witam mam dwoje dzieci jedno ma 3,5 roku drugie 4 dni. Z 2tyg. temu zainwestowałem w router i teraz moje pytanie w związku z tym, że to urządzenie bezprzewodowe napewno emituje jakieś fale czy szkodliwe czy nie. Tego z google zbytnio nie mogę się dowiedzieć gdyż jedni piszą że tak inni że nie. Czytalem pare powazniejszych artykułów i za wiele się z nich nie dowiedziałem. Może na tym forum uzyskam odpowiedź. Proszę o dobre odpowiedzi, jezeli napisalem ten post w zlym dziale to przepraszam. Jednak zalezy mi na odpowiedzi.
Z gory dzieki.
Strona 1 z 1
Wi-Fi? czy jest bezpieczne dla małego dziecka?
Napisano 03 lipiec 2010, 14:29
Niestety nie znajdziesz dobrej odpowiedzi, bo jak dotąd nikomu nie udało się zbadać(czy nawet udowodnić istnienia) wpływu fal elektromagnetycznych o tak małej mocy na człowieka. Myślę jednak, że brak udowodnionego złego wpływu mimo intensywnych poszukiwań to w gruncie rzeczy dobra wiadomość.
Technicznie rzecz biorąc to ten sam zakres promieniowania co w mikrofalówce, tylko o kilkaset(a nawet kilka tysięcy) razy mniejszej mocy, więc jeśli przyjmuje się, że jedyną osobą, która powinna uważać z mikrofalówką jest kobieta w ciąży, to tym bardziej nie ma się co martwić o dużo słabsze promieniowanie routera.
No i w sumie przy obecnym "zaszumieniu" różnymi nadajnikami jeden router ścianę, czy dwie dalej praktycznie nic nie zmienia.
Technicznie rzecz biorąc to ten sam zakres promieniowania co w mikrofalówce, tylko o kilkaset(a nawet kilka tysięcy) razy mniejszej mocy, więc jeśli przyjmuje się, że jedyną osobą, która powinna uważać z mikrofalówką jest kobieta w ciąży, to tym bardziej nie ma się co martwić o dużo słabsze promieniowanie routera.
No i w sumie przy obecnym "zaszumieniu" różnymi nadajnikami jeden router ścianę, czy dwie dalej praktycznie nic nie zmienia.
Napisano 03 lipiec 2010, 20:48
Ogólnie szkodliwość promieniowania elektromagnetycznego na człowieka tłumaczy się w taki sposób: ilość promieniowania, jaka zostaje pochłonięta przez kilogram masy ciała, co w efekcie doprowadzi do jego podgrzania. Nie udzielę ci odpowiedzi, czy ruter jest szkodliwy, ale oprę się tutaj na badaniach nt. szkodliwości komórek. Telefon potrafi zalogować się do nadajnika odległego o 20-30km, zdarza się też, że przy idealnych warunkach (przejrzyste powietrze, linia prosta, zero przeszkód) jest to ponad 40km co świadczy o jego ogromnej mocy. Dodatkowo telefon trzyma się przy uchu. Norma dotycząca promieniowania w UE to 2 W/kg. Ale nawet zachowując normę podczas bardzo długiej rozmowy w dużej odległości od nadajnika mózg, a raczej jego okolica, przy której trzymasz telefon zostanie podgrzana.
Teraz ruter: o ile zasięg telefonu mierzy się w dziesiątkach km, o tyle ruter ma zasięg kilkanaście metrów. Dodatkowo najnowsze oprogramowanie pozwala zredukować moc, z jaką ruter nadaje, dzięki czemu zasięg można ograniczyć tylko do swojego mieszkania. Poza tym rutera nigdy nie trzymasz w bliskim sąsiedztwie swojego ciała. Jeśli uda ci się dokopać do współczynnika absorpcji dla ruterów (o ile ktokolwiek kiedykolwiek to zbadał) to sobie porównasz. Dla telefonu komórkowego jest to max 2 W/kg. Telefony średnio mają 1 - 1,5 W/kg.
Teraz ruter: o ile zasięg telefonu mierzy się w dziesiątkach km, o tyle ruter ma zasięg kilkanaście metrów. Dodatkowo najnowsze oprogramowanie pozwala zredukować moc, z jaką ruter nadaje, dzięki czemu zasięg można ograniczyć tylko do swojego mieszkania. Poza tym rutera nigdy nie trzymasz w bliskim sąsiedztwie swojego ciała. Jeśli uda ci się dokopać do współczynnika absorpcji dla ruterów (o ile ktokolwiek kiedykolwiek to zbadał) to sobie porównasz. Dla telefonu komórkowego jest to max 2 W/kg. Telefony średnio mają 1 - 1,5 W/kg.
PC1: AsRock ALiveXFire-eSATA2, AMD Athlon 64 X2 6000+, Palit GeForce 8600 GT sonic + (740/2220 mhz), 2x1GB Patriot 800 Mhz CL5, Seagate Barracuda 500GB + 160GB, Pioneer DVD-RW DVR-218L, Chieftec 450W
PC2: Athlon XP 2700+, 768MB DDR 266Mhz, Radeon 9200, 80GB, CD-RW
Laptop1: Aristo Smart W350 (C2D T6600, 2GB DDR2 800Mhz RAM, IGMA4500HD, HDD 250GB, DVD+-RW)
Laptop2: Toshiba Satellite M40 (Pentium M 1,7Ghz, 1GB DDR2 533Mhz, 60GB, Radeon X200M, DVD+-RW)
Orange Freedom 6 mb/s & UPC 25mb/s
Laptop1: Aristo Smart W350 (C2D T6600, 2GB DDR2 800Mhz RAM, IGMA4500HD, HDD 250GB, DVD+-RW)
Laptop2: Toshiba Satellite M40 (Pentium M 1,7Ghz, 1GB DDR2 533Mhz, 60GB, Radeon X200M, DVD+-RW)
Napisano 09 wrzesień 2010, 11:10
hmm... interesujące pytanie, bo przyznam, że jeszcze nigdy się nawet nad tym nie zastanawiałam :D
jedno jednak od razu przychodzi mi do głowy - nawet jeśli ruter i jego promieniowanie byłyby ewentualnei w jakimś stopniu szkodliwe, to niestety, ale chcąc czy nie chcąc najczęściej i tak nie możemy nic na to poradzić, bo na 90% ktoś z sąsiadów, a najczęściej i kilku ma też internet bezprzewodowy i fale elektromagnetyczne docierają i do naszego mieszkania, także posdumowując: chcąc czy nie i tak jesteśmy narażeni na ich zasięg. [pzostaje mieć tylko nadzieję, że nie ma on jednak szkodliwego wpływu na ludzkie zdrowie... choć w sumie, przy obecnym skażeniu środowiska i trującym w zasadzie każdym jedzeniu, wszystko jest możliwe i nie da się uniknąć wszystkich toksycznych substancji, niestety...
jedno jednak od razu przychodzi mi do głowy - nawet jeśli ruter i jego promieniowanie byłyby ewentualnei w jakimś stopniu szkodliwe, to niestety, ale chcąc czy nie chcąc najczęściej i tak nie możemy nic na to poradzić, bo na 90% ktoś z sąsiadów, a najczęściej i kilku ma też internet bezprzewodowy i fale elektromagnetyczne docierają i do naszego mieszkania, także posdumowując: chcąc czy nie i tak jesteśmy narażeni na ich zasięg. [pzostaje mieć tylko nadzieję, że nie ma on jednak szkodliwego wpływu na ludzkie zdrowie... choć w sumie, przy obecnym skażeniu środowiska i trującym w zasadzie każdym jedzeniu, wszystko jest możliwe i nie da się uniknąć wszystkich toksycznych substancji, niestety...
Użytkownik komputte edytował ten post 10 wrzesień 2010, 08:48
Napisano 09 wrzesień 2010, 21:18
Użytkownik Vieslav dnia 03 lipiec 2010, 20:48 napisał
Jakie ogromne moce? Telefon podczas rozmowy niech będzie, że pobiera 200mA, to jest jakieś 0,7W. Ja nie wiem jak ciało absorbuje fale EM o częstotliwości 900/1800MHz, ale pewnie jest to jakiś niewielki %. Mnożąc przez sprawność układu nadawczo-odbiorczego to wyjdzie prawie nic.
1,5W/kg - dla zobrazowania: niech ktoś spróbuje podgrzać kilogram mięsa żaróweczką od roweru
To są takie małe wartości, że wpływ telefonów na zdrowie jest minimalny albo żaden, jak ktoś woli. Więcej się głowa wychłodzi na dworze niż zagrzeje od telefonu.
Napisano 15 wrzesień 2010, 20:58
Tylko, że mózg jest o wiele bardziej wrażliwy na zmiany temperatury niż mięso i nawet z pozoru niezauważalna zmiana jest dla tego narządu szkodliwa.
PC1: AsRock ALiveXFire-eSATA2, AMD Athlon 64 X2 6000+, Palit GeForce 8600 GT sonic + (740/2220 mhz), 2x1GB Patriot 800 Mhz CL5, Seagate Barracuda 500GB + 160GB, Pioneer DVD-RW DVR-218L, Chieftec 450W
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź