Użytkownik Damian_PO edytował ten post 17 marzec 2011, 20:39
Strona 1 z 1
Problem z napędem CD/DVD
Napisano 17 marzec 2011, 20:35
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy w sprawie pewnego problemu, który dzisiaj wystąpił na moim komputerze w systemie Windows 7 Home Premium. Gdy wchodzę w menu komputera, tam gdzie pokazuje wszystkie twadre dyski i napędy i chcę uruchomić jakąkolwiek płytę, całe okno się zawiesza, pokazuje brak odpowiedzi, a gdy klikam na "Zakończ zadanie" to pokazuje pusty pulpit bez niczego. Jedyne co można zrobić to zrestartować system. Sama procedura restartu, wylogowania, zamknięcia systemu trwa przy tym wolniej niż zwykle. Wiem, że to trochę mało informacji. Jeśli do analizy problemu potrzebne są jakieś dodatkowe dane, to mogę podać.
Napisano 17 marzec 2011, 20:49
Użytkownik Pretender dnia 17 marzec 2011, 20:39 napisał
Napisz dokładnie jaki napęd? Sprzęt ile ma lat? Przy jakich płytach występuje problem - przy każdej czy tylko te "wybrane"?
Windows działa też niestabilnie?
Windows działa też niestabilnie?
Komputer mam od trochę ponad roku, więc nie ma mowy o przestarzałym sprzęcie. Napęd to Philips SPD6005T ATA. Nie wydaje mi się, żeby to był problem samego napędu, a raczej coś nie tak z samym systemem. Od dzisiaj działa trochę wolniej i mam problemy z niektórymi aplikacjami.
Jeszcze odnośnie tego okna "mój komputer" to czasami jak się nie zawiesi, to z kolei znikają stamtąd wszystkie ikony i nic się dalej nie dzieje i to wszystko ma miejsce, gdy jakaś płyta jest włożona do napędu.
Co do rodzajów płyt, to żadne nie działają. Po włożeniu na górze okna pojawia się jakiś pasek, który bardzo wolno idzie z lewej do prawej, a potem się zatrzymuje i brak odpowiedzi.
Napisano 17 marzec 2011, 22:29
zobacz czy w ustawieniach kontrolera ATA (Menedzer Urzadzen) nie jest ustawiony Tryb PIO
Napisano 17 marzec 2011, 23:46
Nie wiem jak, ale problem niedawno sam się rozwiązał. Męczyłem się z tym przez kilka godzin szukając odpowiedzi, a tu jak ręką odjął. Mam nadzieję, że to się już nie powtórzy. Dzięki za odpowiedzi.
Użytkownik Damian_PO edytował ten post 17 marzec 2011, 23:46
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »