Komputer Świat Ekspert - Forum: Jak połączyć Monitor z PC ? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Jak połączyć Monitor z PC ? Mam za dużo gniazd w tych urządzeniach a muszę kupić kable.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Janko 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 93
  • Rejestracja: 18-luty 04

Napisano 10 lipiec 2010, 09:29

Witam, :)
Nie wiem jak połączyć Monitor z PC dla uzyskania najlepszych efektów.
W monitorze mam gniazda:
a/ DVI-D
b/ HDMI
Monitor nie ma głośników, jest tylko wejście na słuchawki.

Natomiast w PC-cie mam:
w karcie graficznej
c/ 2x DVI-I
d/ TV-out
Na płycie głównej
e/ DVI-D
f/ HDMI

Jaki kabel zastosować ?
1.HDMI – HDMI
2.DVI-D – HDMI
3.DVI-D – DVI-D
i które gniazda łączyć z którymi ?

Będę wdzięczny za szybką podpowiedź. Wystarczy podać literkę gniazd i cyferkę przy kablach.
Pozdrawiam. :)

Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H

Moja strona
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   czychacz 

  • ???
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 291
  • Rejestracja: 12-kwiecień 08

Napisano 10 lipiec 2010, 10:46

nie sugeruj się gniazdami na płycie głównej, jeśli obraz masz z kary graficznej. co do przejśćiówki DVI-HDMI - wyjdzie najprawdopodobniej tak samo jak samo DVI, ale może się mylę
AMD Phenom II X4 965 BE | ASUS M5A97 | Patriot Signature DDR3 1333 MHz CL9 | WD3200AAKS | WD2500KS | MSI N9600GT OC 2D512
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Janko 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 93
  • Rejestracja: 18-luty 04

Napisano 10 lipiec 2010, 12:58

Wyświetl postUżytkownik czychacz dnia 10 lipiec 2010, 10:46 napisał

nie sugeruj się gniazdami na płycie głównej, jeśli obraz masz z kary graficznej. co do przejśćiówki DVI-HDMI - wyjdzie najprawdopodobniej tak samo jak samo DVI, ale może się mylę


Problem w tym że oczekuję na dostawę nowego monitora i muszę kupić kable.

Wyświetl postUżytkownik czychacz dnia 10 lipiec 2010, 10:46 napisał

nie sugeruj się gniazdami na płycie głównej, jeśli obraz masz z kary graficznej. co do przejśćiówki DVI-HDMI - wyjdzie najprawdopodobniej tak samo jak samo DVI, ale może się mylę


Problem w tym że oczekuję na dostawę nowego monitora i muszę kupić kable.

Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H

Moja strona
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kamail86 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1402
  • Rejestracja: 30-maj 06

Napisano 10 lipiec 2010, 13:24

HDMI to praktycznie to samo co DVI z tą różnicą że przez HDMI można dodatkowo oprócz obrazu przesyłać również dźwięk ale to z tego co piszesz nie jest Ci potrzebne. Więc wystarczy kabel DVI-DVI. Poza tym jesteś pewien że musisz ten kabel dokupić do monitora? Takie kable najczęściej są dołączone w zestawie wraz z monitorem.
---------------------------------
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sebastianp92 

  • Konto nieaktywne
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 580
  • Rejestracja: 15-sierpień 08

Napisano 11 lipiec 2010, 12:30

Jeżeli monitor na to pozwala to teoretycznie dobrym wyjściem jest użycie dobrej jakości kabla HDMI-HDMI ze względu na jakość obrazu ale osobiście wybrałbym jednak połączenie kablem DVI-DVI mając taki sprzęt, jak Ty (100% pewność, że wszystko będzie działać jak należy -w wypadku HDMI mogłoby się okazać np, że HDMI w PC masz na nieużywanej karcie grafiki i musiałbyś dokupić przejściówkę albo przenieść się na wbudowaną grafikę a DVI podłączasz i działa).
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Janko 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 93
  • Rejestracja: 18-luty 04

Napisano 11 lipiec 2010, 12:41

Wyświetl postUżytkownik vampir dnia 11 lipiec 2010, 12:30 napisał

Jeżeli monitor na to pozwala to teoretycznie dobrym wyjściem jest użycie dobrej jakości kabla HDMI-HDMI ze względu na jakość obrazu ale osobiście wybrałbym jednak połączenie kablem DVI-DVI mając taki sprzęt, jak Ty (100% pewność, że wszystko będzie działać jak należy -w wypadku HDMI mogłoby się okazać np, że HDMI w PC masz na nieużywanej karcie grafiki i musiałbyś dokupić przejściówkę albo przenieść się na wbudowaną grafikę a DVI podłączasz i działa).


Wyświetl postUżytkownik vampir dnia 11 lipiec 2010, 12:30 napisał

Jeżeli monitor na to pozwala to teoretycznie dobrym wyjściem jest użycie dobrej jakości kabla HDMI-HDMI ze względu na jakość obrazu ale osobiście wybrałbym jednak połączenie kablem DVI-DVI mając taki sprzęt, jak Ty (100% pewność, że wszystko będzie działać jak należy -w wypadku HDMI mogłoby się okazać np, że HDMI w PC masz na nieużywanej karcie grafiki i musiałbyś dokupić przejściówkę albo przenieść się na wbudowaną grafikę a DVI podłączasz i działa).


Dzięki za podpowiedzi, które pozwoliły mi podjąć dobrą decyzję.
Pozdrawiam,

Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H

Moja strona
0

Strona 1 z 1


Szybka odpowiedź

  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

OldShaterhan  : (02 luty 2014 - 20:26) zobaczymy :P
przemek89k  : (31 styczeń 2014 - 16:19) mam nadzieję, że będzie już ok ;)
OldShaterhan  : (22 styczeń 2014 - 22:07) I znowu naśmiecone :/
przemek89k  : (08 styczeń 2014 - 12:58) No i forum posprzątane :)
Wiciu  : (16 grudzień 2013 - 20:34) U mnie to już Dyszka @Sauron :-)
dawido90  : (17 listopad 2013 - 09:54) lofix to ogólnie była legenda tego forum :D @Herk Ty jej nie miałeś gdziś zapisanej?
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:54) Niedługo będzie 9 lat odkąd jestem tutaj na forum. Masakra :)
sauron  : (13 listopad 2013 - 12:53) Pamiętam jak kiedyś zrobił się spam w jednym temacie w dziale "o forum". Wszystko działo się w nocy, przez parę godzin userzy nabili kilkanaście stron tematu. Rano lofix wpadł i wywarnował pół forum. To były czasy :)
_Herkules_  : (10 listopad 2013 - 12:24) no gdzie galeria LOLi ;)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) pozdrowienia dla wszystkich, w sumie możemy się zobaczyć na dobrych programach jak coś :)
GBM  : (06 listopad 2013 - 16:32) Jasne kominy, ale mnie tu dawno nie było :) - a forum jak forum, dalej umiera ;]
neo5628  : (16 październik 2013 - 17:22) help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/158068-problem-tooltip/ PLS
dawido90  : (09 wrzesień 2013 - 11:23) Do tego przydała by się galeria LOLi czy jak się ona nazywała. Pamięc już zawodzi ;)
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:29) [url="http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/"]i paczka chusteczek do tego :D[/url]
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) i paczka chusteczek do tego :D
_Herkules_  : (06 wrzesień 2013 - 21:28) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/157330-kto-to-jeszcze-pamieta/
Piotrek18  : (06 lipiec 2013 - 10:07) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/156156-problem-z-uruchomieniem-komputera/page__p__909371#entry909371 proszę o pomoc
TomkoV  : (08 czerwiec 2013 - 15:50) czy ktos z moderatorow moze zajrzec dzialu z grami ?
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:21) Ekspert umarł na amen, a ja dowiedziałem się o tym ostatni. Napisałem e-mail do redakcji z chęcia współpracy w postaci napisania artykułu, a tu dostaję e-mail że ekspert nie wyuchodzi od dwóch lat. Fail po całej lini :D
tomek10861  : (08 maj 2013 - 09:19) Witam witam :)
Rozszerz pole shoutboxa