Posiadam internet z UPC. Do tej pory korzystałem tylko z modemu Thomson przez nich dostarczonego. Teraz dokupiłem router D-Link dir 600, aby na komputerze stacjonarnym mieć internet po kablu a na laptopie bezprzewodowo.
Mam jednak problem. Podłączam kabel od komputera do routera. Wchodzę na stronę 192.168.0.1 i konfiguruję połączenie z internetem. Zaznaczam opcję DHCP oraz Mac Clone. Następnie podłączam drugim kablem router (wan) z modemem. Niestety ani przez wifi ani przez kabel nie mam internetu. Wykrywa mi skonfigurowane wifi (po podaniu hasła) łączy się, ale nie wyświetla stron www.
Próbowałem również resetować: komputer, router, modem. Nic to nie dało.
Podejrzewam,że problem może być z dns, ale jak na szywno podaję dns spisane z konfiguracji routera to również nic nie pomaga. Ktoś ma jakiś pomysł?
Strona 1 z 1
UPC + D-Link dir 600
Napisano 06 kwiecień 2011, 18:39
Szukasz sali weselnej? Tylko sprawdzone sale na wesele
Napisano 06 kwiecień 2011, 20:35
Podaj wszystkie ustawienia sieci, które masz na routerze. Jeżeli jest opcja PING, sprawdź, czy widzi jakikolwiek adres IP, np. Google - 66.102.13.106. Jeżeli jest odpowiedź, masz źle ustawione DNS-y. Jeżeli nie ma odpowiedzi, jest problem z połączeniem. Pamiętaj, że po skonfigurowaniu routera musisz także zmienić ustawienia na komputerze (w tym przypadku DHCP i takie DNS-y, jakie są podane w instrukcji do routera).
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »