Komputer Świat Ekspert - Forum: Skrypt newsów w Ekspercie - był czy nie? - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Skrypt newsów w Ekspercie - był czy nie? Jeśli się pojawił, to w którym numerze?

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 143

Napisano 23 listopad 2010, 13:57

Na wielu internetowych stronach zamieszczony jest tak zwany skrypt newsów - w miarę pisana nowych wiadomości starsze są przesuwane na stronę 2, 3, 4, itp. Możecie mi powiedzieć czy, a jeśli tak, to w którym numerze Eksperta była pokazana instalacja tego skryptu na własnej stronie? Proszę o pomoc i bardzo za nią dziękuję

Może łatwiej - w którym numerze Eksperta była pokazana budowa i instalacja skryptu Psnews?

Użytkownik katarina edytował ten post 24 listopad 2010, 03:58

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 24 listopad 2010, 16:51

Naucz się programować, a nie kopiować bo tak nigdy nie "dowiesz się" skąd newsy są w takiej kolejności. Kolejność newsów to trywialne sortowanie listy w bazie danych po dacie publikacji lub nawet po przyrastającym identyfikatorze. I nie ograniczaj się tylko do eksperta bo gazeta wszystkiego ci nie dostarczy.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 25 listopad 2010, 13:35

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 24 listopad 2010, 16:51 napisał

Naucz się programować, a nie kopiować bo tak nigdy nie "dowiesz się" skąd newsy są w takiej kolejności. Kolejność newsów to trywialne sortowanie listy w bazie danych po dacie publikacji lub nawet po przyrastającym identyfikatorze. I nie ograniczaj się tylko do eksperta bo gazeta wszystkiego ci nie dostarczy.

Chyba źle mnie zrozumiałeś - ja dość często kupuję książki informatyczne, ale pomyślałem sobie, że skoro ten temat był w Ekspercie, to lepiej kupić gazetę za 10 zł. niż książkę za min. 70 zł. a z innego źródła wiem, iż skrypt PSNEWS był pokazany w Ekspercie, tylko nie wiem w którym numerze
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 25 listopad 2010, 17:19

Kupowanie książe też cię programistą nie zrobi. Chcesz coś o PSNews - wpisz w google, ściągnij skrypt i zainstaluj go lokalnie. To żadna wielka filozofia, szczególnie że lubisz kupować książki informatyczne. Więcej odwagi i działań na własną rękę a nie książka/ekspert/zróbcie to za mnie na forum ;)
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 26 listopad 2010, 11:43

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 25 listopad 2010, 17:19 napisał

Kupowanie książe też cię programistą nie zrobi. Chcesz coś o PSNews - wpisz w google, ściągnij skrypt i zainstaluj go lokalnie. To żadna wielka filozofia, szczególnie że lubisz kupować książki informatyczne. Więcej odwagi i działań na własną rękę a nie książka/ekspert/zróbcie to za mnie na forum ;)

Ale takim sposobem niczego się nie nauczę, będę jak w powiedzeniu "Małpa czyta, małpa piszę" i nic więcej. Tak samo jak z licznikami - kiedyś korzystałem z gotowych i nie wiedziałem, jak działają. Teraz wiem. Więc napisz mi, w którym numerze Eksperta była opisana budowa tego skryptu - a wiem, że była - bo "stoję" ze stroną
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 26 listopad 2010, 17:10

Budowa skryptu? Jaka? Numeru ci nie podam bo nie mam i nie potrzebuje KŚE do niczego... Opis tworzenia aplikacji na przykładzie bloga (prosta aplikacja newsowa) dostępny jest na mojej stronie - kurs CodeIgniter - masz tam wytłumaczone relacje, układ aplikacji na bazie wzorca MVC frameworka i wiele innych ;) Ogólnie im większy kod, tym mniej się z niego rozumie, więc patrzenie na CMSy i podobne konstrukcje nie nauczy zbyt wiele. Dość często są klepane "od zera" nietypowym "stylem" (co obecnie na rynku pracy nie jest porządane w porównaniu do znajomości praktycznej frameworków).

W skrócie taki prosty system newsowy wygląda tak:

- tabela na wpisy (ID, tytuł, opis, główna treść, autor.... i inne ew.)
- tabela na komentarze(ID, ID artykułu [relacja], treść, autor, data... i inne ew.)

- na stronie głównej pobierasz X ostatnich wpisów sortując po dacie publikacji czy po ID. Do tego może dojść stronicowanie czyli pobieranie X wpisów z jakimś offsetem (pominięciem iluś newsów, np pobrać newsy 11-20 dla drugiej strony, gdy pierwsza wyświetliła ostatnie 10).
- podstrona wiadomości: pokazuje news o podanym w linku ID

Jak dochodzą np. kategorie to mamy tabelę kategorii (ID, nazwa.... inne), oraz relację - ID kategorii w tabeli newsa.
- widok newsów z kategorii - wyświetlamy newsy, które jako ID kategorii mają podane ID z linku. Bardzo podobne do strony głównej.

To tak w skrócie ;)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 05 styczeń 2011, 13:07

Szukam dobrego skryptu newsów ze stronicowaniem, opartego na plikach tekstowych i poprawnie wyświetlający polskie znaki. Proszę o szybką pomoc
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Postów 2085

Napisano 05 styczeń 2011, 15:22

Na plikach tekstowych to sobie możesz szukać staroci. Teraz powszechnie stosuje się SQLite, która jest częścią PHP5.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 05 styczeń 2011, 15:31

Wyświetl postUżytkownik Riklaunim dnia 05 styczeń 2011, 15:22 napisał

Na plikach tekstowych to sobie możesz szukać staroci. Teraz powszechnie stosuje się SQLite, która jest częścią PHP5.
To podaj jakiś, który mi będzie działał - najlepiej, aby był bez komentarzy
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 24 maj 2011, 15:19

Ponawiam pytanie- mam nadzieję, że komuś się przypomniało, w którym numerze eksperta przedstawiona była budowa aplikacji newsowej? Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz i sorry za post pod postem
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 16 wrzesień 2011, 11:25

Jeszcze raz ponawiam pytanie: Czy w którymś numerze Eksperta była pokazania budowa skryptu newsów oparta na bazie danych, ich paginacja oraz możliwość ich komentarzy? Jeśli tak, to czy możecie mi podać numer naszego magazynu, w którym to było opisane? Bardzo Was o to proszę i z góry ogromnie dziękuję i przepraszam za post pod postem

Użytkownik xpeye edytował ten post 16 wrzesień 2011, 16:40

0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa