD z najnowszymi bazami.
Jeśli na linuksie też będzie mysz wariować, wtedy spróbuj włożyć inne RAMy, albo jeśli masz wiele kości, to wyjmuj po jednej i sprawdzaj. W ten sposób dojdziesz do tego, która jest uszkodzona. Jak RAM siada, to właśnie takie dziwne rzeczy potrafią się dziać.
Użytkownik Nitrox edytował ten post 16 grudzień 2009, 12:09
Napisano 16 grudzień 2009, 12:15
Napisano 16 grudzień 2009, 15:25
Użytkownik mati8898 edytował ten post 16 grudzień 2009, 15:38
Napisano 16 grudzień 2009, 17:21
Użytkownik droniu dnia 16.12.2009 12:15 napisał
PS 1. http://www.dobreprogramy.pl/Kaspersky-Resc...dows,12771.html
Jeśli normalnie Ci działa myszka to oczywiście możesz normalnego Kaspersky'ego odpalić - ja wziąłem pod uwagę fakt, że myszka nie działa i nie ma za bardzo jak uruchomić normalnego skanowania z poziomu Windowsa.
PS 2. Tym, że system nie jest uruchomiony, a siłą rzeczy ewentualny wirus nie działa i nie przeszkadza w działaniu programowi antywirusowemu.
Napisano 16 grudzień 2009, 17:43
Użytkownik droniu dnia 16.12.2009 10:06 napisał
Wtedy i obecnie używasz listwy przeciwprzepięciowej i gniazdko masz uziemione ?
Jeśli nie miałeś wtedy i obecnie to wszelkie opisane anomalie związane z myszką moga być możliwe ... jesli napięcie "dotarło" do płyty głównej.
Proponuje diagnostykę jednak całego sprzętu - począwszy od pamięci RAM itd. , sprawdzić należy każdy podzespół komputera w celu wykluczenia awarii sprzętu.
Napisano 17 grudzień 2009, 22:05
Napisano 18 grudzień 2009, 16:01
JAk juz pisalem jak narazie jest spokoj podlaczylem stara kulkowa myszke i jak narazie chodzi (ale jestem pewny ze chodzi nie dlatego ze jest stara myszka (bo jak pisalem sprawdzalem 5 roznych i na ps2 i na usb) wydaje mi sie ze za jakis czas problem wroci bo tak bylo ostatnim razem (przed formatem) 2 tyg jakos byl spokoj wszystko dzialalo i nagle znowu to samo. Teraz jest narazie ok ale za jakis czas pewnie znowu bede sie meczyl :< Tak czy siak dziekuje za wszelkie odpowiedzi.
Jesli by ktos mogl to prosil bym jeszcze o podanie jakis informacji na temat SCR ktory wrzucilem w poscie wyzej.Dzisiaj jak wlaczylem ten sam program to wyglada to tak
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź