Komputer Świat Ekspert - Forum: MDD - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

MDD Przeglądarka objętości zawartości dysku

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakub Król - Ami6669 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 6

Ikona posta  Napisano 27 czerwiec 2010, 12:17

Geneza jest prosta: potrzebowałem takiego programu, ale z lenistwa nie chciało mi się szukać, to napisałem.. xD Ehhh to lenistwo Programistów.. xD

Niżej README ze strony http://mdd.6669.pl proszę:

Dołączona grafikaMDD Przeglądarka objętości zawartości dysku
Witaj na stronie i jednocześnie instrukcji programu MDD Przeglądarka objętości zawartości dysku.
Program ten służy do łatwego porzadkowania dysków - zarówno HDD, jak i pamięci, czy pendriveów. Program pozoli na przeglądanie zawartości w postaci przyjaznego wykresu kołowego - dzięki temu zobaczysz ile procentowo miejsca zajmują poszczególne foldery i pliki. Wykres ten może być modyfikowany, co pozwoli dobrać Ci najlepszą metodę nawigowania.
Podczas przeglądania zawartości dysków i innych nośników, będziemy mięli dostęp do wszystkich potrzebnych narzędzi - pliki można otwierać, eksplorować, przesuwać do kosza, czy usuwać. Dzięki temu szybko usuniesz zbędne pliki i oczyścisz miejsce na dysku. Dodatkowo, program zawiera listę napędów, która w wygodny sposób pozwala przeglądać ich objętość, detale, eksplorować je, czy formatować.

Pobranie
Aby pobrać program kliknij ten odnośnik: http://www.mediafire.com/file/nmkziyikimm/MDD.zip
Uruchomienie
Program nie wymaga żadnej instalacji, może być używany, jako program portable (przenośny).
Wypakuj plik MDD.exe (o ile jest spakowany) - i uruchom go, aby cieszyć się programem.

Okienko główne
Dołączona grafika

Oto co zobaczysz, po włączeniu programu.
- Wciśnij 1, aby zobaczyć główne okno aplikacji - nawigowanie w dowolnym miejscu.
- Wciśnij 2, aby wyświetlić listę wszystkich napędów.
- Wcisnij 3, aby wyświetlić okienko, w którym po wybraniu litery napędu wyświetli się okienko szybkiego formatowania.
- Wciśnij Esc, aby opuścić program.

Okno główne programu - nawigowanie
Dołączona grafika

Oto główne okienko aplikacji.
Na samej górze znajduje się menu, gdzie znajdziesz spis skrótów klawiszowych oraz dotrzesz do przydatnych funkcji.
Niżej znajduje się pasek adresu lokalnego - tutaj wpisujesz ścieżkę do katalogu który chcesz przeglądać i klikasz enter, aby do niego przejść. Znajdować się tutaj będzie aktualnie wyświetlana ścieżka. Kliknij Ctrl+L, aby zaznaczyć cały adres w dowolnym momencie.
Po prawej stronie od paska adresu znajdują się 3 ikony. Po kliknięciu na pierwszą z nich pojawi się okienko wyboru katalogu do otwarcia. Druga ikona spowoduje odświeżenie bieżącego widoku (skrót: F5). Ostatnia ikona to przejście folder wyżej (do folderu nadrzędnego), niż aktualnie się znajdujesz.

Na samym środku znajduje się miejsce nawigowania - u góy pojawi się ścieżka, niżej ogólną ilość zajmowanego przez ten folder miejsca oraz czas, w jakim odczytano te informacje.
Nasz wykres przedstawia teraz zawartość naszego katalogu (na screenie C:\) - kliknij na dowolny "kawałek" wykresu prawym lub lewym przyciskiem myszy, aby dowiedzieć się więcej.
Dołączona grafika
Nawiguj tutaj pozwoli przejść do tego folderu (o ile jest to folder).
Otwórz otworzy plik domyślnym programem. Np. plik tekstowy w edytorze tekstowym, folder w eksploratorze, program osobno itd... Dzięki temu możesz sprawdzić, czym jest dany plik.
Eksploruj do elementu - otworzy folder nadrzędny dla elementu w ekspolatorze Windows, po czym zaznaczy wybrany element. Wystarczy kliknąć kółeczkiem na dany fragment wykrsu, aby skorzystać z tej opcji.
Usuń na zawsze - po potwierdzeniu usunie dany element.
Usuń do kosza - przesunie element do kosza systemowego.
Usuń zawartość całego tego katalogu - po zawierdzeniu usunie całą zawartość folderu nadrzędnego.
Na dole, w Informacje pojawi się nazwa pliku lub folderu (foldery poprzedzone są znakiem []) oraz jego rozmiar na dysku.

Na samym dole znajduje się kilka opcji wyświetlania wykresu, dzięki nim możesz zmienić właściwości wykresu, by był lepiej wyświetlony, np:
Dołączona grafika

Jeszcze niżej znajduje się pasek postępu - będzie poruszał się podczas pobierania informacji (nawigowania do innego dysku). UWAGA: Jeżeli nawigacja będzie trwała dłużej niż 5 sekund, to pasek przestanie się poruszać (aby przeznaczyć całą moc na wyszukiwanie plików).
Lista dysków
Oto lista dysków:
Dołączona grafika

ID - numer dysku na liście.
Litera - litera napędu w systemie Windows.
Etykieta - jeżeli dysk ma etykietę (label) to zostanie ona wyświetlona tutaj.
Typ dysku - wykryty typ nośnika lub napędu.
Numer seryjny - umowny numer seryjny w dysku lub nośniku (może ulegać zmianom).
Pojemność - jeżeli jest taka możliwość to zostanie wyświetlona pojemność nośnika, w przeciwnym wypadku pojawi się napis "Brak nośnika".
Wolne miejsce - ilość dostępnej pamięci.
Zajęte miejsce - wyświetli w formie graficznej: czerwone to miejsce zajęte, zielone - wolne.
Nawiguj - kliknij tutaj, aby nawigować w programie głównym do tego dysku.
Eksploruj - otworzy dysk w Eksploratorze Windows.
Formatuj - otworzy standardowe okienko szybkiego formatowania dysku.

Wydajność
Można nawigować do pojedyńczych katalogów, ale nie jest to polecane. Znacznie lepiej nawigować cały dysk. Na nowszych komputerach w ciągu minuty przetworzony zostanie ponad 190GB dysk. Na "średnich" - ok. 900-120GB na minutę. Przy starszych komputerach może to być 40-90GB na minutę.
Po pierwszym przetworzeniu dysku, jeżeli komputer nie zostanie wyłączony, a usługa indexowania nie była wyłączona ręcznie, to każde kolejne przetworzenie dysku lub jego dowolnego folderu, podfolderu itd powinno trwać 0-5 sekund.

Przetwarzanie listy dysków trwa mniej niż sekundę, jeżeli nie ma żadnych błędów logicznych w ustawieniach dysków. W przeciwnym wypadku proces ten może trwać do kilku sekund na dysk.

Licencja
Prawa autorskie: Jakub Król (Amidamaru6669) - portfolio.

Program jest darmowy (freeware) - zarówno do użytku domowego, jak i komercyjnego. Jeżeli chcesz używać programu do celów komercyjnych - powiadom mnie, proszę, o tym (kliknij tutaj).

Program dostarczany "AS IS" ("JAK JEST") - bez żadnej gwarancji - autor nie ponosi odpowiedzialności za błędy i uszkodzenia, jeżeli takie zostaną spowodowane działaniem programu.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Grejpfrut14 

• naturalny bez konserwantów
  • PipPipPipPip
  • Postów 4156

Napisano 27 czerwiec 2010, 23:13

1. popraw obrazki
2. opcja formatuj z glownego okna - anuluj nie dziala jak powinno - nadal pojawia sie komunikat, ze nie mozna sformatowac dysku (domyslnie c:). dalbym tam liste dyskow a nie pole do wpisywania.
3. klik. po co sa te zolte prostokaty z nazwa folderu/pliku, skoro sie nawzajem zaslaniaja i nie sa polaczone z kawalkiem wykresu? na 4 folderach da sie to ogarnac, na wiekszej ilosci - juz nie. do tego po wlaczeniu legendy i przechodzeniu do katalogow te zolte cosie zachodza na legende.
4. popatrz na to i powiedz mi, czy jestes w stanie tutaj cokolwiek odczytac. bo ja nie, a to z mojego dysku jest. w troszke trudniejszych warunkach (~850 folderow) program po prostu wariuje.
5. ogolnie opcja formatowania i usuwania w takim programie srednio mi sie podoba, po prostu za latwo cos nie tak kliknac. przesuniecie do kosza - ok, ale shift+del bym wywalil osobiscie. tak samo jak formatowanie.
6. legenda - nie jest w zaden sposob przewijalna i pokazuje tylko kilkanascie pierwszych elementow (patrz punkt 4). w rezultacie - w czesci przypadkow jest po prostu bezuzyteczna.
7. brak opcji przejscia do katalogu wyzej pod ppm na wykresie - wiem, jest przycisk, ale przycisk jest daleko i w rogu.
8. kolejne zatrzezenie do ppm - jezeli 2x lpm otwiera ten folder, to nie rob tego wywolujac to menu kontekstowe. nie wiem czy u innych tez tak jest, ale u mnie czesto klikajac raz ppm przechodzi automatycznie do tego folderu. dosyc denerwujace.
9. klikajac srodkowym na wykres z punktu 4 przechodzi mi do katalogu domowego i zaznacza moje dokumenty. z innymi katalogami jest tak samo, dziala poprawnie dla plikow.
10. okno wyboru folderu - przydala by sie lista rozwijana zamiast (albo oraz) tego przycisku.
11. ogolnie idea fajna, ale wykonanie - poza nawigacja, ktora widze ze przemyslales i poza drobnymi w sumie bledami zrobiles naprawde wygodna - sprawia, ze program jest srednio uzyteczny.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Jakub Król - Ami6669 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 6

Napisano 28 czerwiec 2010, 09:40

@Grejpfrut14 Witam serdecznie :)

1. Właśnie widzę, że mi CBA zrobiło świństwo ;/ Zaraz na jakiś imageshack czy coś upnę.
2. To jest dobry pomysł - będzie lista dysków :)
3. i 4. Dobra, będzie opcja wyłączenia "żółtych cosiów" ;)
5. Formatowanie, jak i usuwanie całkowite należy potwierdzić. I myślę, że użytkownik jest świadomy, że to nie gra, tylko poważny program i trzeba raczej czytać co tam pisze. Tej opcji na pewno nie usunę, bo sam najczęściej z niej korzystam :)
6. Dlatego legenda jest domyślnie wyłączona.
7. Mówisz, że powinno to być pod PPM? Nie ma sprawy
8. Hmmm... Nie miałem szczerze mówiąc takiego błędu, zobaczę co da się zrobić, jednak nic nie obiecuję.
9. Niestety, eksplorator Windows w starszych wersjach nie potrafi eksplorować z poziomu API do folderów. Spróbuję poszukać rozwiązania, ale nie gwarantuje że znajdę
10. Lista rozwijana... Z dyskami? Czy jak ;>?
11. Dzięki wielki, błędy poprawię - w następnych wersjach :)
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

PxxLT  : (04 luty 2012 - 21:31) Wieki przeminęły a tu nadal ciągle te same osoby się tylko udzielają :D
_smerf_  : (01 luty 2012 - 18:59) aktualne mrozy zamroziły całe forum
sauron  : (27 styczeń 2012 - 13:25) zauktualizowane. Pytanie jest tylko jedno, ale odpowiedź trzeba podać słownie.
Ferrari  : (26 styczeń 2012 - 17:47) A jednak boty są. Trzeba kazać wpisać odpowiedź słownie, albo zastawić inne pułapki. Wszystkie wpisują "google" w pole Tlen.
sauron  : (26 styczeń 2012 - 01:17) Póki nie będą mieć zaimplementowanego języka polskiego nic nie zdziałają ;) Najwyżej mogą na ślepo wpisywać proste wyniki działań typu "1 dodać 1". Raz może trafią, ale wtedy można zrobić trochę bardziej skomplikowane równanie i już leżą
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:45) nie potrafia odpowiedziec na proste pytanie ;)
Pretender  : (25 styczeń 2012 - 19:44) sauron metoda z zabezpieczeniem tekstowym zadzialala..boty jak na razie nie sforsowaly tego, jeszcze raz dzieki :)
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 17:05) a to przepraszam.
sauron  : (24 styczeń 2012 - 10:48) Nie przedzierają się. To są po prostu "stare boty", które jeszcze nie zostały zbanowane. Żaden nowy nie powstał po 18 styczcnia.
yojo2  : (24 styczeń 2012 - 05:57) boty sie nadal przedzieraja :(
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 11:14) ile mam czekać na Diablo III...??? <zły> ;)
Pretender  : (23 styczeń 2012 - 09:03) ok, dzięki, spróbujemy..:)
sauron  : (22 styczeń 2012 - 21:19) @pretender - zwykłe, dodatkowe pole przy rejestracji. Działanie matematyczne (po polsku) i wsio. Nie sądze, żeby boty się przez to przebiły. Ludzie z IQ mniejszym niż rozmiar buta też się nie przebiją - dodatkowy plus.
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 17:40) http://www.makelifeasier.pl/ - blog Kasi Tusk ;-)// To jednak fake, osoba strona, ale i tak niezłe.
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 10:03) Potwierdzenie Tekstowe - cos takiego jest lepsze?
Pretender  : (22 styczeń 2012 - 09:56) sauron ten rodzaj zabepieczenia to jest to jakis modul? itp/ mozna to gdzies kupic i sobie zainstalowac do swojego forum?
sauron  : (22 styczeń 2012 - 09:04) Onet padł w nocy na 30sek
dawido90  : (22 styczeń 2012 - 00:15) no i bardzo dobrze
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:05) europarl.europa.eu
sauron  : (22 styczeń 2012 - 00:04) Na profilu FB Anonymous informuje, że biorą się za stronę parlamentu europejskiego
Rozszerz pole shoutboxa