Otóż, od czasu do czasu wiesza się kompletnie, jedyne co można zrobić to reset. Zwykle wygląda to tak, że wszystko na ekranie się zatrzymuje, po kilku sekundach wiatraki zaczynają chodzić na maxa - oznacza to ze procesor jest maksymalnie obciążony, a Hdd wydaje taki cichy szmer jakby odczytywał na maxa lub zapisywał (brzmi tak samo jak podczas testu benchmark w HD tune). To nowy komputer, ma może 3 tyg. Próbowałem wielu rzeczy, najnowsze sterowniki, BIOS, testowałem RAM memtestem, Prime95, HD Tune, wszędzie zero błędów czy też zawieszeń. Znalazłem wiele postów na temat tego że Avast wieszał system, właśnie z takimi objawami, ale niestety po usunięciu go i instalacji Aviry, system i tak się zawiesił po 14h uptime'u.
Konfiguracja:
Phenom II x4 970 Black Edition
Asus M4A89TD PRO/USB3
Patriot Cl9 1600HMZ 2x2GB GAMING AMD
WD SATA III 64MB Cache 1TB
Creative X-Fi Elite PRO
Asus Radeon HD 5550 SILENT
SCYTHE MUGEN 2
Zasilacz i obudowa Chieftec BH-01B-B-B-500Watt
Klaw i mysz MS comfort desktop 5000
Tuner TV AVERMEDIA MH17
Jakiś stary czytnik kart pamieci na USB
DVDRW LG pod SATA
Win 7 Home x64 aktualizowany na bierząco.
Dodam iż zainstalowane mam też dwa wiatraki systemowe 120 i 92mm oraz 2 wiatraki w tunelu na dyski. Wszystkie temperatury nie przekraczaja 35 stopni, w stresie procesor max 45. Napięcia na zasilaczu nie skaczą i praktycznie cały czas wynoszą 11.80V, 4.95V.
Zainstalowałem Windows Xp PRo 32bit, troche na nim posiedziałem i nie zawiesił się ani razu. Jedyne co zauważyłem to przy identycznych programach, temperatura procesora jest wyższa o okolo 5 stopni niż na win7, mimo praktycznie zerowego obciążenia. Podejrzewam, że problem z win7 to kwestia programowa a nie sprzętowa, problem tylko jak to zlokalizować... Macie jakieś pomysły?
Dziękuję za cierpliwość

Logowanie »