Komputer Świat Ekspert - Forum: [GRA] Bandyta - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

[GRA] Bandyta Moja pierwsza gra :-)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   maksio1 

• Młody programista :)
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 26

Napisano 27 lipiec 2010, 11:15

Na początek tę grę zrobiłem sobie dla zabawy, ale tak mnie "uzależniła", że...sami spróbujcie :)

MOJA PIERWSZA GRA - Bandyta

Chodzi o to, że rozpoczynamy nową grę i co kilkanaście milisekund losuje jakiś obrazek. Jak naciśniemy STOP, losowanie się zatrzyma i pokaże się wylosowany obrazek.
I jeżeli trafimy 3 takie same obrazki, to wygrywamy wirtualne pieniądze (to nie żaden hazard). Jedna gra kosztuje 1 kredyt. 1 kredyt kosztuje pięć wirtualnych złotych. Można pożyczać pieniądze z banku (na raty, które będzie trzeba spłacić).

Screeny:
http://dl.dropbox.co...7629/screen.png
http://dl.dropbox.co...629/screen2.png
http://dl.dropbox.co...629/screen3.png

Download: http://dl.dropbox.co...629/Bandyta.rar

Wymagane środowisko: .NET Framework 2.0

Prace nad grą zostaną tymczasowo wstrzymane, ponieważ muszę zabierać się za nową wersję School Manager.

Użytkownik maksio1 edytował ten post 24 sierpień 2010, 12:27

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   userup 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 128

Napisano 27 lipiec 2010, 11:52

Pierwsze wrażenie - o jakaś nowa gra ;) ale teraz do oceny ;P
- 19 KB to jak na gre ładny rozmiar ;) szkoda, że trzeba .NET Framework'a (po formacie to kilka mb to ściągnięcia),
- nie ma w grze opcji ryzyka (tzn. ciągle wygrywamy, a nie ma prawie strat - no poza tym, że musimy wydać 2zł na nową grę),
- nie ma pliku WYGRANA.PNG - gdy wygrałem wyskoczył mi błąd i musiałem zamknąć aplikację.
- wyśrodkuj program, bo teraz jest tak z boku trochę - powinien być na środku pulpitu ;p
- po paru zagraniach gra staje się nudna, wystarczy mieć myszkę na przycisku "nowa gra" i raz wcisnąć myszką i trzy razy enter i mamy zaraz szybko nowe zagranie,
- jeśli moje saldo wyniesie 1zł to nie mogę dalej grać (pomimo że mam 700zł w banku) - czyli grę mam usunąć? może dodaj jakieś opcje kredytów czy pożyczek...
- gdy poszerzę program z prawej strony lub go zmaksymalizuję to mam napis "BANK ROZBITY" - powinien on być?
- może zrobić jakiś ranking wygranych? Sukcesy na komputerze i na "świecie", oprzeć to o jakiś serwer i o ;P fajnie by było jakby można było po rywalizować z kimś ;)

No dużo do zrobienia, ale gra ogólnie taka sobie ;) Ocena: 4/10 ;P

Życzę powodzenia ;)

Użytkownik userup edytował ten post 27 lipiec 2010, 11:54

0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   maksio1 

• Postów 26

Napisano 06 sierpień 2010, 08:24

Przepraszam za brak pliku WYGRANA.PNG w archiwum...zapomniałem go dodać podczas pakowania. Teraz gra powinna działać poprawnie.

Poza tym teraz jestem na wakacjach i piszę z Opery Mini :) - nowa wersja pojawi się za kilka dni.

Użytkownik maksio1 edytował ten post 06 sierpień 2010, 08:26

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   maksio1 

• Postów 26

Napisano 11 sierpień 2010, 10:49

Nowa wersja JUŻ JEST! Linki są zaktualizowane (w pierwszym poście).

Zmiany:
- Wprowadzono większe ryzyko (dodano "czerwone dolary", jeżeli trafisz 2 lub 3 takie - sam się przekonaj)
- Gra startuje w środku ekranu
- Kiedy klikniemy STOP w trakcie losowania, należy odczekać jeszcze 1 sekundę (zanim ona minie, nie można nic robić)
- Jeżeli nie będzie nas stać na rozpoczęcie nowej gry, koszt zostanie pobrany z banku
- Bank zarabia tylko na kosztach nowej gry
- Standardowo bank ma 500 zł
- Zwiększono koszt nowej gry z 2 zł do 5 zł
- Jeżeli bank zbankrutuje (pieniądze w banku: 0 zł), nie będzie możliwe rozpoczęcie nowej gry (chyba, że saldo wyniesie powyżej 100 zł, wtedy możesz oddać 100 zł do banku, wtedy gra zostanie kontynuowana)
- Plik bandyta.exe urósł z 18 KB do 120 KB :biggrin:

Proszę zgłaszać błędy i sugestie w wersji 0.2 (poprzednia to 0.1). Życzę miłej gry :)

Użytkownik maksio1 edytował ten post 11 sierpień 2010, 17:55

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   userup 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 128

Napisano 19 sierpień 2010, 19:46

Wyświetl postUżytkownik maksio1 dnia 11 sierpień 2010, 10:49 napisał

- Kiedy klikniemy STOP w trakcie losowania, należy odczekać jeszcze 1 sekundę (zanim ona minie, nie można nic robić)

Sleep nie jest najlepszym rozwiązaniem. Blokuje Ci on cały program - i gdybym chciał w tym czasie przesunąć program to mi się zwiesi. Poczytaj o wątkach ;).
Odnośnie gry - dalej nie ma zapisywania wyników. Chciałbym np. sobie jutro dokończyć zbieranie kasy w banku, a tu niestety muszę grać od nowa.
I najważniejsze chyba - trochę dziwna gra, bo nie mam na nią wpływu. Tzn. w realnej maszynie widzę jak te "kolumny" latają i teoretycznie mam możliwość wygrania bo gdy widzę jakiś przedmiot to wciskam stop. Tutaj się to odbywa losowo - czyli czy wcisnę teraz stop czy za 2 sekundy to i tak nie widzę co przelatuje i gram z "zamkniętymi oczami". Powinieneś zrobić te obrazki żeby jakoś przelatywały, żebym miał jakiś wpływ na grę ;p
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   maksio1 

• Postów 26

Napisano 20 sierpień 2010, 14:25

Wyświetl postUżytkownik userup dnia 19 sierpień 2010, 19:46 napisał

Sleep nie jest najlepszym rozwiązaniem. Blokuje Ci on cały program - i gdybym chciał w tym czasie przesunąć program to mi się zwiesi. Poczytaj o wątkach ;).
Odnośnie gry - dalej nie ma zapisywania wyników. Chciałbym np. sobie jutro dokończyć zbieranie kasy w banku, a tu niestety muszę grać od nowa.
I najważniejsze chyba - trochę dziwna gra, bo nie mam na nią wpływu. Tzn. w realnej maszynie widzę jak te "kolumny" latają i teoretycznie mam możliwość wygrania bo gdy widzę jakiś przedmiot to wciskam stop. Tutaj się to odbywa losowo - czyli czy wcisnę teraz stop czy za 2 sekundy to i tak nie widzę co przelatuje i gram z "zamkniętymi oczami". Powinieneś zrobić te obrazki żeby jakoś przelatywały, żebym miał jakiś wpływ na grę ;p

Myślałem już nad tym i wtedy odrzuciłem to, ale teraz wprowadzę to w następnej wersji. Poza tym nadal próbuję wprowadzić funkcję zapisywania wyników, ale mi to nie wychodzi. Może mi się uda ;)

EDIT
Udało się! W następnej wersji będzie automatyczne zapisywanie wyników gry :)

Użytkownik maksio1 edytował ten post 20 sierpień 2010, 14:44

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   maksio1 

• Postów 26

Napisano 22 sierpień 2010, 13:42

Ogłaszam, że nowa wersja już jest! Nastąpił przeskok z wersji 0.2 do wersji 0.4, ponieważ wprowadzone funkcje zmieniły nieco interfejs programu.

Zmiany:
- Za rozpoczęcie gry trzeba zapłacić 1 kredyt
- 1 kredyt kosztuje 5 zł
- Można pożyczać pieniądze z banku (za zgodą konsultanta*)
- W trakcie gry pojawiają się losowo wybrane obrazki
- Automatyczne zapisywanie wyników
- Możliwość rozpoczęcia całej gry od nowa (kredyty zostaną wyzerowane, pieniądze w banku zostaną cofnięte do 500 zł, a saldo do 5 zł)

Resztę zmian (o ile są) zobaczycie, grając w nową wersję. Życzę uzależniającej gry :biggrin:

Linki są zaktualizowane.

*To czy konsultant się zgodzi, czy nie - to o tym decyduje los. Może w przyszłości, żeby konsultant się zgodził, będzie trzeba spełnić jakieś warunki :)

Użytkownik maksio1 edytował ten post 22 sierpień 2010, 13:49

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   userup 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 128

Napisano 22 sierpień 2010, 16:37

Screen
Heh, a jak to zrobiłem? Wystarczy tylko wyedytować plik i już mamy taki wynik. Powinieneś to jakoś zaszyfrować ;p
Sprawdź czy masz zgodę - jak nie mam zgody to co, mam zamknąć grę czy klikać dotąd aż tą zgodę dostanę? Bez sensu... Skoro mam pieniądze w banku to czemu nie mogę ich wybrać? Powinieneś raczej zrobić jakiś kredyt w banku, oprocentowanie czy coś ;p

Wyświetl postUżytkownik maksio1 dnia 22 sierpień 2010, 13:42 napisał

- W trakcie gry pojawiają się losowo wybrane obrazki

Ok, fajnie, ale dalej nie mam możliwości wpływu na wynik gry. Co z tego, że widzę obrazek, który się zmienia tak szybko, że i tak wybiera mi inny niż ja widzę? Np. widzę, że pojawia się obrazek x, szybko daje stop a tu i tak obrazek y jest. Nic nie polepszyłeś w tym kierunku...
"Bank traci xxx zł Ty tracisz xxx zł" - a dlaczego traci bank? Pieniądze w banku powinny być bezpieczne, skoro ich nie wybieram na grę to czemu mam je tracić? ;p
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   maksio1 

• Postów 26

Napisano 23 sierpień 2010, 14:24

Kolejna wersja (0.5) już jest!

Zmiany:
- Teraz gracz ma wpływ na grę (co ok. 100 milisekund losują się obrazki)
- Można pożyczać pieniądze z banku bez ubiegania się o zgodę konsultanta. Pieniądze pożyczamy na raty, które będzie trzeba spłacić.
- Wszystkie wyniki zapisują się automatycznie do pliku settings.dat
- Jeżeli raz pożyczymy pieniądze i nie spłacimy wszystkich rat, następna pożyczka nie jest możliwa
- Pieniądze w banku są już w 100% bezpieczne (jeżeli trafimy czerwone dolary, tylko my tracimy kasę)

Linki są zaktualizowane. Życzę miłej gry :)

Poza tym nie jest na razie potrzebne szyfrowanie, ale nie życzę sobie oszustów :>

EDIT
Mam takie pytanie - pracuję obecnie nad wersją 1.0, gdzie ma być m.in. nowy wygląd. Czy wam się podoba taki interfejs jak na screenie? http://dl.dropbox.co...29/prototyp.png

Użytkownik maksio1 edytował ten post 24 sierpień 2010, 08:57

0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Ten post wymaga zatwierdzenia przez moderatora zanim będzie dostępny i widoczny przez wszystkich użytkowników.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa