Witam, mam Windowsa 7 Ultimate. Chcę zaszyfrować cały komputer TrueCryptem, mam pare pytań do ludzi, którzy mają doświadczenie w używaniu tego programu. Partycja systemowa ma być zaszyfrowana tylko i wyłącznie na hasło. To jest proste do zrobienia, ale jeśli uszkodzę system to po zrobieniu formata i wgraniu świeżej kopii bez przeszkód otrzymam świeży ,niezaszyfrowany system? Chcę mieć zaszyfrowaną również partycję z danymi. Czy nie będzie żadnych przeszkód, żeby dostać się do tej partycji z danymi po wgraniu świeżej kopii windowsa? Jest możliwe całkowite zdeszyfrowanie partycji z danymi?
Strona 1 z 1
Szyfrowanie TrueCrypt
Napisano 28 grudzień 2009, 22:16
To znaczy się szyfrując cały komputer szyfrujesz najpierw partycję z danymi a potem systemową. Jak zaszyfrujesz systemową i ją uszkodzisz, potem sformatujesz (tą systemową) i wgrasz na niej windows nie ruszając partycji z danymi to po zainstalowaniu TrueCrypt będziesz miał dostęp do zaszyfrowanych danych na 2 partycji (ale pod warunkiem że będziesz pamiętał do niej hasło i miał pliki kluczowe jeśli ich użyłeś -wtedy montujesz ją tak samo jak przed awarią za pomocą TrueCrypt).
Pamiętaj tylko żeby czasem nie formatować tej partycji z danymi po awarii i ponownej instalacji (bo wtedy jak będziesz chciał na nią wejść przez Mój komputer będzie się pokazywać komunikat, że partycja jest niesformatowana -musisz ją najpierw zamontować w TrueCrypt żeby na nią móc wejść). Najlepiej w ogóle nie ruszać zaszyfrowanej partycji jak nie jest zamontowana (ja kiedyś tylko chciałem ją dodać do listy partycji w jakimś linuxie i spowodowało to zmiany w MFT przez co straciłem większość danych (najważniejsze po tygodniu pracy udało mi się odzyskać)).
Pamiętaj tylko żeby czasem nie formatować tej partycji z danymi po awarii i ponownej instalacji (bo wtedy jak będziesz chciał na nią wejść przez Mój komputer będzie się pokazywać komunikat, że partycja jest niesformatowana -musisz ją najpierw zamontować w TrueCrypt żeby na nią móc wejść). Najlepiej w ogóle nie ruszać zaszyfrowanej partycji jak nie jest zamontowana (ja kiedyś tylko chciałem ją dodać do listy partycji w jakimś linuxie i spowodowało to zmiany w MFT przez co straciłem większość danych (najważniejsze po tygodniu pracy udało mi się odzyskać)).
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź