Komputer Świat Ekspert - Forum: Sieci bezprzewodowe w Win7 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Sieci bezprzewodowe w Win7 Unable to connect

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   win_pytacz 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 88

Napisano 18 luty 2010, 11:56

Witam,

Od około 3 miesięcy użytkuję system Windows 7. Wszystko jest OK tylko mam problem z sieciami bezprzewodowymi. Mianowicie po jakiego grzyba Windows wyświetla mi w bloku tyle sieci bezprzewodowych skoro do praktycznie żadnej z nich nie mogę się podłączyć „Windows was unable to connect this network”. I to nie chodzi o ustawienia tamtych sieci, bo jeżeli np ja mam ustawione na pobieranie IP przez DHCP a ktoś ma stałe Ip w swojej sieci to komputer się podłącza i pisze „Limited access”, a w tym wypadku cały czas mam „Unable to connect”. Pytam, jak mocny musi być sygnał dla Win7 żeby zdołał się podłączyć pod sieć.

Niektóre sieci mają nawet 3 kreski, a i tak nie idzie się z nimi połączyć. Dopiero po wystawieniu laptopa przez okno czasem coś daje radę...
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   rav_rudy 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 145

Napisano 18 luty 2010, 12:29

A może odpowiesz na forum dlaczego chcesz się połączyć do czyichś sieci? Jeśli jest to czyjaś prywatna sieć to nie masz prawa się do niej podłączyć... Po to w tych sieciach się ustawia filtry po MAC jak i inne certyfikaty, żeby taka osoba jak Ty nie "kradła" sygnału, komuś kto za to płaci...

Podłączyć możesz się jedynie do sieci ogólnodostępnych lub do swojej własnej, chyba że ktoś pozwoli Ci korzystać z jego sieci...

Użytkownik rav_rudy edytował ten post 18 luty 2010, 12:31

Never Give Up
Just Live Up
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   win_pytacz 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 88

Napisano 18 luty 2010, 13:29

Ehh, wiedziałem, że ktoś wyskoczy z gadką o prawie itd. Mam sieć w domu, rozdzieloną na WiFi i z niej korzystam - jak widzisz mam Internet. Chodzi mi o sam fakt, czy coś z moją kartą jest nie tak, czy Windows jest taki czuły i wyświetla sieci, których złapał SSID jakoś a nie idzie z tym połączyć bo jest za daleko?

Żeby było bez gadek o prawie i kradnięciu sygnału to powiem, że taka sama sytuacja występuje u mnie na uczelni. Jest ogólnouczelniana sieć do której sygnał w każdym jest bardzo dobry i idzie się z nią wszędzie połączyć. Ale są też WiFi konkretnych budynków. I będąc w jednym z nich, widać dostępne sieci z sąsiadujących budynków, i choć jest 2, 3 kreski to nie ma szans się z nimi połączyć. Czemu tak jest?
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kamail86 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1445

Napisano 18 luty 2010, 13:34

Windows wyświetla wszystkie sieci które znajdują się w zasięgu sieciówki. Zwykle nie można się połączyć do tych zabezpieczonych sieci. Natomiast co do tej ilości kresek to to może być związane ze sterownikami. Zainstaluj najnowsze ze strony producenta i może coś to pomoże.
---------------------------------
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   rav_rudy 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 145

Napisano 18 luty 2010, 13:57

Przepraszam, że Cię uraziłem win_pytacz, tylko dość nieprecyzyjnie się wyraziłeś. Tak jak wspomniałem na budynkach jak u mnie np mam sieć w której mam filtr MAC i to uniemożliwia połączenie się innym użytkownikom, oczywiście można to ominąć i zmienić MAC swojej karty ale to inna historia. Jednak jak mówię nawet jeśli masz 2 czy 3 kreski, to mogą być zabezpieczenia i certyfikaty, przez co od razu wyskakuje błąd autoryzacji. Czsami problem jest ze sterownikami, wystarczy w Menadżerze urządzeń usunąc karte sieciową i włączyć odnajdowanie sprzętu po czy zostanie ona ponownie zainstalowana. Miałem taki problem kiedyś ze swoją siecią, gdyż odrzucał mnie mój router i taki zabieg pomógł...
Never Give Up
Just Live Up
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Luisa 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 135

Napisano 19 marzec 2010, 23:20

Napiszę tu podobny problem, może się mijać z twoim ale może cos wyjaśnić
mam w domu sieć b/przewodową, na jednym kompie (stacjonarny) mam XP na laptopie win7 pro. Zdarza się problem z konfliktem w sieci,po ponownym uruchomieniu któregoś z komputerów to okazuje sie że kompy mają ten sam IP ver 6 i ten włączany nie ma dostępu do internetu (lan chodzi dobrze) Mam ustawione automatycznie. Nie ukrywam nie potrafię wyłączyć ustawienie aby IP ver 6 nie był używany, a właśnie z tym jest problem, więc najpierw ustawiam z automatycznego na ustawienie ręcznie IP ver 4, potem przechodzę do diagnostyki i system ustawia IP ver 6 na automatyczny, potem działa, ale problem nadal jest, z braku czasu nie rozgryzłam tego, i nie mam bladego pojęcia o ustawieniach ver 6
Błądzę i dlatego tu jestem
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Komek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 126

Napisano 19 maj 2010, 13:55

Wyświetl postUżytkownik Luisa dnia 19 marzec 2010, 23:20 napisał

Napiszę tu podobny problem, może się mijać z twoim ale może cos wyjaśnić
mam w domu sieć b/przewodową, na jednym kompie (stacjonarny) mam XP na laptopie win7 pro. Zdarza się problem z konfliktem w sieci,po ponownym uruchomieniu któregoś z komputerów to okazuje sie że kompy mają ten sam IP ver 6 i ten włączany nie ma dostępu do internetu (lan chodzi dobrze) Mam ustawione automatycznie. Nie ukrywam nie potrafię wyłączyć ustawienie aby IP ver 6 nie był używany, a właśnie z tym jest problem, więc najpierw ustawiam z automatycznego na ustawienie ręcznie IP ver 4, potem przechodzę do diagnostyki i system ustawia IP ver 6 na automatyczny, potem działa, ale problem nadal jest, z braku czasu nie rozgryzłam tego, i nie mam bladego pojęcia o ustawieniach ver 6

Win XP domyślnie korzysta IP ver4, Win7 z IP ver6, nie ma możliwości przypisania do 2 różnych mac adresów jednego adresu IP przez DHCP -(w tak prostym routerze)- zaktualizuj soft w urządzeniu.
Sprawdź czy masz na obu kompach ustawione przydzielanie IP z DHCP, sprawdź nazwy komputerów -nie mogą być takie same, sprawdź czy nie masz wpisane na sztywno adresu fizycznego mac.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Komek 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 126

Napisano 20 maj 2010, 05:49

Wyświetl postUżytkownik win_pytacz dnia 18 luty 2010, 11:56 napisał

Witam,

Od około 3 miesięcy użytkuję system Windows 7. Wszystko jest OK tylko mam problem z sieciami bezprzewodowymi. Mianowicie po jakiego grzyba Windows wyświetla mi w bloku tyle sieci bezprzewodowych skoro do praktycznie żadnej z nich nie mogę się podłączyć „Windows was unable to connect this network”. I to nie chodzi o ustawienia tamtych sieci, bo jeżeli np ja mam ustawione na pobieranie IP przez DHCP a ktoś ma stałe Ip w swojej sieci to komputer się podłącza i pisze „Limited access”, a w tym wypadku cały czas mam „Unable to connect”. Pytam, jak mocny musi być sygnał dla Win7 żeby zdołał się podłączyć pod sieć.

Niektóre sieci mają nawet 3 kreski, a i tak nie idzie się z nimi połączyć. Dopiero po wystawieniu laptopa przez okno czasem coś daje radę...

Hej

Karta wykrywa wszystkie dostępne sieci WIFI, ale do których można się podłączyć to już inna sprawa.
W sieciach bezprzewodowych sygnał przekazywany jest drogą radiową o danej częstotliwości więc wszyscy w zasięgu danego nadajnika widzą daną sieć, jeśli w twoim zasięgu takich nadajników jest 10 czy 15 to tyle system będzie pokazywał dostępnych sieci (o ile włączone jest rozgłaszanie na urządzeniu -router).
Podłączysz się tylko do sieci niezabezpieczonych (WEB,WPA,WPA2) lub jeśli znasz klucz danej sieci.
0

Strona 1 z 1