Zainstalowałem Ubuntu 9,04 obok Windowsa 7 (znajdują się na różnych partycjach).
W Windowsie miałem 3 partycje : systemową, jedną nieużywaną(na której zainstalowałem Linuxa) oraz Dane.
Po instalacji Ubuntu w Windowsie widze tylko partycję systemową, ale to pół biedy... bo gdy odpalam Linuxa on również widzi tylko swoją partycję domową.
Teraz moja prośba: jak odnaleść na którymś z tych systemów zaginioną partycje Dane?
Udało mi się w Ubuntu poprzez wyszukiwanie plików dotrzeć do tej partycji, ale pliki są przeźroczyste (nic nie da się zrobić, chyba nie mam dostępu , chociąz jestem adminem)... jak z eksploratora wejść na tą partycję? W ogóle jak w Linuxie przejść na inną partycję niż domowa?
Strona 1 z 1
[Linux] problem z partycjami jak uzyskać dostęp?
Napisano 17 grudzień 2009, 21:02
Musisz ją zamontować przez moduł ntfs-3g, np.
mount -t ntfs-3g /dev/sdX /miejsce/do/montowania
Inaczej (chociaż, jakby się uprzeć to i moduł ntfs będzie RW) nie będziesz miał partycji do zapisu. Mimo to - warto uważać i nie wyłączać linuksa z zamontowaną do zapisu partycją windowsową - może spowodować to utratę danych z tej partycji.
Pozdrawiam
mount -t ntfs-3g /dev/sdX /miejsce/do/montowania
Inaczej (chociaż, jakby się uprzeć to i moduł ntfs będzie RW) nie będziesz miał partycji do zapisu. Mimo to - warto uważać i nie wyłączać linuksa z zamontowaną do zapisu partycją windowsową - może spowodować to utratę danych z tej partycji.
Pozdrawiam
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
Napisano 18 grudzień 2009, 14:46
Ogólnie to najpierw zapoznaj się z TYM topikiem i zarejestruj się na tamtejszym forum. Szukaj u źródeł a nie tutaj
AMD Athlon 1700+|Epox 8RDA+ | 2x256MB Goodram PC3200 DIMM DDR + 256MBNanya PC2100| Geforce 2 440 MMX | HDD Seageate 160GB + SAMSUNG 80GB 7200 rpm 2MB ATA| DVD Writer Pioneer DVR 116D | Mysz A4Tech X738k + program Oscar
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
WindowsXP+Linux Debian 5 Squeeze + LXDE
Sansa Clip 2Gb + Philips SHE 9500
It's nice to be importand but it's more importand to be nice
Napisano 18 grudzień 2009, 15:51
@doman18: nic nowego nie wniosłeś, tylko jak to graficznie zrobić... ja jednak jestem zdania - co tekstówka, to tekstówka
Zapomniałem dodać jednej rzeczy, a mianowicie:
W Windowsie masz "Mój Komputer", a tam C:, D: itd. W linuksie natomiast są punkty montowania. Główna partycja linuksowa zamontowana jest na /, a inne w katalogach montowania, np. /media/sda1 czy /mnt. Oznacza to, że można montować partycje w dowolnym katalogu. Oczywiście, zarówno pod KDE jak i GNOME, XFCE itp są narzędzia, które Ci automatycznie montują partycje i pokazują w jakiś "normalniejszy" sposób.
Pozdrawiam
Zapomniałem dodać jednej rzeczy, a mianowicie:
W Windowsie masz "Mój Komputer", a tam C:, D: itd. W linuksie natomiast są punkty montowania. Główna partycja linuksowa zamontowana jest na /, a inne w katalogach montowania, np. /media/sda1 czy /mnt. Oznacza to, że można montować partycje w dowolnym katalogu. Oczywiście, zarówno pod KDE jak i GNOME, XFCE itp są narzędzia, które Ci automatycznie montują partycje i pokazują w jakiś "normalniejszy" sposób.
Pozdrawiam
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
Napisano 18 styczeń 2010, 13:07
z drugiej strony, jeśli chcesz odzyskać dostęp do partycji "dane" z poziomu win7 to RMB na Mój Komputer->Zarządzaj->Zarządzanie dyskami
teraz rmb na partycji i szukasz czegoś co mówi o przypisaniu litery do napędu (oczywiście pod warunkiem, że jeszcze masz tę partycje :P )
teraz rmb na partycji i szukasz czegoś co mówi o przypisaniu litery do napędu (oczywiście pod warunkiem, że jeszcze masz tę partycje :P )
Napisano 18 styczeń 2010, 15:18
z reguły jak napisali wcześniej koledzy masz urządzenia w /dev/
standardowa komenda:
przyklad:
jak wysypie, ze chce, abys podal system plikow mozesz sprobowac forc'em"
lub za pomoca narzedzia ntfs-3g
pamietaj o utworzeniu w /mnt katalogu np sda1:
sdX - to dyski satowskie | hdx- to dyski ata
pzdr
standardowa komenda:
przyklad:
mount /dev/sda1 /mnt/sda1