Strona 1 z 1
Program ograniczenie transferu na pewnym pc
Napisano 04 styczeń 2010, 09:10
Witam mam w pracy pewną osobę, która mi notorycznie zapycha łącze w pracy jest 4mb i nie może być mowy o pobieraniu plików ponieważ sieć strasznie muli, wiem że to on bo widziałem programy do ściągania reprymendy ustne nie pomagają więc chciałbym mu zainstalować jakiś program prosty w obsłudze który obiży mu transfer na tyle ile się ustawi. Proszę o porady.
Napisano 04 styczeń 2010, 18:14
Problem można rozwiązać na kilka sposobów:
1. Mniej widoczny - ustawić blokadę na bramce (router sprzętowy, serwer)
2. Zainstalowany w systemie program, np. któryś z tych: http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&...tart=0&sa=N
Jeżeli chodzi o samo oprogramowanie, to użytkownik nie powinien mieć dostępu do konta z uprawnieniami Administratora, wtedy tej blokady się nie pozbędzie, inaczej dość prosto będzie mógł skasować program.
Pozdrawiam
1. Mniej widoczny - ustawić blokadę na bramce (router sprzętowy, serwer)
2. Zainstalowany w systemie program, np. któryś z tych: http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&...tart=0&sa=N
Jeżeli chodzi o samo oprogramowanie, to użytkownik nie powinien mieć dostępu do konta z uprawnieniami Administratora, wtedy tej blokady się nie pozbędzie, inaczej dość prosto będzie mógł skasować program.
Pozdrawiam
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
Napisano 28 styczeń 2010, 23:00
Użytkownik kilabdg dnia 10 styczeń 2010, 21:02 napisał
mam łatwiejszy sposób. Poprosić administratora o włączenie QOS i ograniczenie mu łącza. Najprostszy sposób.
Chciałbym się potpiąć do tego postu. Otóż mam podobny problem i mam router D-Lin dir-300. Jak ustawić QUOS aby każdy użytkownik miał podzielone łacze ( np. internet 6 MB/s to każdy użytkownik ( jest nas 3 ) ma 2 MB/s )??
Look inside your soul
Napisano 29 styczeń 2010, 09:34
Użytkownik szukacz dnia 28 styczeń 2010, 23:00 napisał
Chciałbym się potpiąć do tego postu. Otóż mam podobny problem i mam router D-Lin dir-300. Jak ustawić QUOS aby każdy użytkownik miał podzielone łacze ( np. internet 6 MB/s to każdy użytkownik ( jest nas 3 ) ma 2 MB/s )??
Tak trudno poczytać instrukcję obsługi?
Never Give Up
Just Live Up
Just Live Up
Napisano 01 luty 2010, 09:19
A nie ma programu którego nie będę musiał u nikogo zainstalować? Tylko monitoring sieci dla danego adresu ip jaki ma transfer?Tzn. czy pobiera i z jaką prędkością?
Napisano 15 luty 2010, 20:44
Użytkownik Richter dnia 01 luty 2010, 09:19 napisał
A nie ma programu którego nie będę musiał u nikogo zainstalować? Tylko monitoring sieci dla danego adresu ip jaki ma transfer?Tzn. czy pobiera i z jaką prędkością?
Takie rozwiązania są tylko przy "ustawieniu" klient-serwer.
Jak cię gość notorycznie wkurza to możesz na ruterku wyłączyć niektóre porty (możesz zobaczyć jakie są najczęściej używane - np. w logach). Od 1000 w górę najczęściej pomaga. Ważna rzecz!!! Wyłącz najpierw UPnP. A jak nadal zbyt dużo obciąża sieć to robisz mu blokadę na adresie MAC.
AMD Phenom Quad-Core 9850 BOX Black Edition 4x2500MHz | Radeon 4870 X2 PowerColor 2GB | Gigabyte Technology Co., Ltd. GA-MA790FX-DQ6 | OCZ Technology 4x 2GB DDR2 1066MHz Platinium EPP CL5-5-5 | Samsung SpinPoint F1 750 GB | Creative Sound Blaster X-Fi Titanium Fatal1ty Pro | 19" LG Flatron L1972H-PF
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »