Robiłem na zlecenie reinstal systemu na kompach w moim byłym gimnazjum no i stworzyłem osobne konto dla uczniów - żeby było z ograniczeniami. Ale okazuje się że ograniczenia są zbyt duże - np. nie działa menu kontekstowe w eksploratorze Windows (w innych programach działa oraz na koncie admina też). Zatem moje pytanie - jak zmienić uprawnienia konta z ograniczeniami żeby menu kontekstowe działało? Ustawienie ucznia jako admina oczywiście nie wchodzi w grę...
Strona 1 z 1
Konto z ograniczeniami - zmiana uprawnień Blokada prawego przycisku myszy
Napisano 24 luty 2011, 23:23
Użytkownik Kamil Wajda dnia 21 luty 2011, 12:38 napisał
Robiłem na zlecenie reinstal systemu na kompach w moim byłym gimnazjum no i stworzyłem osobne konto dla uczniów - żeby było z ograniczeniami. Ale okazuje się że ograniczenia są zbyt duże - np. nie działa menu kontekstowe w eksploratorze Windows (w innych programach działa oraz na koncie admina też). Zatem moje pytanie - jak zmienić uprawnienia konta z ograniczeniami żeby menu kontekstowe działało? Ustawienie ucznia jako admina oczywiście nie wchodzi w grę...
Używam LUA na co dzień w pracy. Ograniczenia są dużo większe niż nawet w domyślnej instalacji a menu kontekstowe działają bez problemu.
Wydaje mi się że może to być:
- uszkodzona maszyna
- perypetie przy instalacji
- wadliwa wersja nośnik
ps.
Instalacje na wiele maszyn robi się z obrazu, a komputery łączy się razem w "domenę" i ustawia zbiorczo.
Napisano 25 luty 2011, 11:05
Na tych kompach, które były identyczne, to robiłem instalacje systemu z obrazu, bo chyba by mnie coś trafiło jakbym miał każdego z osobna reinstalowac :P Ale wtedy nie zauważyłem tego problemu więc już samą naprawę tego musiałem robić na każdym z osobna. Ostatecznie poradziłem sobie w ten sposób, że ustawiałem tymczasowo ucznia jako admina, na jego koncie wchodziłem do gpedit.msc i tam odblokowywałem to co trzeba, a na koniec zabierałem admina uczniowi i działa :P
Napisano 25 luty 2011, 19:08
Sprawa jest pomyślnie zakończona więc zamykam temat.
MSI K9N4 MS-7310 // AMD Athlon 64 X2 3600+ // 2x1 GB Kingston DDR2 667 MHz // GeForce 7600 GS 256 MB // Seagate Barracuda 500 GB 32 MB Cache // Samsung 160 GB 8 MB Cache // AeroCool 80+ 600W //
Debian 6.0 // Windows 7 // Windows XP
All ? ;>
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Temat jest zamknięty