Domowa sieć - problemy z WPA2
Napisano 24 marzec 2011, 23:06
Teraz opiszę dokładnie jak to wygląda
Router: zabezpieczenie WPA2-PSK, Filtracja MAC
stacjonarny (po kablu) łączy się bez problemy,
dwa telefony (Symbian, Android) łączą się również bez problemów po wifi
Laptop (Win XP SP3) NI-cho-le-*y się nie połączy jego MAC dodany do filtracji hasło właściwie, pobiera wszystko co powinien z DHCP, i potem już ani jeden pakiet nie wchodzi ani jeden nie wychodzi tak jakby na laptopie była jakaś 'ściana' broniąca przejścia pakietom. Firewall dobrze skonfigurowany, ten windowsowy wylaczony, antywirus wyłączony mimo to nie chce działać.
Pingowanie nie działa, laptop utrzymuje połączenie, ale ani nie widzi komputerów w sieci ani routera, nic...
Proszę o podpowiedź gdzie w windowsie XP SP3 można zajrzeć żeby sprawdzić co nie działa?
PS. Gdy w routerze wyłącze zabezpieczenia (konkretnie WPA2-PSK zmienię na 'disabled' tworząc sieć otwartą ale z filtracją MAC) to laptop się połączy i działa wszystko
Pozdrawiam
Napisano 24 marzec 2011, 23:29
Napisano 25 marzec 2011, 08:18
Sam Laptop ma niespełna 2 latka karta wifi to Atheros ale dokładnie nie wiem jak sprawdzić, w każdym razie obsługuje WPA2-PSK (No bo i kiedyś tak jak mówię działało)
Edit.
Atheros AR5BXB63
Użytkownik VTrT edytował ten post 25 marzec 2011, 09:46
Napisano 25 marzec 2011, 10:10
Napisano 25 marzec 2011, 19:05
I nie napisałeś czy na kodowaniu WEP lapek się połączył.
I napisz jakiego antywirusa i firewalla masz ?
I jaki adres IP ma twój ruter oraz laptop
eh napisz mi na wiadomość prywatną z IP publicznym do rutera - login i hasło - wejdę i sprawdzę konfiguracje - bo tak to można dyskutować jeszcze długo
Użytkownik helios128 edytował ten post 25 marzec 2011, 19:15
Napisano 25 marzec 2011, 19:11
Sieci wykrywa w tym moją łączy się z innymi (nie moimi i nie zabezpieczonymi) sieciami z moją też się łączy (zawsze) ALE jeśli ustawię WPA/WPA2 to pobierze sobie z DHCP wszystko co mu trzeba a potem już nie odbiera żadnych pakietów
czyli np jak się połączę to mam 2 pakiety odebrane i ta liczba się nigdy nie zwiększa, no chyba że się rozłączę i znowu połączę wtedy są 4 xD taka jakby blokada pakietów.
co za tym idzie mimo że komputer otrzymuje IP to ani nie widzi nic w sieci ani do internetu nie może wejść, próby pingowania kończą się również fiaskiem (w obie strony)
Edit.
Na WEP również działa
AV i FW od Kasperskiego (KIS)
router 10.0.0.1
lap 10.0.0.3
Użytkownik VTrT edytował ten post 25 marzec 2011, 19:16
Napisano 25 marzec 2011, 19:17
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|