Strona 1 z 1
AMD Athlon 1700+ i K7S6A win XP resetowanie
Napisano 29 sierpień 2010, 11:10
Witam!
Posiadam już przestarzały sprzęt i mam problemy z restartem systemu, a podczas wysyłania raportu błędu dostaje link zwrotny http://wer.microsoft...4b-84fb699d019f, ale po instalacji aktualizacji jest dalej to samo. Komputer musi się z 2-3 razy zresetować aby działał normalnie aż do wyłączenia na kilka minut. Niestety, ale to się zaczyna od wyłączenia monitora na kilka sekund, a potem reset lub się znowu włączy i działa normalnie (kiedy monitor jest w trybie energooszczędnym na 1-2 sekundy przestaje grać muzyka na głośnikach, a film lub gra online na chwile pauzuje). Grafika to GeForce MX400 64MB (na innej to samo się dzieje). Kilka razy ostatnimi czasy zamiast resetu na monitorze pojawił się taki obrazek bezładny- taki zielono, czerwono, niebiesko jakiś tam. Monitor nie jest stary (1,5 roku) więc to na pewno nie jego wina. Kiedyś komputer chodził normalnie.
Czyżby czas koniecznie na zmiany??
Posiadam już przestarzały sprzęt i mam problemy z restartem systemu, a podczas wysyłania raportu błędu dostaje link zwrotny http://wer.microsoft...4b-84fb699d019f, ale po instalacji aktualizacji jest dalej to samo. Komputer musi się z 2-3 razy zresetować aby działał normalnie aż do wyłączenia na kilka minut. Niestety, ale to się zaczyna od wyłączenia monitora na kilka sekund, a potem reset lub się znowu włączy i działa normalnie (kiedy monitor jest w trybie energooszczędnym na 1-2 sekundy przestaje grać muzyka na głośnikach, a film lub gra online na chwile pauzuje). Grafika to GeForce MX400 64MB (na innej to samo się dzieje). Kilka razy ostatnimi czasy zamiast resetu na monitorze pojawił się taki obrazek bezładny- taki zielono, czerwono, niebiesko jakiś tam. Monitor nie jest stary (1,5 roku) więc to na pewno nie jego wina. Kiedyś komputer chodził normalnie.
Czyżby czas koniecznie na zmiany??
Napisano 29 sierpień 2010, 13:38
Podaj pełną konfigurację sprzętową, w tym marka, model i moc zasilacza.

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Napisano 29 sierpień 2010, 16:33
Procesor AMD Athlon 1700+
Chłodzenie procesora BOXowe z Athlona 2500+
Płyta główna ECS K7S6A
RAM 768 MB w 3 kościach (każda innej firmy i szybkości)- brak problemów
Grafika GeForce MX400
Zasilacz jakiś CMP 400W (nic więcej się nie doczytałem z naklejki na nim)
Nagrywarka CD-RW PATA
HDD: SAMSUNG SP0802N 80GB PATA - systemowy
HD TUNE warning: Ultra DMA CRC Error Count
WDC WD800BB-00JJHC0 80GB PATA - magazyn
HD TUNE warning: Reallocated Sector Count
Reallocated Event Count
Ultra DMA CRC Error Count
Modem analogowy i karta sieciowa na PCI są, ale to już nieistotne. Najstarsze podzespoły były zakupione 22.11.2002r.
Kiedyś zainstalowałem Ubuntu 10.04 i chodził komp przyzwoicie, ale sterowników do urządzeń typu drukarka i modem neostrady nie było i przyzwyczajenie do środowiska Windowsa.
Chłodzenie procesora BOXowe z Athlona 2500+
Płyta główna ECS K7S6A
RAM 768 MB w 3 kościach (każda innej firmy i szybkości)- brak problemów
Grafika GeForce MX400
Zasilacz jakiś CMP 400W (nic więcej się nie doczytałem z naklejki na nim)
Nagrywarka CD-RW PATA
HDD: SAMSUNG SP0802N 80GB PATA - systemowy
HD TUNE warning: Ultra DMA CRC Error Count
WDC WD800BB-00JJHC0 80GB PATA - magazyn
HD TUNE warning: Reallocated Sector Count
Reallocated Event Count
Ultra DMA CRC Error Count
Modem analogowy i karta sieciowa na PCI są, ale to już nieistotne. Najstarsze podzespoły były zakupione 22.11.2002r.
Kiedyś zainstalowałem Ubuntu 10.04 i chodził komp przyzwoicie, ale sterowników do urządzeń typu drukarka i modem neostrady nie było i przyzwyczajenie do środowiska Windowsa.
Napisano 31 sierpień 2010, 15:03
Użytkownik Uno dnia 29 sierpień 2010, 18:29 napisał
Tasiemke od dysku wymien bo ona moze komplikacje sprawiac (Ultra DMA CRC Error Count). Zastanow sie nad zmiana dysku twardego ( Reallocated Sector Count).
Tasiemki kupię w czwartek, bo każdy dysk jest na osobnej taśmie, ale twardziela nie ma sensu wymieniać, bo tylko mam zajęte na nich RAZEM 35GB. Po prostu zauważyłem, że system szybciej się włącza z 2 dyskami twardymi chociaż SWAP mam ustawione na partycji systemowej. Tamten felerny dysk kiedyś był z systemem, ale zaczął sypać się rejestr i znalazłem przyczynę, a inwestować zbytnio narazie nie chcę, bo mam w planach za rok kupić coś nowego.
A czy ktoś wie co to jest te "PX Engine"?
Napisano 31 sierpień 2010, 15:42
Użytkownik PiotrekJ dnia 31 sierpień 2010, 15:03 napisał
A czy ktoś wie co to jest te "PX Engine"?
Google wie ;P
Cytat
The “PX Engine” is some software used by a few CD/DVD burning programs by Roxio.
You can find complete information, along with an update to download here:
http://bit.ly/bmPS0S
You can find complete information, along with an update to download here:
http://bit.ly/bmPS0S
http://www.google.pl...=pl&q=px+engine - drugi link.
Napisano 02 wrzesień 2010, 18:24
Niestety, ale nie pamiętam abym coś takiego instalował i w dodaj/usuń programy nie ma nic nieznanego.
P.S.>Niestety wymiana kabla nic nie dała- komunikat "Ultra DMA CRC Error Count" pozostał czyli zakłócenia nie są na kablu tylko na płycie głównej lub dysku. Z tego co rozumiem powinienem zainwestować w nowy sprzęt?
P.S.>Niestety wymiana kabla nic nie dała- komunikat "Ultra DMA CRC Error Count" pozostał czyli zakłócenia nie są na kablu tylko na płycie głównej lub dysku. Z tego co rozumiem powinienem zainwestować w nowy sprzęt?
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź