takież oto pytanie - jak organizujecie miejsce na swoich dyskach? jak je dzielicie na partycje? wg jakiego kluczu?
A to moja propozycja, zapraszam do wymiany informacji!
Troche teorii...
I. Prędkość odczyt/zapis na dyskach jest największa na początku (zew) i najmniejsza na końcu (wew); Uwaga! - niedotyczy dyskow SSD (flash)!!
II. Klastry najwiekszej wielkosci pozwalaja na szybsze operacje dysku, chociaz zwiekszaja ilosc traconego miejsca dla malych plikow, tzn: najmniejsza wielkosc klastra najlepiej wykorzystuje przestrzen dysku.
III. System plików FAT(16/32) jest szybszy od NTFS, chociaz drugi jest bezpieczniejszy.
IV. Schemat partycji na dysku: [Swap], [System], *{ [Programy], [Pliki] }:
[Swap] i [System] to partycje podstawowe, pozostale na partycji rozszerzonej jako dyski logiczne.
A teraz praktyka!
LEGENDA
a) System plików
b) Klaster
c) Wielkość
[Swap]:
a) FAT16 / FAT32 (wg priorytetu wielkosci oferowanego klastra)
b) maksymalny
c) (od 1,5 do 3) * ilość RAMu + 5MB; np. 2 * 256MB + 5MB = 517MB swap
[System]:
a) NTFS / FAT32
b) domyslny:NTFS / maksymalny:FAT32
c) 20GB - 'wielkość [Swap]'; np. 20GB - 517MB = 19963MB
Rozsz. wielkości minmalna = 50% dysku
{
[Programy]: np. podpięte na c:\program files | ew. przypisana literka np. P:\>
a) FAT32 / FAT16:dla Windows z serii 4.xx jako skompresowany dysk DriveSpace!!
b) maksymalny
c) dowolna, zalecana: 25% dysku (50% partycji rozszezonej).
Uwaga! dla programów (np. gier) obsługujące duze pliki, konwersja na NTFS! klawisze <Win>+<R>, wpisz: cmd, polecenie: convert 'liter_dysku' /fs:ntfs
[Pliki]: Na foldery osobiste = np. 'Moje Dokumenty', 'Pulpit'. Mozna tez zastapic ta partycje nosnikiem flash (pendrive).
a) NTFS / FAT32 (dla pendrive zalecany: NTFS, FAT32 dla systemow nie wspierajacych NTFS)
b) minimalny
c) dowolna, zalecana: 25% dysku (50% partycji rozszezonej).
}
Pozdr :)
p.s. chyba w miare przyzwoicie się wyrobiłem..
Użytkownik Maciej :) edytował ten post 16 marzec 2010, 18:43

Logowanie »