Komputer Świat Ekspert - Forum: Karta Forte Media - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Karta Forte Media Nie działa prawidłowo

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Rob_son 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 20

Napisano 07 luty 2010, 15:28

Witam zakupiłem kartę forte media na allegro. Mam 2 problemy. Pierwszy że czasem chodzi dobrze a czasem tak dziwnie przycina muzykę. Drugi to że nie mogę podłączyć mikrofonu. Dodam że mikrofon działa na 100% na zintegrowanej go puszczam i chodzi wszystko, zmieniam na forte media i już nie ;/ ( Model to chyba jakaś 801)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2867

Napisano 07 luty 2010, 15:52

Gdy działa ta karta - "chyba jakaś tam" forte media to zintegrowana w biosie jest wyłączona ?
Przeinstaluj sterowniki od karty muzycznej na najnowsze.
Może bios od płyty głównej ma jakies uaktualnienie jeśli to byłby bład karty zintegrowanej, sporawdź to na stronie producenta.
Żaden program ci nie przycina (np.antywirus) płynności muzyki ? Sprawdź procesy...
Zadajesz pytania lakkonicznie, nie pisząc dokładnie jaki sprzet , w zamian właśnie będziesz miał takie odpowiedzi .. . "chyba jakieś tam" ... ;)
Sounds of the Universe.............
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Rob_son 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 20

Napisano 07 luty 2010, 16:17

próbowałem w biosie wyłączyć ale nie mogłem znaleźć tej opcji ( płyta gł. asus p5vdc-x) ale w panelu sterowania jest zmienione. Sterowniki właśnie są [ciach!]owe jakieś, to jest jakaś stara karta w ogóle. Nie możliwe że program, prawie nie mam programów na dysku, antywirusa nie mam xD Podam ci linka do tej karty bo naprawdę nie wiem co to za model (linka na dole) xd wydaje mi się że to od sterów karty, bo czytałem gdzieś na necie że pod xp one kulawo chodzą. :( mi w ogóle to zależy tylko na tym żeby mikrofon mi na niej działał.

http://allegro.pl/it...alow_od_ss.html
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Pretender 

• Raster...minator...
  • PipPipPipPip
  • Wyświetl galerię
  • Postów 2867

Napisano 07 luty 2010, 16:33

Musisz wyłączyć te kartę muzyczną zintegrowaną w biosie, te zakłócenia właśnie stąd się biorą , nie moga dwa urządzenia pracować na jedny "przerwaniu" (IRQ).
W biosie -
Integrated Peripherals (Audio devices lub On board Audio Function) - daj na disabled - tak musisz zrobić.
6 - kanałowy kodek dźwiękowy (AD1986A ) - masz zintegrowną, po co kupiłes w zasadzie tą kartę muzyczną na allegro ? Dla mnie nie ma różnicy (mam ciężkie ucho), osobiście nie widzę różnicy , czytaj nie słysze.

Użytkownik Pretender edytował ten post 07 luty 2010, 16:40

Sounds of the Universe.............
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   wtomczak 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 55

Napisano 07 luty 2010, 19:55

nie masz antywirusa?? zainstaluj AVG
przeczyść komputer CCleaner'em
w jakim programie chcesz używać tego mikrofonu? gg, skype? jeśli tak to w ustawieniach audio gg/skype wybierz odpowiednią kartę muzyczną.
nie musisz w BIOSie wyłączać jednej z nich.

Jakiej jest firmy ta karta? Jest coś napisane na tej karcie?
komputeryservice.blox.pl

mobo: MSI K9-NEO nForce550
grafa: GF GTX 460 768MB 192bit MSI Cyclone
sound: X-Fi Xtreme Gamer + GigaWorks G500 5.1 THX
ram: 2x512MB i 2x1GB Kingstone DDR2 667MHz CL5
hdd: 2x250GB i 1TB oraz 40GB Maxtor w kieszeni zew.
zasilacz: Thermaltake Toughpower TPX-575M
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Rob_son 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 20

Napisano 08 luty 2010, 12:23

Wyświetl postUżytkownik Pretender dnia 07 luty 2010, 16:33 napisał

Musisz wyłączyć te kartę muzyczną zintegrowaną w biosie, te zakłócenia właśnie stąd się biorą , nie moga dwa urządzenia pracować na jedny "przerwaniu" (IRQ).
W biosie -
Integrated Peripherals (Audio devices lub On board Audio Function) - daj na disabled - tak musisz zrobić.
6 - kanałowy kodek dźwiękowy (AD1986A ) - masz zintegrowną, po co kupiłes w zasadzie tą kartę muzyczną na allegro ? Dla mnie nie ma różnicy (mam ciężkie ucho), osobiście nie widzę różnicy , czytaj nie słysze.

W biosie znalazłem tak:

Cytat

OnBoard Devices Configuration

- Serial port 1 Address [3F8/IRQ4]
(i tam można zmieniać n jakieś jeszcze albo dać disabled)

- Parallel Port Address
-Parallel Port mode [EPP]
-EPP Version [1.9]
-Parallel Port IRQ

I jeszcze w PCI PnP

Plug And Play O/S [NO]
PCI Latency Timer [64]
Allocate IRQ to PCI VGA [Yes]
Palette Snooping [Disabled]

IRQ-3 assigned to [PCI Device]
IRQ-4 assigned to [PCI Device]
IRQ-5 assigned to [PCI Device]
IRQ-6 assigned to [PCI Device]
IRQ-7 assigned to [PCI Device]
IRQ-8 assigned to [PCI Device]
IRQ-9 assigned to [PCI Device]
IRQ-10 assigned to [PCI Device]
IRQ-11 assigned to [PCI Device]
IRQ-12 assigned to [PCI Device]
IRQ-13 assigned to [PCI Device]
IRQ-14 assigned to [PCI Device]
IRQ-15 assigned to [PCI Device]

Teraz co mam zmienić? :P Kupiłem tą kartę gdyż na zintegrowanej nie mogę nic nagrać bo są takie szumy konkretne. Póżniej miałem przedni panel przez chwile podlączony ostatnio to idealnie chodziło, stwierdziłem że kupie sobie taką karte za 2 dyszki i będzie git ;]

PS:Jak wyłączę tą kartę w biosie to już w ogóle nie będę mógł do niej nic podłączyć? Bo słyszałem że można na dwie karty mieć w kompie iże tak działa...

Wyświetl postUżytkownik wtomczak dnia 07 luty 2010, 19:55 napisał

nie masz antywirusa?? zainstaluj AVG
przeczyść komputer CCleaner'em
w jakim programie chcesz używać tego mikrofonu? gg, skype? jeśli tak to w ustawieniach audio gg/skype wybierz odpowiednią kartę muzyczną.
nie musisz w BIOSie wyłączać jednej z nich.

Jakiej jest firmy ta karta? Jest coś napisane na tej karcie?

e od 4 lat chyba nie mam antyirusa i nie mam problemu, praktycznie nic nie ściągam z neta, w gry nie gram, tylko słucham muzyki i robię bity. Mikrofon mi potrzebny do nagrywania wokali w programie cool edit.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   wtomczak 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 55

Napisano 08 luty 2010, 21:03

przeczytaj jak ustawić właściwą kartę muzyczną w opcjach Cool Edit: DEVICE ORDER
link
komputeryservice.blox.pl

mobo: MSI K9-NEO nForce550
grafa: GF GTX 460 768MB 192bit MSI Cyclone
sound: X-Fi Xtreme Gamer + GigaWorks G500 5.1 THX
ram: 2x512MB i 2x1GB Kingstone DDR2 667MHz CL5
hdd: 2x250GB i 1TB oraz 40GB Maxtor w kieszeni zew.
zasilacz: Thermaltake Toughpower TPX-575M
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Rob_son 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 20

Napisano 08 luty 2010, 22:09

no dobra ale jak mi nawet na rejestratorze dźwięku nie działa.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   Rob_son 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 20

Napisano 09 luty 2010, 21:51

.
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Cobra.TeaM 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 177

Napisano 12 luty 2010, 21:02

Witam

Jak widzę, ktoś chciał się leżaków magazynowych pozbyć.
Układ FM801 był wysoko ceniony, jednak jest bardzo stary - jego wsparcie zakończono jakoś na początku ubiegłego dziesięciolecia.

Mam podobną kartę (opartą na FM801), tyle że stereofoniczną.
Za żadne skarby nie udało mi się uruchomić jej poprawnie pod Windows XP (na najnowszych dostępnych sterownikach).
Duży szum, zacinanie, trzaski - jakiekolwiek kombinacje nie wyeliminowały tego efektu.

Nie wiem jak się sprawa ma w przypadku starszych wersji windy, ale sądzę, że to i tak nie ma znaczenia - nie będziesz przecie dla dźwiękówki instalował windy 98.

Do pełni zabawy pozostaje Ci Linux i jego stery:
dzwięk, jaki udało mi się tam uzyskać, był dosyć miękki i zrównoważony w całym paśmie - do odsłuchu muzyki przy dobrym sprzęcie w sam raz (nawet nie było potrzeby bawić się EQ).

Pozdrawiam.

Użytkownik Cobra.TeaM edytował ten post 12 luty 2010, 21:07

Hardware: | ASUS P5K PRO |  PENTIUM DC E2160 1.80 GHz @ 3.0 GHz |
| 4 GB DDR2 800 MHz | Galaxy GeForce 8600 GT 512 GDDR3 |  Audigy SE |

| be quiet! P7 DP 450 W  +  ANTEC P182 |
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

PxxLT  : (04 luty 2012 - 21:31) Wieki przeminęły a tu nadal ciągle te same osoby się tylko udzielają :D
_smerf_  : (01 luty 2012 - 18:59) aktualne mrozy zamroziły całe forum
sauron  : (27 styczeń 2012 - 13:25) zauktualizowane. Pytanie jest tylko jedno, ale odpowiedź trzeba podać słownie.
Ferrari  : (26 styczeń 2012 - 17:47) A jednak boty są. Trzeba kazać wpisać odpowiedź słownie, albo zastawić inne pułapki. Wszystkie wpisują "google" w pole Tlen.
sauron  : (26 styczeń 2012 - 01:17) Póki nie będą mieć zaimplementowanego języka polskiego nic nie zdziałają ;) Najwyżej mogą na ślepo wpisywać proste wyniki działań typu "1 dodać 1". Raz może trafią, ale wtedy można zrobić trochę bardziej skomplikowane równanie i już leżą
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:45) nie potrafia odpowiedziec na proste pytanie ;)
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:44) sauron metoda z zabezpieczeniem tekstowym zadzialala..boty jak na razie nie sforsowaly tego, jeszcze raz dzieki :)
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 17:05) a to przepraszam.
sauron  : (24 styczeń 2012 - 10:48) Nie przedzierają się. To są po prostu "stare boty", które jeszcze nie zostały zbanowane. Żaden nowy nie powstał po 18 styczcnia.
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 05:57) boty sie nadal przedzieraja :(
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 11:14) ile mam czekać na Diablo III...??? <zły> ;)
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 09:03) ok, dzięki, spróbujemy..:)
sauron  : (22 styczeń 2012 - 21:19) @pretender - zwykłe, dodatkowe pole przy rejestracji. Działanie matematyczne (po polsku) i wsio. Nie sądze, żeby boty się przez to przebiły. Ludzie z IQ mniejszym niż rozmiar buta też się nie przebiją - dodatkowy plus.
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 17:40) http://www.makelifeasier.pl/ - blog Kasi Tusk ;-)// To jednak fake, osoba strona, ale i tak niezłe.
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 10:03) Potwierdzenie Tekstowe - cos takiego jest lepsze?
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 09:56) sauron ten rodzaj zabepieczenia to jest to jakis modul? itp/ mozna to gdzies kupic i sobie zainstalowac do swojego forum?
sauron  : (22 styczeń 2012 - 09:04) Onet padł w nocy na 30sek
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 00:15) no i bardzo dobrze
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:05) europarl.europa.eu
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:04) Na profilu FB Anonymous informuje, że biorą się za stronę parlamentu europejskiego
Rozszerz pole shoutboxa