Komputer Świat Ekspert - Forum: [Linux Debian] Python - virtualenv i mod_wsgi - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

[Linux Debian] Python - virtualenv i mod_wsgi

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Nazwarisz 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 40

Napisano 31 styczeń 2010, 20:38

Mam serwer stojący na Debianie, nie posiadam praw administratora.
Zainstalowane są na nim virtualenv i mod_wsgi.
W jaki sposób uruchomić aplikację Django wykorzystując moje środowisko bez dostępu do plików konfiguracyjnych Apache?
Może z tym .htaccess da radę coś wykombinować?

Użytkownik Nazwarisz edytował ten post 31 styczeń 2010, 20:39

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 31 styczeń 2010, 20:48

Musiałbyś załadować mod_wsgi, co bez restartu Apache jest raczej niemożliwe. Podobnie konfiguracja poprzez .htaccess - może teoretycznie możliwa, ale nikt nie odstawia takich cyrków. Polecam megiteam.pl lub webfaction.com.

A większą szansę na pomoc w sprawach Pythona będziesz miał na http://forum.python.org.pl, czy na mojej stronie ;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Nazwarisz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 40

Napisano 01 luty 2010, 06:35

Dlaczego .htaccess jest nie używane? DO tej pory django odpalałem właśnie za pomocą .htaccess, teraz muszę się tylko przesiąść na virtualenv.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 01 luty 2010, 11:26

Jak działało to stabilnie z tą konfiguracją Apache to ok. Jedyny problem to załadowanie modułu mod_wsgi ;) a z tym może być różnie - nie wiem jak działa apache na tym serwerze, ale spróbuj załadować go przez htaccess i zobacz jaki będzie efekt - może być ustawiony tak by się samoczynnie restartować po zmianie htaccess.

Użytkownik Riklaunim edytował ten post 01 luty 2010, 11:27

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Nazwarisz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 40

Napisano 01 luty 2010, 16:42

A jak powinien wyglądać ten htacces przy mod_wsgi?
Nie potrafię samemu go stworzyć, tak wygląda mój aktualny htaccess na mod_python:
SetHandler mod_python

PythonPath  "['/home/moj_user/PythonEnvs/Django/bin/python', 'home/moj_user/apps'] + sys.path" 

PythonOption mod_python.importer.path "['/home/moj_user/PythonEnvs/Django/bin/python']+ sys.path" 
PythonHandler django.core.handlers.modpython
PythonDebug On 

SetEnv DJANGO_SETTINGS_MODULE aplikacja.settings 

SetEnv PYTHON_EGG_CACHE /tmp/egg-cache

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 01 luty 2010, 21:18

Dla starszej wersji (nowsza może konfigurować się inaczej, sprawdź dokumentację)

Alias /site_media/ "/ścieżka/projekt-django/site_media/"
LoadModule wsgi_module               modules/mod_wsgi.so

<Directory /ścieżka/projekt-django/site_media>
Order deny,allow
Allow from all
</Directory>

WSGIScriptAlias / /ścieżka/projekt-django/mysite.wsgi

<Directory /ścieżka/projekt-django>
Order deny,allow
Allow from all
</Directory>

mysite.wsgi
import os, sys
sys.path.append('/ścieżka/projekt-django/')
os.environ['DJANGO_SETTINGS_MODULE'] = 'settings'

import django.core.handlers.wsgi

application = django.core.handlers.wsgi.WSGIHandler()

1

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Nazwarisz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 40

Napisano 02 luty 2010, 14:23

W jakim katalogu powinno być mysite.wsgi? I gdzie się podaje ścieżkę do środowiska virtualenv?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 02 luty 2010, 14:36

W katalogu twojego projektu django, co widać w konfiguracji Apache.

Virtualenv nie wykorzystywałem ale musisz przed
sys.path.append('/ścieżka/projekt-django/')

Dodać tak samo katalog z modułami Pythona zainstalowanymi wewnątrz virtualenv.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Nazwarisz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 40

Napisano 02 luty 2010, 19:54

Otrzymuję taki komunikat:

Cytat

Internal Server Error

The server encountered an internal error or misconfiguration and was unable to complete your request.

Please contact the server administrator, webmaster@example.com and inform them of the time the error occurred, and anything you might have done that may have caused the error.

More information about this error may be available in the server error log.

Additionally, a 500 Internal Server Error error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 02 luty 2010, 21:14

I w logach apache znajduje się wyjątek lub komunikat błędu dlaczego to nie działa - pogadaj z adminem to ustalić co biega i jak to skonfigurować (ból takich hostingów na pół gwizdka).
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa