Tak jak w temacie, chciałbym poznać waszą opinię na temat Slckware'a,. Jak jest z jego użytkowaniem ? Z tego co wiem w sporej części korzysta on z konosoli. Dotąd miałem styczność tylko z takimi dystrybucjami jak Ubuntu czy OpenSuse, czyli te bardziej dla laików, posiadające wiele ułatwień dla przeciętnego użytkownika. Chciałbym w końcu poznać coś nowego, może nawet lekko przytłaczającego, poszerzyć swoją wiedzę o nowe doświadczenia
Strona 1 z 1
[Slackware] początki z bardziej zaawansowanymi dystr. linuxa
Napisano 03 marzec 2010, 21:18
Witam
Tak jak w temacie, chciałbym poznać waszą opinię na temat Slckware'a,. Jak jest z jego użytkowaniem ? Z tego co wiem w sporej części korzysta on z konosoli. Dotąd miałem styczność tylko z takimi dystrybucjami jak Ubuntu czy OpenSuse, czyli te bardziej dla laików, posiadające wiele ułatwień dla przeciętnego użytkownika. Chciałbym w końcu poznać coś nowego, może nawet lekko przytłaczającego, poszerzyć swoją wiedzę o nowe doświadczenia
.
Napisano 16 kwiecień 2011, 12:44
Slack posiada też tryb graficzny. Wpisujesz w konsole startx albo kdm, zależy jakie chcesz środowisko. Fakt, większość robisz w konsoli, co może na początku przerażać początkujących, ale idzie się przyzwyczaić.
PC1: AsRock ALiveXFire-eSATA2, AMD Athlon 64 X2 6000+, Palit GeForce 8600 GT sonic + (740/2220 mhz), 2x1GB Patriot 800 Mhz CL5, Seagate Barracuda 500GB + 160GB, Pioneer DVD-RW DVR-218L, Chieftec 450W
PC2: Athlon XP 2700+, 768MB DDR 266Mhz, Radeon 9200, 80GB, CD-RW
Laptop1: Aristo Smart W350 (C2D T6600, 2GB DDR2 800Mhz RAM, IGMA4500HD, HDD 250GB, DVD+-RW)
Laptop2: Toshiba Satellite M40 (Pentium M 1,7Ghz, 1GB DDR2 533Mhz, 60GB, Radeon X200M, DVD+-RW)
Orange Freedom 6 mb/s & UPC 25mb/s
PC2: Athlon XP 2700+, 768MB DDR 266Mhz, Radeon 9200, 80GB, CD-RW
Laptop1: Aristo Smart W350 (C2D T6600, 2GB DDR2 800Mhz RAM, IGMA4500HD, HDD 250GB, DVD+-RW)
Laptop2: Toshiba Satellite M40 (Pentium M 1,7Ghz, 1GB DDR2 533Mhz, 60GB, Radeon X200M, DVD+-RW)
Orange Freedom 6 mb/s & UPC 25mb/s
Napisano 21 kwiecień 2011, 15:39
To jest Linux wyznający zasadę "KISS", mimo że jest celowany do zaawansowanych użytkowników jest bardzo prosty i przejrzysty, programy oraz jądro są dostarczone z postaci surowej, takiej jak zostały napisane, bez masy patch-ów, dodaków, jak to się dzieje w Gentoo. Konfiguracja jest w konsoli, chyba że mamy nakładki typu Gnome lub KDE, wtedy część ustawień jest dostępna z poziomu konfiguratora graficznego. Używałem Slackware o 1999 roku do 2004 jako serwer, nigdy nie było problemów, jedyne co mu doskwiera to brak oprogramowania, pakietów, wszystko musiałem kompilować a paczki z wielu portali rodziły problemy. Nie wiem jak jest dziś ale wydaje mi się że do Debianowatych, Gentoo-owatych to mu daleko jeżeli chodzi o ilość dostępnego gotowego oprgoramowania. Pamiętam też, że brakowało mi sieciowego instalowania pakietów jak w Debianowa-tych, trzeba było dopiero doinstalować : swaret albo slapt-get aby coś takiego się pojawiło, ale i tak ilość pakietów to: oficjalne repo + packages.net czy jakoś tak.
W okolicy 2004 przesiadłem się na Gentoo, zrobiłem to bo ilość ebuild-ów była porażająca w stosunku do Slackware na dodatek podobał mi się poziom dopracowania systemu przez masę patch-y, średnio 10-20 na każdy ebuild w impulsie do 100-200 dla wybranych.
Dziś nie żałuje zmiany i niestety uważam dawnego Slackware za relikt, nie wiem jak jest dziś, możliwe że sytuacja się poprawiła, ale Gentoo jest niedoścignione.
Ciekawą alternatywą dla Slackware jest Arch, który przypomina Slackware, jest prosty, szybki i stabilny, na dodatek dysponuje przyzwoitym "pacman-em" i sporą liczbą gotowych pakietów + ogromna liczba dodatkowych repo które dodaje się bez problemu.
Aktualnie używam:
Arch na słabych maszynach.
Gentoo na mocnych (wymaga kompilacji każdego pakietu/programu)
Debian na kilku serwerach na których nie ja instalowałem system.
Jeżeli mogę Ci coś polecić to daj spokój Slack-owi spróbuj Arch Linux-a bo na Gentoo nie jesteś jeszcze gotowy.
Mała ciekawostka:
Slackware którego zainstalowałem w okolicy 2003 roku, chyba w wersji 9.0 albo 10.0 na pewnym serwerze, pełni swoją rolę do dziś, ale pracuje bez dostępu do sieci i bez aktualizacji. Mimo wszystko swoje zadanie wykonuje z niesamowitą stabilnością, aktualny uptime to 3 lata.
W okolicy 2004 przesiadłem się na Gentoo, zrobiłem to bo ilość ebuild-ów była porażająca w stosunku do Slackware na dodatek podobał mi się poziom dopracowania systemu przez masę patch-y, średnio 10-20 na każdy ebuild w impulsie do 100-200 dla wybranych.
Dziś nie żałuje zmiany i niestety uważam dawnego Slackware za relikt, nie wiem jak jest dziś, możliwe że sytuacja się poprawiła, ale Gentoo jest niedoścignione.
Ciekawą alternatywą dla Slackware jest Arch, który przypomina Slackware, jest prosty, szybki i stabilny, na dodatek dysponuje przyzwoitym "pacman-em" i sporą liczbą gotowych pakietów + ogromna liczba dodatkowych repo które dodaje się bez problemu.
Aktualnie używam:
Arch na słabych maszynach.
Gentoo na mocnych (wymaga kompilacji każdego pakietu/programu)
Debian na kilku serwerach na których nie ja instalowałem system.
Jeżeli mogę Ci coś polecić to daj spokój Slack-owi spróbuj Arch Linux-a bo na Gentoo nie jesteś jeszcze gotowy.
Mała ciekawostka:
Slackware którego zainstalowałem w okolicy 2003 roku, chyba w wersji 9.0 albo 10.0 na pewnym serwerze, pełni swoją rolę do dziś, ale pracuje bez dostępu do sieci i bez aktualizacji. Mimo wszystko swoje zadanie wykonuje z niesamowitą stabilnością, aktualny uptime to 3 lata.
Użytkownik Schwarz edytował ten post 21 kwiecień 2011, 15:40
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź