Obecnie posiadam internet w stylu Neostrada. Mam modem, a do niego podpięty router Asus wl-500gP v2. Ponieważ wyjeżdżam na studia do Warszawy, więc przeglądałem dostępne w interesującym mnie miejscu możliwości podłączenia internetu. Planuje skorzystać z promocji studenckiej internetii. Dostarcza ona internet poprzez łącza ethernetowe. Czy mój obecny router (Asus wl-500gP v2) poradzi sobie z podziałem tego internetu, czy będę zmuszony kupić od netii router za 99zł? Nie znam dokładnie technologi w jakiej jest dostarczany internet, czy potrzebne jest jakieś "logowanie" tzn wpisanie nr. użytkownika i hasła od operatora tak jak w przypadku neostrady.
Strona 1 z 1
Podział internetu od internetii
Napisano 02 wrzesień 2010, 11:48
Wiesz :D "dane dostępowe" to pojęcie względne mocno.
Zestaw "adres IP, adres bramy, maska podsieci i ew adresy DNS" to równiez pewna forma danych dostepowych.
Kwestia tego jak oni - internetia - organizuja łaczenie ze swoją siecią.
Coś na 99% trzeba bedzie skonfigurować.
BTW zapomniałem -Internetia to nie Netia
Zestaw "adres IP, adres bramy, maska podsieci i ew adresy DNS" to równiez pewna forma danych dostepowych.
Kwestia tego jak oni - internetia - organizuja łaczenie ze swoją siecią.
Coś na 99% trzeba bedzie skonfigurować.
BTW zapomniałem -Internetia to nie Netia
Napisano 02 wrzesień 2010, 11:57
No jakby było potrzebne tylko skonfigurować adres IP, adres bramy, maska podsieci i ew adresy DNS to by było ok.
Ciekawy jestem tylko, czy nie stosują jakiegoś dodatkowego protokołu go logowania, o ile takowy istnieje ;-)
Dlatego miło by było gdyby odezwał się także ktoś kto korzysta z usług sieci ethernetowej netii
Na stronie internetowej nawet nie podają jaki router oferują za te 99zł
Ciekawy jestem tylko, czy nie stosują jakiegoś dodatkowego protokołu go logowania, o ile takowy istnieje ;-)
Dlatego miło by było gdyby odezwał się także ktoś kto korzysta z usług sieci ethernetowej netii
Na stronie internetowej nawet nie podają jaki router oferują za te 99zł
Użytkownik perot edytował ten post 02 wrzesień 2010, 11:57
Napisano 02 wrzesień 2010, 12:37
Internetia to nie jest Netia
http://www.interneti...tro/miasta.html
Kiedys gdzies konfigurowałem siec z dostarczana przez LANet. Problemów nie było - ale AFAIR adresy trzeba było recznie wklepywać - nie działali via DHCP
http://www.interneti...tro/miasta.html
Kiedys gdzies konfigurowałem siec z dostarczana przez LANet. Problemów nie było - ale AFAIR adresy trzeba było recznie wklepywać - nie działali via DHCP
Napisano 11 wrzesień 2010, 20:12
Od jakiegoś czasu lokalni ISP stosują zabezpieczenia PPPoE, więc konfigurujesz podobnie jak neostrade.
Ale do rzeczy: ruter posiada modem ADSL ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pracował jako switch. Z tym też jest różnie i nie obiecam ci, że zadziała. Testowałem na internecie z Multimedii: dają modem w dzierżawę i filtrują adresy MAC. Na Tp-Linku 8910 działało zarówno jako switch (ustawiony tryb bridge), jak i na Dynamic IP z włączonym DHCP. Kabel od modemu wpinałem w LAN1. Ale na Tp-Linku 8901 działać nie chciało za nic na świecie. W trybie bridge bez DHCP działało kablowo na jeden komputer. W żaden inny sposób nie chciało zadziałać. Oba rutery miały modem ADSL. Więc próbuj. Może akurat ci się uda.
Ale do rzeczy: ruter posiada modem ADSL ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pracował jako switch. Z tym też jest różnie i nie obiecam ci, że zadziała. Testowałem na internecie z Multimedii: dają modem w dzierżawę i filtrują adresy MAC. Na Tp-Linku 8910 działało zarówno jako switch (ustawiony tryb bridge), jak i na Dynamic IP z włączonym DHCP. Kabel od modemu wpinałem w LAN1. Ale na Tp-Linku 8901 działać nie chciało za nic na świecie. W trybie bridge bez DHCP działało kablowo na jeden komputer. W żaden inny sposób nie chciało zadziałać. Oba rutery miały modem ADSL. Więc próbuj. Może akurat ci się uda.
PC1: AsRock ALiveXFire-eSATA2, AMD Athlon 64 X2 6000+, Palit GeForce 8600 GT sonic + (740/2220 mhz), 2x1GB Patriot 800 Mhz CL5, Seagate Barracuda 500GB + 160GB, Pioneer DVD-RW DVR-218L, Chieftec 450W
PC2: Athlon XP 2700+, 768MB DDR 266Mhz, Radeon 9200, 80GB, CD-RW
Laptop1: Aristo Smart W350 (C2D T6600, 2GB DDR2 800Mhz RAM, IGMA4500HD, HDD 250GB, DVD+-RW)
Laptop2: Toshiba Satellite M40 (Pentium M 1,7Ghz, 1GB DDR2 533Mhz, 60GB, Radeon X200M, DVD+-RW)
Orange Freedom 6 mb/s & UPC 25mb/s
PC2: Athlon XP 2700+, 768MB DDR 266Mhz, Radeon 9200, 80GB, CD-RW
Laptop1: Aristo Smart W350 (C2D T6600, 2GB DDR2 800Mhz RAM, IGMA4500HD, HDD 250GB, DVD+-RW)
Laptop2: Toshiba Satellite M40 (Pentium M 1,7Ghz, 1GB DDR2 533Mhz, 60GB, Radeon X200M, DVD+-RW)
Orange Freedom 6 mb/s & UPC 25mb/s
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »