Czy jest jakiś program co w miarę szybko pogorszy mi jakość wideo

?
Otóż mam słabego kompa, bo stary mi się zjarał i nie chcę w takiego śmiecia pakować jakiejkolwiek kasy. Chciałem, żeby mi posłużył jako narzędzie do oglądania filmów póki na nowy nie uzbieram. Niestety oglądając anime w formacie DivX w rozdzielczościach 848x480 z video bitrate 858 Kbps chodzi jakbym oglądał pokaz slajdów mangi a nie anime
Specyfikacja kompa: Pentium III 733MHZ, 256MB RAM, GeForce 2 64MB, dysk Seagate 80GB, płyta Fujitsu-Siemens D1215.
Jak widać procesor zbyt mocny nie jest, więc przeciętne konwertery plików raczej odpadają, bo mi się nie chce 20 minutowego filmu konwertować 4 godziny

i zastanawiam się czy jest jakiś program, który by troszkę "zrąbał" jakość takich filmów w możliwie nie długim czasie (chociaż tak, żeby jeden odcinek skończył za nim poprzedni obejrzę, to se będę w trakcie oglądał)

Takim programem na przykład jest VLC, można nim transkodować pliki do różnych formatów, jakość była trochę do d... ale nawet na moim procku 20 minutowy odcinek transkodował jakieś niecałe 10 minut do formatu MPEG1. Niestety konwertował DivX 640x480, ale 848x480 już nie. Może zna ktoś coś podobnego? Z góry dziękuję za pomoc.