Witam.
Mam Win7 64 bit. Zainstalowałem go od nowa. To znaczy usunąłem wszystkie partycje, założyłem nowe i sformatowałem, no i zainstalowałem siódemkę z driverami. Wszystko jest OK ale mam problem ze sporządzeniem kopi obrazu dysku. Z systemowego kreatora kopi zapasowej tworzyłem 3 razy obraz dysku na płycie DVD i za każdym razem po zapisie części obrazu program wywalał komunikat, że znalazł błędy na dysku (płycie) i że nie może ona być wykorzystana do kopi zapasowej. Czy ktoś z Was spotkał się z takim problemem? Mógłbym spróbować jeszcze raz ale nie ma sensu marnować kolejnej płyty...
Jeszcze chcę dodać, że mam połączenie z internetem i system ściągnął wszystkie aktualizacje. Oczywiście, żeby było jasne, nie wchodziłem na podejrzane strony www, tylko na te sprawdzone (czasopism komputerowych). Korzystam z Aviry. Proszę Was o radę w tej sprawie. Dzięki.
Strona 1 z 1
Obraz systemu Win7 Problem z utworzeniem obrazu dysku
Napisano 14 maj 2010, 03:08
Witam .
Mam Windows 7 32 bit. i podobny był problem .
Okazało się , że płyta DVD ma 4.7 GB , a obraz systemu potrzebuje o wiele więcej miejsca niż ma płytka i wyświetlał się komunikat o błędzie .
Problem rozwiązałem , tworząc partycję F:\ - o rozmiarze 100 GB , na której bez problemu zapisany jest obraz systemu .
Stąd mogę sobie zapisać na pamięć przenośną i po problemie .
Mam Windows 7 32 bit. i podobny był problem .
Okazało się , że płyta DVD ma 4.7 GB , a obraz systemu potrzebuje o wiele więcej miejsca niż ma płytka i wyświetlał się komunikat o błędzie .
Problem rozwiązałem , tworząc partycję F:\ - o rozmiarze 100 GB , na której bez problemu zapisany jest obraz systemu .
Stąd mogę sobie zapisać na pamięć przenośną i po problemie .
Użytkownik dorman edytował ten post 14 maj 2010, 10:34
Napisano 14 maj 2010, 17:23
Witam.
Dzięki za odpowiedź. Też myślałem żeby tak zrobić. Utworzę dodatkową partycję i tam dam obraz bo innego wyjścia nie mam. Czekam jeszcze na dalsze wypowiedzi od Was. Może jest jezcze inny sposób na zrobienie tego obrazu? Nie zdziwił bym się (bez obrazy dla Microsoftu) jak by się okazało, że w systemie jest drobny błąd który można naprawić. Tak na prawdę Windows 7 nie jest do końca dopracowany. Wielu dlatego jeszcze używa XP...
Dzięki za odpowiedź. Też myślałem żeby tak zrobić. Utworzę dodatkową partycję i tam dam obraz bo innego wyjścia nie mam. Czekam jeszcze na dalsze wypowiedzi od Was. Może jest jezcze inny sposób na zrobienie tego obrazu? Nie zdziwił bym się (bez obrazy dla Microsoftu) jak by się okazało, że w systemie jest drobny błąd który można naprawić. Tak na prawdę Windows 7 nie jest do końca dopracowany. Wielu dlatego jeszcze używa XP...
ZF
Napisano 17 czerwiec 2010, 11:07
Daj se spokój z używanie apletów w Win w tym temacie. Dotyczy to wszystkich Win.
Ja od wielu lat używam innych programów, które mogę z czystym sumieniem polecić.
Kiedyś przez lata był to Norton Ghost ale onegdaj zszedł na psy a teraz od trzech lat Acronis True Image.
Robisz se CD startowy i możesz w tym temacie wszystko i bez jakichkolwiek
problemów. Ja już od wielu lat nie używam np. procedur dezinstalacji softu w Win,
tylko robię obraz partycji systemowej (często i choćby na zapas), instaluję dany
soft a jak mi się coś nie podoba to przywracam z obrazu (+ew. ręcznie usuwam jakiś
folder na innej partycji). Robię tak przy okazji KAŻDEJ zmiany softu, aktualizacji czy
wykryciu wirusa (też nawet nie usuwam tylko odtwarzam stan systemu sprzed infekcji).
Działa bez pudła. Dzięki temu np. mam na jednym dysku XP zainstalowane ponad 5 lat temu i
działa bez zarzutu. Z kolei zainstalowana część Acronisa umożliwia też dodatkowo "grzebanie"
w już stworzonych obrazach - zawsze można coś np. dodać.
Ale najciekawsze na koniec: Acronisem przenosiłem już wielokrotnie
zainstalowane systemy na inny hardware. Mój XP jest na trzeciej MB i czwartym HD -
-licząc od czasu gdy był pierwszy raz zainstalowany. 7-ka 64 bit jest u mnie jeszcze za nowa, żeby
mieć aż taką historię - ale i tak już przeżyła transfer z HD ATA na SATA.
Duplikowałem też serwery 2000 i 2003, Linucha Ubuntu i starszego Novella. Zawsze działało.
I na obraz na innym HD, i na DVD i na pendrive. Nawet między kompami poprzez interfejs WI-FI.
Nigdy nie spotkałem czegokolwiek w dziedzinie oprogramowania, co mógłbym aż z takim przekonaniem polecić.
Przy okazji: mówię o Acronis True Image a nie w ogóle o programach tego typu! Taki np. Paragon Software
to żałosne dziadostwo.
Ja od wielu lat używam innych programów, które mogę z czystym sumieniem polecić.
Kiedyś przez lata był to Norton Ghost ale onegdaj zszedł na psy a teraz od trzech lat Acronis True Image.
Robisz se CD startowy i możesz w tym temacie wszystko i bez jakichkolwiek
problemów. Ja już od wielu lat nie używam np. procedur dezinstalacji softu w Win,
tylko robię obraz partycji systemowej (często i choćby na zapas), instaluję dany
soft a jak mi się coś nie podoba to przywracam z obrazu (+ew. ręcznie usuwam jakiś
folder na innej partycji). Robię tak przy okazji KAŻDEJ zmiany softu, aktualizacji czy
wykryciu wirusa (też nawet nie usuwam tylko odtwarzam stan systemu sprzed infekcji).
Działa bez pudła. Dzięki temu np. mam na jednym dysku XP zainstalowane ponad 5 lat temu i
działa bez zarzutu. Z kolei zainstalowana część Acronisa umożliwia też dodatkowo "grzebanie"
w już stworzonych obrazach - zawsze można coś np. dodać.
Ale najciekawsze na koniec: Acronisem przenosiłem już wielokrotnie
zainstalowane systemy na inny hardware. Mój XP jest na trzeciej MB i czwartym HD -
-licząc od czasu gdy był pierwszy raz zainstalowany. 7-ka 64 bit jest u mnie jeszcze za nowa, żeby
mieć aż taką historię - ale i tak już przeżyła transfer z HD ATA na SATA.
Duplikowałem też serwery 2000 i 2003, Linucha Ubuntu i starszego Novella. Zawsze działało.
I na obraz na innym HD, i na DVD i na pendrive. Nawet między kompami poprzez interfejs WI-FI.
Nigdy nie spotkałem czegokolwiek w dziedzinie oprogramowania, co mógłbym aż z takim przekonaniem polecić.
Przy okazji: mówię o Acronis True Image a nie w ogóle o programach tego typu! Taki np. Paragon Software
to żałosne dziadostwo.
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »