Hej
POtrzebuje pomocy. Otóż w piątek na moim komputerze chciałam zainstalować skype 5.0. Program instalowałam juz z umieszczonej instalki na pulpicie.Zamiast mojego loginu uruchomił się inny który był utworzony na tym kompie może nawet 3 lata temu.Była tam lista kontaktów oraz archiwum z przed 7 dni.Jedna osoba z listy widząc że jestem dostępna odezwała się. Problem polega na tym iż treści które były zawarte w tych rozmowach są dla mnie bardzo niepokojące i usze to wyjaśnić. Podobno nie można się włamać komuś do kompa...czy jest wogóle możliwe że coś sie pokiełbasiło i wystąpiły takie anomalia?Osoba która jest właściclem tego konta z przed kilku lat nie przyznaje się za nic w świecie do korzystania z tego konta w ostatnim czasie. Czy jakimś sposobem mogło się to wszytsko tak podziać. Proszę pomożcie!!!!!
Strona 1 z 1
dziwne włamanie do skype?kompa?
Napisano 12 styczeń 2011, 17:52
1. Skąd ściągnęłaś instalkę Skype? Na pewno z oficjalnej lub zaufanej strony?
2. Masz program antywirusowy? Jaki? Instalujesz aktualizacje do Windowsa?
3. Jaki system operacyjny? Windows XP / Vista / 7?
4. Miałaś wcześniej Skype? Czy aż 3 lata temu?
5. Z jakiej sieci korzystasz? Jesteś za NAT-em, czy masz zewnętrzny IP?
Wejdź do: Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Dziennik zdarzeń. Znajdź datę + godzinę, podczas której rozpoczęła się rozmowa. Przeglądnij wszystkie dostępne logi, szczególnie Zabezpieczenia i System. Czy są jakieś wpisy w momencie, w którym NIE siedziałaś przed komputerem? Czy coś wskazuje, że mogło dojść do włamania? Czy system zgłaszał komunikaty zabezpieczeń albo działy się niepokojące objawy? Dla pewności pobierz OTL, wygeneruj logi i pokaż nam.
Może Skype zainstalował katalogi kont "dla wszystkich użytkowników", choć wątpię w to
2. Masz program antywirusowy? Jaki? Instalujesz aktualizacje do Windowsa?
3. Jaki system operacyjny? Windows XP / Vista / 7?
4. Miałaś wcześniej Skype? Czy aż 3 lata temu?
5. Z jakiej sieci korzystasz? Jesteś za NAT-em, czy masz zewnętrzny IP?
Wejdź do: Panel Sterowania -> Narzędzia administracyjne -> Dziennik zdarzeń. Znajdź datę + godzinę, podczas której rozpoczęła się rozmowa. Przeglądnij wszystkie dostępne logi, szczególnie Zabezpieczenia i System. Czy są jakieś wpisy w momencie, w którym NIE siedziałaś przed komputerem? Czy coś wskazuje, że mogło dojść do włamania? Czy system zgłaszał komunikaty zabezpieczeń albo działy się niepokojące objawy? Dla pewności pobierz OTL, wygeneruj logi i pokaż nam.
Może Skype zainstalował katalogi kont "dla wszystkich użytkowników", choć wątpię w to
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 18 styczeń 2011, 10:22
1. Niewiem skąd został ściągniety skype, zrobiła to inna osoba. W ostatnim czasie osoba ta często odinstalowywała i instalowała go kilak razy.
2. Program antywirusowy-Panda- ale nawet niewiem czy działa bo komp nie miał robionego systemu od przeszło 3 lat.Chyba nie katualizowana była.
3. System operacyjny Vista Home
4. Pierwszy raz skype był instalowany przeszło 3 lata temu.
5. Inetrnet mam z iPlusa.
Niemam narazie dostępu do tego komputera i neiwem czy będę miała niestety. Jedno co mi się udało to zgrać folder z /documents and settings/.....który zawiera katalogi Skyp, Gadu Gadu, Oovoo...W katalogu skype mam foler z loginem który m nie interesuje i data ostatniej modyfikacji to 6 styczeń 2011.Niewiem czy to o czymś świadczy.Jeśli będę miała możliwość dostępu jescze do tego komputera to postaram sie sprawdzić to o czym pisałeś.Wiem jeszce to, że właściciel tego konta przeszło 3 lata temu wysyłał z tego konta wiadomości o podobnej treści...taki zbieg okoliczności?Biore wszytsko pod uwage ponieważ jest to dla mnie bardzo ważna sprawa:(I nie che nikogo osądzić pochopnie.
2. Program antywirusowy-Panda- ale nawet niewiem czy działa bo komp nie miał robionego systemu od przeszło 3 lat.Chyba nie katualizowana była.
3. System operacyjny Vista Home
4. Pierwszy raz skype był instalowany przeszło 3 lata temu.
5. Inetrnet mam z iPlusa.
Niemam narazie dostępu do tego komputera i neiwem czy będę miała niestety. Jedno co mi się udało to zgrać folder z /documents and settings/.....który zawiera katalogi Skyp, Gadu Gadu, Oovoo...W katalogu skype mam foler z loginem który m nie interesuje i data ostatniej modyfikacji to 6 styczeń 2011.Niewiem czy to o czymś świadczy.Jeśli będę miała możliwość dostępu jescze do tego komputera to postaram sie sprawdzić to o czym pisałeś.Wiem jeszce to, że właściciel tego konta przeszło 3 lata temu wysyłał z tego konta wiadomości o podobnej treści...taki zbieg okoliczności?Biore wszytsko pod uwage ponieważ jest to dla mnie bardzo ważna sprawa:(I nie che nikogo osądzić pochopnie.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź