Witam! Bardzo długo szukałem potencjalnie najlepszego antywira i firewall'a pod 7-kę 64 bit.
Po blisko 50 rozmaitych testach i sprawdzianach wybrałem zdecydowanie Comodo, jako najwięcej
wykrywającego (choć na pewno nie najszybszego). No ale miewam teraz czasem kłopoty z komunikatami, których nie rozumiem.
Jednym z takich są zdarzające się ostrzeżenia że dana aplikacja "próbuje zainstalować globalny hak przy takim
a takim dll". I uwaga, że bywa to wykorzystywane przez hakerów (choć nie musi). Bywa tak np. przy niektórych
grach; a jak się na tą instalację "haka" nie zezwoli to np. nie działa potem mysz w grze.
Czy ktoś wie, jak to właściwie jest z tym pojęciem "globalny hak"? Jest to coś niebezpiecznego czy nie?
No bo brzmi szpetnie. Zezwalać na takie instalacje czy lepiej od razu wykopać taki soft?
Strona 1 z 1
Globalny hak
Napisano 17 czerwiec 2010, 17:04
Według mnie zezwalać, jeżeli globalny hak próbuje utworzyć jakaś zaufana aplikacja (np. Cryptic Disk z płyty Eksperta lub oryginalna gra) a nie zezwalać, jeśli ostrzeżenie o globalnym haku wyskoczy np wtedy, gdy nic nie robimy (nie instalujemy ani nie uruchamiamy niczego -takie ostrzeżenie wtedy może świadczyć o próbie ataku).
Co to natomiast jest to przyznam się, że sam nie wiem mimo że mam tego firewalla
Tutaj jest coś o globalnych hakach. Wydaje mi się, że jest to jakieś "przywiązanie" programu do elementów systemu (sama nazwa na to wskazuje chyba -hak, czyli coś do zaczepiania lub trzymania czegoś) i zezwolenie mu na dostęp do elementu systemu ale to tylko moje przypuszczenia.
Co to natomiast jest to przyznam się, że sam nie wiem mimo że mam tego firewalla
Napisano 17 czerwiec 2010, 20:26
Hooki służą do przechwytywania krążących po systemie komunikatów (np. dotyczących klawiatury). Wiele gier właśnie za pomocą tego mechanizmu odbiera np. dane o wciskanych klawiszach na klawiaturze, więc taki hook jest im potrzebny do działania. Oczywiście hooki mogą być wykorzystane zarówno w dobrych, jak i złych celach (np. keyloggery), dlatego Comodo pyta się, czy zezwolić na założenie takiego haka w systemie. Jeśli takie coś chce założyć zaufany program to można śmiało mu na to zezwalać. BTW, słowo hook (po polsku "hak") nie ma nic wspólnego z angielskim słowem hack. Więc aż tak szpetnie nie brzmi 
// @vampir: - chyba 8 MHz
// @vampir:
Cytat
Kiedyś 800MHz wystarczało aby wysłać człowieka na księżyc
Użytkownik Narwany Operator Kombajnu edytował ten post 17 czerwiec 2010, 20:32
Unix is user friendly. It's just very particular about who it's friends are.

Napisano 17 czerwiec 2010, 20:33
Wydaje mi się że jest to jakieś zabezpieczenie z tych dodatkowych - coś w stylu UAC. Sam miałem ten firewall przez kilka miesięcy (przestałem go używać gdy któraś z wersji sprawiła że przestał działać tryb zgodności), ale tylko z włączonymi podstawowymi zabezpieczeniami i nigdy takiego komunikatu nie widziałem. Ja bym się tym jakoś szczególnie nie przejmował. Najważniejsze by niepewne programy nie miały dostępu do internetu. Natomiast jeśli chodzi o to zabezpieczenie to jeśli któryś program/gra nie działa/działa nieprawidłowo z jego powodu to najlepiej zezwól mu na to.
---------------------------------
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź