Witam wszystkich , zacznę od posiadanego sprzętu : płyta GA-EP45-UD3LR , C2D E7500 , 4GB ram , GTX460 1GB , zasilacz 600W , dyski 2x500 GB Samsung HD502HJ ,750GB Samsung HD753LJ. Xp Home 32bit , Windows7 home premium 64bit. Zrobiłem RAID 0 na dyskach 500GB i na nim zainstalowałem W7 , na dysku 750GB jest zainstalowany XP . Systemy były montowane w kolejności XP , W7 , dyski cały czas podłączone . Chciałbym mieć możliwość wyboru systemu podczas boot, niestety, jak w biosie jest ustawiony RAID to wchodzi W7 , dysk z Xp jest widoczny. Jak przestawię w biosie kolejność dysków do boot to Xp się zawiesza i nie działa . Wyłączę RAID w biosie i Xp uruchamia się normalnie , ale nie widzi dysków z W7. Próbowałem zrobić to programem EASYBCD. Przy próbie z programem VISTAboot pro wywalało Xp i ginął plik NTRLD .Czy jest to możłiwe do zrobienia ?
Strona 1 z 1
w7 ,RAID0 ,xp
Napisano 03 kwiecień 2011, 12:31
EASYBCD wlasnie do takich rzeczy sluzy
musisz miec 3 pliki na partycji z WinXP:
NTLDR, NTDETECT.COM i boot.ini
poza tym czytalem ze czasem sa problemy zeby dodac wpis do bootloader pomimo obecnosci tych plikow
podobno skorzystanie z wersji 1.7.2 EASYBCD zalatwia sprawe
musisz miec 3 pliki na partycji z WinXP:
NTLDR, NTDETECT.COM i boot.ini
poza tym czytalem ze czasem sa problemy zeby dodac wpis do bootloader pomimo obecnosci tych plikow
podobno skorzystanie z wersji 1.7.2 EASYBCD zalatwia sprawe
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »