Mam kilka pytań odnośnie tzw. dowiązań (linków) twardych do różnych plików. Przeczytałem o tym w najnowszym Ekspercie na str. 55:
Cytat
Dopiero gdy zniknie ostatni twardy link powiązany z pewną porcją danych, jest ona uznawana za zbędną, zajmowana przestrzeń zaś zostaje uznana za wolną.
Tak naprawdę zwykły plik to porcja danych, do których przyporządkowane jest jedno dowiązanie symboliczne. Pierwszy twardy link nie jest wyróżniony: możemy go skasować, a dane będą nadal dostępne pod kolejnym dowiązaniem. Twarde linki nie odsyłają bowiem do określonej ścieżki w katalogu, lecz zbioru danych na dysku.
Tak naprawdę zwykły plik to porcja danych, do których przyporządkowane jest jedno dowiązanie symboliczne. Pierwszy twardy link nie jest wyróżniony: możemy go skasować, a dane będą nadal dostępne pod kolejnym dowiązaniem. Twarde linki nie odsyłają bowiem do określonej ścieżki w katalogu, lecz zbioru danych na dysku.
Pytanie 1:
O co chodzi z tym, że plik = porcja danych, do których przyporządkowane jest jedno dowiązanie symboliczne ? Jeżeli wziąć to dosłownie to przy przenoszeniu/kopiowaniu pliku nie można było by go potem otworzyć - dowiązanie symboliczne jest związane tylko z plikiem w danej ścieżce dostępu...
Pytanie 2:
O jaki pierwszy twardy link i wyróżnienie chodzi ?
Pytanie 3:
Nie rozumiem też o co chodzi z tym, że twarde linki odsyłają do zbioru danych na dysku, a nie do ścieżek. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć różnicę pomiędzy tymi dwoma pojęciami i podać jakiś prosty przykład ?
Z góry dzięki za pomoc.

Logowanie »
Dodaj odpowiedź