Dziś postanowiłem skonfigurować grupę roboczą. Mam router TP-Link TL-WR543G. Rozdziela on łącze na komputer stacjonarny kablowo i na laptopa przez WiFi. Na stacjonarnym jest XP Professional, a na laptopie Windows 7 Home Premium 64bit. Ustawiłem takie same nazwy grupy roboczej na obu komputerach, uaktywniłem konto gościa w obu. Pogmerałem trochę w ustawieniach i przez laptopa bez problemu mogę się połączyć ze stacjonarnym i przeglądać udostępnione przez niego pliki, natomiast kiedy próbuję ze stacjonarnego wejść do udostępnianych przez laptopa (w ogóle, kiedy klikam na nazwę komputera w grupie roboczej wyskakuje mi alert - Błąd logowania: użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze. Poszukałem trochę w googlach i znalazłem, że trzeba zmodyfikować wpisy w gpedit w local group policy editor; zasady - odmowa do tego komputera z sieci i uzyskiwanie dostępu do tego komputera z sieci. Niestety nie ma w mojej 7-emce gpedit, ponieważ jest ona od HP. Wszystkiego już próbowałem, co jeszcze można zrobić?
Strona 1 z 1
Windows 7 i problem z prawami użytkowników
Napisano 02 sierpień 2010, 20:32
nie widze problemu z udostępnianiem bez GPEDIT. JA robię to tak, w ustawieniach sieci i udostępniania mam w zaawansowanym udostępnianiu ustawione Właczone wykrywanie sieci, włączone udostępnianie plików i drukarek, oraz wyłączoną ochronę zasobów hasłem.
A kiedy chcę udostępnić katalog to wybieram katalog, klikam na nim PPM i wybieram "Dziel z", wybieram ostatnią opcję z menu "Specific People" i w polu do wpisywania wpisuję "Guest", jak masz polski Windows to wpisz "Gość".
Sorry jeśli błedy w tłumaczeniu ale korzystam z angielskiego Windowsa
A kiedy chcę udostępnić katalog to wybieram katalog, klikam na nim PPM i wybieram "Dziel z", wybieram ostatnią opcję z menu "Specific People" i w polu do wpisywania wpisuję "Guest", jak masz polski Windows to wpisz "Gość".
Sorry jeśli błedy w tłumaczeniu ale korzystam z angielskiego Windowsa
Never Give Up
Just Live Up
Just Live Up
Napisano 08 sierpień 2010, 12:28
To wszystko wiem, ale to i tak nic nie daje, ponieważ właśnie tak jak pisałem po kliknięciu na ikonę zdalnego komputera w otoczeniu sieciowym występuje komunikat : Błąd logowania: użytkownikowi nie przyznano żądanego typu logowania na tym komputerze.
A gpedit nie ma w 7-emce od HP :/
A gpedit nie ma w 7-emce od HP :/
Pentium 4 630 3,0Ghz@3,8Ghz 1.42V ^ Scythe Ninja Plus went 12cm ^ GeForce 9600GT 1gb ^ Geil 2048 mb ram DDR2 667Mhz@720MHz 2.1V 3:4:4:8^ Gigabyte 8N-SLI Pro Crush ^ Samsung 500 GB Sata 2, 16 mb cache ^ zasilacz Hiper HPU-4M580-PU
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »