Komputer Świat Ekspert - Forum: Jak połączyć Monitor z PC ? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Jak połączyć Monitor z PC ? Mam za dużo gniazd w tych urządzeniach a muszę kupić kable.

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Janko 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 93
  • Rejestracja: 18-luty 04

Napisano 10 lipiec 2010, 09:29

Witam, :)
Nie wiem jak połączyć Monitor z PC dla uzyskania najlepszych efektów.
W monitorze mam gniazda:
a/ DVI-D
b/ HDMI
Monitor nie ma głośników, jest tylko wejście na słuchawki.

Natomiast w PC-cie mam:
w karcie graficznej
c/ 2x DVI-I
d/ TV-out
Na płycie głównej
e/ DVI-D
f/ HDMI

Jaki kabel zastosować ?
1.HDMI – HDMI
2.DVI-D – HDMI
3.DVI-D – DVI-D
i które gniazda łączyć z którymi ?

Będę wdzięczny za szybką podpowiedź. Wystarczy podać literkę gniazd i cyferkę przy kablach.
Pozdrawiam. :)

Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H

Moja strona
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   czychacz 

  • ???
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 291
  • Rejestracja: 12-kwiecień 08

Napisano 10 lipiec 2010, 10:46

nie sugeruj się gniazdami na płycie głównej, jeśli obraz masz z kary graficznej. co do przejśćiówki DVI-HDMI - wyjdzie najprawdopodobniej tak samo jak samo DVI, ale może się mylę
AMD Phenom II X4 965 BE | ASUS M5A97 | Patriot Signature DDR3 1333 MHz CL9 | WD3200AAKS | WD2500KS | MSI N9600GT OC 2D512
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Janko 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 93
  • Rejestracja: 18-luty 04

Napisano 10 lipiec 2010, 12:58

Wyświetl postUżytkownik czychacz dnia 10 lipiec 2010, 10:46 napisał

nie sugeruj się gniazdami na płycie głównej, jeśli obraz masz z kary graficznej. co do przejśćiówki DVI-HDMI - wyjdzie najprawdopodobniej tak samo jak samo DVI, ale może się mylę


Problem w tym że oczekuję na dostawę nowego monitora i muszę kupić kable.

Wyświetl postUżytkownik czychacz dnia 10 lipiec 2010, 10:46 napisał

nie sugeruj się gniazdami na płycie głównej, jeśli obraz masz z kary graficznej. co do przejśćiówki DVI-HDMI - wyjdzie najprawdopodobniej tak samo jak samo DVI, ale może się mylę


Problem w tym że oczekuję na dostawę nowego monitora i muszę kupić kable.

Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H

Moja strona
0

#0 Bot Reklamowy

  • Grupa: Reklama

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   kamail86 

  • Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 1402
  • Rejestracja: 30-maj 06

Napisano 10 lipiec 2010, 13:24

HDMI to praktycznie to samo co DVI z tą różnicą że przez HDMI można dodatkowo oprócz obrazu przesyłać również dźwięk ale to z tego co piszesz nie jest Ci potrzebne. Więc wystarczy kabel DVI-DVI. Poza tym jesteś pewien że musisz ten kabel dokupić do monitora? Takie kable najczęściej są dołączone w zestawie wraz z monitorem.
---------------------------------
1. Dual Core E5200 @3,83GHz + CM Hyper TX3 | MSI P45 Neo2-FR MOA | 2x 2GB A-Data 800MHz | Gigabyte Radeon HD4850 512MB @700/1098MHz | Barracuda 7200.12 500GB + Samsung F2EG 1TB | BTC DVD-RW | Corsair VX550W | SB X-Fi HD USB | WinFast DTV2000 H | Win 7 Pro x64
2. Acer Extensa 5620Z - Pentium Dual Core T2310 @1466MHz | 3GB RAM GoodRAM 666MHz | GMA X3100 | Momentus 5400.3 120GB | Win 7 Pro x86
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   sebastianp92 

  • Konto nieaktywne
  • PipPip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 580
  • Rejestracja: 15-sierpień 08

Napisano 11 lipiec 2010, 12:30

Jeżeli monitor na to pozwala to teoretycznie dobrym wyjściem jest użycie dobrej jakości kabla HDMI-HDMI ze względu na jakość obrazu ale osobiście wybrałbym jednak połączenie kablem DVI-DVI mając taki sprzęt, jak Ty (100% pewność, że wszystko będzie działać jak należy -w wypadku HDMI mogłoby się okazać np, że HDMI w PC masz na nieużywanej karcie grafiki i musiałbyś dokupić przejściówkę albo przenieść się na wbudowaną grafikę a DVI podłączasz i działa).
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Janko 

  • Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 93
  • Rejestracja: 18-luty 04

Napisano 11 lipiec 2010, 12:41

Wyświetl postUżytkownik vampir dnia 11 lipiec 2010, 12:30 napisał

Jeżeli monitor na to pozwala to teoretycznie dobrym wyjściem jest użycie dobrej jakości kabla HDMI-HDMI ze względu na jakość obrazu ale osobiście wybrałbym jednak połączenie kablem DVI-DVI mając taki sprzęt, jak Ty (100% pewność, że wszystko będzie działać jak należy -w wypadku HDMI mogłoby się okazać np, że HDMI w PC masz na nieużywanej karcie grafiki i musiałbyś dokupić przejściówkę albo przenieść się na wbudowaną grafikę a DVI podłączasz i działa).


Wyświetl postUżytkownik vampir dnia 11 lipiec 2010, 12:30 napisał

Jeżeli monitor na to pozwala to teoretycznie dobrym wyjściem jest użycie dobrej jakości kabla HDMI-HDMI ze względu na jakość obrazu ale osobiście wybrałbym jednak połączenie kablem DVI-DVI mając taki sprzęt, jak Ty (100% pewność, że wszystko będzie działać jak należy -w wypadku HDMI mogłoby się okazać np, że HDMI w PC masz na nieużywanej karcie grafiki i musiałbyś dokupić przejściówkę albo przenieść się na wbudowaną grafikę a DVI podłączasz i działa).


Dzięki za podpowiedzi, które pozwoliły mi podjąć dobrą decyzję.
Pozdrawiam,

Vista 64 Home Premium, AMD Athlon 64x2 Dual-Core, DDR2 8GB, 2x Segate Barracuda 320 GB/32MB, Płyta GIGABYTE GA-MA78GM-S2H

Moja strona
0

Strona 1 z 1


Szybka odpowiedź

  

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych


Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

wojtek0569  : (05 wrzesień 2014 - 16:45) Zapraszamy na Forum Komputer Świat: forum.komputerswiat.pl
wojtek0569  : (01 sierpień 2014 - 19:09) ..
wojtek0569  : (18 lipiec 2014 - 09:01) .
wojtek0569  : (06 lipiec 2014 - 18:21) Gorąco...
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 15:00) Proszę zaglądających o nie robienie bałaganu na forum! ;)
wojtek0569  : (17 czerwiec 2014 - 14:59) Dzisiaj znowu musiałem posprzątasz po spamerze.
wojtek0569  : (14 czerwiec 2014 - 10:19) Forum posprzątane z bieżącego spamu (14.06)
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) dobra, linki nie :D
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) [url="http://link.pl/"]URLe też[/url]
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) emotki w SB zaczęły działać? :o
OldShaterhan  : (30 maj 2014 - 22:45) Przydałoby się, ale trzeba by też Buszmena zaciągnąć do roboty... ;)
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:35) I kwestia... czy sprzątamy dalej w starych tematach?
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 22:34) @Old Zamknąłem jeden temat bo tam ciągle jest robiony spam w sygnach. Wchodzę co trzy dni i przeglądam wszystkie nowe posty i usuwam spam.
wojtek0569  : (30 maj 2014 - 21:49) Nie ;) No chyba że Oldowi. Zapadła jakaś decyzja w sprawie tych for i coś jest napisane w majowym KŚ a haw go nie mam o Old i Zielony na przekór nie chcieli mi powiedzieć :D
dawido90  : (28 maj 2014 - 15:33) zapał się kończy? :)
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:38) Bo ja usuwam tylko nowy spam...
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:37) @Old To mamy sprzatać dalej czy nie?
wojtek0569  : (27 maj 2014 - 14:32) Ludzie nie róbcie tyle spamu!
wojtek0569  : (23 maj 2014 - 19:34) Ah...
OldShaterhan  : (16 maj 2014 - 09:54) nie patrzałem na to
Rozszerz pole shoutboxa

DIGDIP