Witam
Mam taki problem sam stworzyłem stronę www i umieściłem ją na serwerze. Nie było problemów jednak w grudniu pojawił się na mojej stronie trojan ktory zainfekował parę plików. Usunąłem wszystkie pliki i wgrałem świeze pliki nie zainfekowane na serwer. Jednak po około 2 tygodniach histroia się powtórzyła. Później jeszcze raz. Nie wiem jak mam się trwale pozbyć tego syfu i dlaczego infekuje mi stronę jak usuwam stare pliki i wgrywam świeże. Znalazłem go w kodzie i usunąłem. Ale on się odradza na nowo. Poradźcie mi jak się tego pozbyć.
Pozdraiwam serdecznie
Strona 1 z 1
Powracjący trojan na stronę www
Napisano 03 luty 2010, 13:56
Podaj log OTL i sprawdź log HijackThis w analizatorze.
Koniecznie zmień hasła do serwerów FTP, bo trojan je wykradł. Zaktualizuj program do obsługi FTP (polecam FileZilla).
Koniecznie zmień hasła do serwerów FTP, bo trojan je wykradł. Zaktualizuj program do obsługi FTP (polecam FileZilla).
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 03 luty 2010, 15:17
Tak to jest, gdy się tworzy strony nie mając pojęcia o bezpieczeństwie. Niejednokrotnie miałem przypadki, że na stronach klientów w źródle pojawiał się niebezpieczny kod. A przyczyna? Brak antywirusa! Zanim się przystąpi do tworzenia stron należy przestrzegać pewnych zasad. Posiadasz w systemie antywirus? Jesteś jedyną osobą, która wprowadza zmiany na stronie?
So have a nice day and see you next time :-)
Bykom - STOP! Promuj akcję, bądź Polakiem.
Napisano 03 luty 2010, 16:52
[quote name='andrzej_aa' date='03 luty 2010, 15:17' timestamp='1265206628' post='865478']
Tak to jest, gdy się tworzy strony nie mając pojęcia o bezpieczeństwie. Niejednokrotnie miałem przypadki, że na stronach klientów w źródle pojawiał się niebezpieczny kod. A przyczyna? Brak antywirusa! Zanim się przystąpi do tworzenia stron należy przestrzegać pewnych zasad. Posiadasz w systemie antywirus? Jesteś jedyną osobą, która wprowadza zmiany na stronie?
[/q
jasne ze posiadam i posiadałem antywirus i spyboot sam wprowadzam zmiany na stronę
[/q
jasne ze posiadam i posiadałem antywirus i spyboot sam wprowadzam zmiany na stronę
Napisano 03 luty 2010, 18:52
Dziwne. Jaki to antywirus?
Zastosuj się jeszcze do zaleceń Ferrari, jeśli możesz
Zastosuj się jeszcze do zaleceń Ferrari, jeśli możesz
So have a nice day and see you next time :-)
Napisano 04 luty 2010, 15:30
Trojan kradnie loginy i hasła i wysyła je w przestrzeń. Ty mogłeś pozbyć się ustrojstwa, ale inne zarażone komputery będą nadal atakować twoją stronę. Konieczna jest zmiana wszystkich haseł. Zanim to uczynisz, zainstaluj wszystkie dostępne aktualizacje dla systemu i programów, zaktualizuj przeglądarkę i wtyczki (Flash, Java, itd), przeskanuj komputer, przeanalizuj log z HijackThis i OTL i sprawdź, co uruchamia się w autostarcie (np. za pomocą programu CCleaner).
A może logowałeś się na FTP z innego komputera?
A może logowałeś się na FTP z innego komputera?
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
Napisano 04 luty 2010, 18:52
zmień klienta FTP, albo łataj go tak często jak się da
btw używasz TotalCommander'a do FTP?
btw używasz TotalCommander'a do FTP?
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź