Jestem studentem ostatniego roku prawa, zamierzam specjalizować się i zajmować problematyką bezpieczeństwa informatycznego i szeroko rozumianych informacji w ogóle (taki z resztą jest też mój temat pracy magisterskiej).
Aby podnosić swoje kwalifikacje w tej dziedzinie - w końcu NIE JESTEM INFORMATYKIEM - chciałbym pójść na studia podyplomowe, traktujące o tej tematyce. Moje pytanie do Was brzmi, jaki kierunek edukacji byście mi doradzali, jako niewątpliwie osoby lepiej zorientowane w kwestiach przydatności :D
1. Szkolenia/kursy umożliwiające zdobycie certyfikatów związanych z SIECIAMI - jak np. CISCO?
2. Studia podyplomowe/kursy dotyczące bezpośrednio bezpieczeństwa sieci komputerowych?
3. Studia podyplomowe/kursy dotyczące tworzenia systemów informatycznych (to chyba najmniej odpowiednia opcja - programistą raczej nie zostaną od tego :P, a dziedzina dość odległa).
4. Studia podyplomowe/szkolenia związane z szeroko rozumianym bezpieczeństwem informacji niejawnych i ochroną danych osobowych?
Wiem, że dość szeroko zakreśliłem temat, ale chciałbym, żeby było jasne o co mi dokładnie chodzi: nie jestem z wykształcenia informatykiem, całe studia prawnicze poświęciłem na zagadnienia przestępczości komputerowej, własności intelektualnej itp., a chciałbym w przyszłości pracować na stanowisku zbliżonym do ABI-ego (Administratora Bezpieczeństwa Informacji). Nie chciałbym wyrzucić pieniędzy na kursy/studia/szkolenia, które będą mi nieprzydatne, a ponieważ jest tego sporo - prosiłbym o radę, co najbardziej się przyda w branży :D
z góry wielkie dzięki i pozdrawiam serdecznie!
Użytkownik Cybran edytował ten post 10 listopad 2010, 13:47

Logowanie »
Dodaj odpowiedź