Komputer Świat Ekspert - Forum: Procesor, płyta i ram pod OC - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Procesor, płyta i ram pod OC prośba o korektę

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 84

Napisano 11 kwiecień 2011, 21:49

Cześć!

Jako że jestem biednym studentem, o małych funduszach to poszukuję zestawiku który jest bardzo tani, a da się z niego (przynajmniej teoretycznie) wyciągnąć siódme poty tak, by dostać przyzwoitą wydajność (a świetną za wydane pieniądze). Na o/c się w miarę znam, więc to nie problem. Jednak nie siedzę w temacie sprzętu od paru lat... Udało mi się skręcić to:

Phenom II 555 x2 BE 3,2GHz BE (kręci się ponoć bardzo dobrze - regulacja mnożnika, można odblokować rdzenie - często się udaje + 6mb L3)
M4A88T-V EVO 340 zł lub M488T-M LE (nie wiem czym to się różni, ale ma to, czego potrzebuję - możliwość dobrego OC i odblokowanie rdzeni + integrę, nawet przyzwoitą HD się obejrzy) ~330zł
Corsair 2x2GB DDR3 1600 MHz 200zł

reszta to to, co mam a nie zmieniam :-).

Wszelkie rady i propozycje bardzo mile widziane!

P.S. Pamiętajcie, że mam bardzo ograniczony budżet! 800 zł max
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 12 kwiecień 2011, 08:44

428 zł AMD PHENOM II X4 955 QUAD CORE AM3,125W BE
http://www.morele.ne...5fbgmbox-283290

279 zł MSI 870A-G54, AMD 870
http://www.morele.ne...70a-g54-314297/

145 zł Good Ram DDR3 4096MB PC1333 CL9 (GR1333D364L9/4G)
http://www.morele.ne...364l9-4g-294462

= 852 zł

Po co się bawić w Phenoma X2 jak można mieć X4? ;) Zresztą musisz wiedzieć że odblokowywanie rdzeni to loteria - nie zawsze się udaje, a często jak się uda to ogranicza możliwości OC. Zmieniłem też płytę główną na bardziej przyszłościową (obsługuje nadchodzące procesory AM3+). Ram zmieniłem na 1333MHz bo po pierwsze różnica w taktowaniu RAMu nie przynosi żadnej różnicy w wydajności, po drugie nie potrzeba szybkich pamięci do OC, po trzecie i tak byś miał problem by je zmusić do pracy na 1600MHz.
Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 12 kwiecień 2011, 10:55

Faktycznie, twoja propozycja jest najbardziej przyszłościowa jak się tylko da, tylko jest jeden problem... płyta nie ma zintegrowanej grafiki... a nie mam nic na pci-e (tylko radeona x1950xtx na agp) - nie potrzebuję graficznej. Co do quada - fakt, przyszłościowo, ale to 128 zł drożej (niby można by było dołożyć jeśli byłoby dużo lepiej).

Ale czy faktycznie quad jest wydajniejszy podczas normalnej pracy - tworzenie stron, arkusze w excelu z dużą liczbą danych itp itd i ogólnie komfort pracy?
Czy może lepiej byłoby wycisnąć 7-poty z 2-rdzeniowca i byłoby nawet wydajniej (przecież zwykle aplikacje korzystają z 1 rdzenia)

Jeśli byłoby coś ze zintegrowaną grafiką żeby zmiećcic się właśnie w tych ~800 zł...

dzięki serdeczne za pomoc!
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 12 kwiecień 2011, 12:13

Nie napisałeś w pierwszym poście nic o zastosowaniu komputera ;) Jak do takiej pracy to faktycznie można się zastanowić nad dwurdzeniowcem (a jak się uda odblokować to będzie miły bonus). Czterech rdzeni generalnie tu nie trzeba.

Co do płyty, to trzeba by coś wybrać z tych: http://event.msi.com/mb/am3+/ (inni producenci nie ogłosili jeszcze wsparcia dla AM3+). 880GMA-E45 się rzuciła w oczy bo jest dostępna w sklepach (choć akurat nie w morele.net). A najlepiej by było jakbyś jednak dorzucił do MSI 890GXM-G65 z mocną sekcją zasilania. O właśnie, jak już jesteśmy przy zasilaniu... jaki posiadasz zasilacz? (marka, model, moc)

Propozycja:

301 zł AMD Phenom II Dual Core X2 555 AM3 BOX
http://www.techplane...am3-box,14.html

391 zł MSI 890GXM-G65 AMD 890GX Socket AM3 (PCIE/DZW/VGA/GLAN/SATA3/DDR3)
http://www.techplane...3ddr3,1703.html

143 zł Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
http://www.techplane...z-cl9,2056.html

= 835 zł

35zł ponad budżet to chyba nie tak dużo...

Użytkownik yojo2 edytował ten post 12 kwiecień 2011, 12:24

Dołączona grafika

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 12 kwiecień 2011, 14:44

Wyświetl postUżytkownik yojo2 dnia 12 kwiecień 2011, 12:13 napisał

Nie napisałeś w pierwszym poście nic o zastosowaniu komputera ;) Jak do takiej pracy to faktycznie można się zastanowić nad dwurdzeniowcem (a jak się uda odblokować to będzie miły bonus). Czterech rdzeni generalnie tu nie trzeba.

Co do płyty, to trzeba by coś wybrać z tych: http://event.msi.com/mb/am3+/ (inni producenci nie ogłosili jeszcze wsparcia dla AM3+). 880GMA-E45 się rzuciła w oczy bo jest dostępna w sklepach (choć akurat nie w morele.net). A najlepiej by było jakbyś jednak dorzucił do MSI 890GXM-G65 z mocną sekcją zasilania. O właśnie, jak już jesteśmy przy zasilaniu... jaki posiadasz zasilacz? (marka, model, moc)

Propozycja:

301 zł AMD Phenom II Dual Core X2 555 AM3 BOX
http://www.techplane...am3-box,14.html

391 zł MSI 890GXM-G65 AMD 890GX Socket AM3 (PCIE/DZW/VGA/GLAN/SATA3/DDR3)
http://www.techplane...3ddr3,1703.html

143 zł Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
http://www.techplane...z-cl9,2056.html

= 835 zł

35zł ponad budżet to chyba nie tak dużo...

O super takiego zestawiku szukałem :-). Co do zasialacza to jest to Tagan 500W więc chyba starczy... (a przynajmniej jeśli nie ma graficznej).
Pytanie tylko czy ta płyta umożliwia odblokowania np 1 rdzenia jeśli tylko on byłby działający... chociaż te rdzenie to nie jest priorytet, gdyby nim był to bym brał 4-rdzeniowca.

Ale:
jak to jest - te rdzenie tam ficzynie są - nie ma to negatywnego wpływu na pracę procesora? W sensie mniejsze osiągi, etc (w stosnku do "tego samego" ale z 2 rdzeniami bez tych 2 nieaktywnych).

I na koniec:
będzie jakiś mocniejszy skok wydajności z ASROCK 4COREDUAL-VSTA + pentium dual core @2.43 + 2x1gb Kingstony DDRII@667?

PS. Może fundusz byłby większy gdybym sprzedał obecne, niepotrzebne elementy? Ale kto to kupi... Do sprzedaży byloby to co wymienione + Palit X1950GT@X1950XTX 256bitów AGP 256mb (jeśli nie 512)... nie wiem może 200 z tego by były...
Za ile to może pójść?

Użytkownik Grzesiumisiu edytował ten post 12 kwiecień 2011, 14:56

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 12 kwiecień 2011, 15:45

Prawdopodobnie powinna być możliwość odblokowania jednego rdzenia. Co do negatywnego wpływu to ciężko stwierdzić bo nie ma do czego porównać - wszystkie Phenomy X2 (i X3 też) to poblokowane czterordzeniowce.

Skok wydajności powinien być zauważalny. Co do możliwości sprzedaży myślę, że nie powinno być problemu. Rozejrzyj się na Allegro po ile części stoją ;) Choć do takich zastosowań jakie masz w planach nic droższego nie trzeba.
Dołączona grafika

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 12 kwiecień 2011, 22:31

Okej, wystawiłem aukcje. Może ktoś z forumowiczów jest chętny, więc zamieszczę linki (jeśli to niezgodne z regulaminem to przepraszam i proszę o wyrozumiałość i usunięcie postu :-))
http://allegro.pl/sh...item=1560992305
http://allegro.pl/ag...1560396092.html

albo, co ważniejsze sugestie co do ceny - za ile powinienem - lub nie puścić obie rzeczy.

Dziękuję i pozdrawiam!
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 13 kwiecień 2011, 16:45

Jeszcze mam pytanie:

płyta przez Ciebie zaproponowana ma chipset 890GX. Wyczytałem, że to w zasadzie chodzi o grafikę, ze jest najmocniejsza zintegrowana. Ale ja nie potrzebuję grafiki mocnej :-). I zastanawiam się, czym się od niej różni pod względem wydajnościowym http://www.pcprojekt...USB3_DDR3_AM3_/ lub http://www.pcprojekt..._Pro_DDR3_AM3_/ czyli chipset 890. Czyli czym się różni z "GX" od bez "GX" :-). Ponoć na ASUSach się lepiej podkręca, tj najwyższe stabilne szyny HT się osiąga no i najlepiej z odblokowywaniem rdzeni.

na marginesie to zawsze kupuję w tym sklepie no i procesor tam będę kupował i wypadałoby od razu tez tam kupić płytę i pamięć (tanio jest i profesjonalnie). Nie mają jednak MSI w ogóle tylko ASUSy i Gigabajty :-)

Ale jeśli ta MSI dużo lepsza (pod innymi względami) to rozglądnę się gdzie indziej za msi :-)

Co powiecie o sus_M4A89GTD_Pro oraz M4A88TD_V_EVO? Dodam że USB3 nie jest dla mnie jakimś priorytetem, tj nie chcę wydawać blisko 100 za taki bajer (bo na razie to raczej bajer, przydatne jak się ma dysk zewn. :-) )

Użytkownik Grzesiumisiu edytował ten post 13 kwiecień 2011, 16:45

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 13 kwiecień 2011, 17:41

Ciężko powiedzieć czym się dokładnie różnią, w każdym razie ja swoją płytę zaproponowałem nie ze względu na chipset a na mocną sekcję zasilania co się przełoży na dobre wyniki OC. ASUSy pewnie tez będą dobre, ale producent nic nie wspomina o kompatybilności z nadchodzącymi procesorami.
Dołączona grafika

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 13 kwiecień 2011, 19:55

Ok to w zależności od tego czy będę w stanie dorwać (nie w sklepie wysyłkowym) płytę MSI 890GXM-G65 AMD 890GX Socket AM3 czy też nie to kupię lub nie kupię M4A89GTD Pro lub M4A88TD_V_EVO (tylko pytanie którą z nich jeśli nie dorwę tamtej - w dobrej cenie oczywiście).

Poradzę sobie jakoś z tym.
Jeszcze raz pięknie dziękuję za pomoc, jak już złożę to wkleję może screeny z wydajnością (i efektem podkręcania) :-)

Teraz pomyśląłem o core i3 http://www.pcprojekt...z_BOX_Lga1156_/ Ponoć świetnie się kręci i wydajnościowo jest lepszy od tych phenomów wszystkich nawet podkręconych również... a 380 zł to niewiele więcej... tyle że wtedy zupełnie inna płyta, pamięci... do takiego zestawu co trzebaby kupić i ile zainwestować? Jeśli w podobnej cenie, to pewnie ten i3 lepszy. Jak myślicie?

Użytkownik Grzesiumisiu edytował ten post 13 kwiecień 2011, 20:17

0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 13 kwiecień 2011, 21:17

Jakby i3 był lepszy to bym go polecił ;)

Tak w ogóle to bardzo Ci się spieszy? Bo noiwe procki AMD wychodzą w czerwcu (pełna dostępność zapewne od lipca)... może warto poczekać.
Dołączona grafika

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 13 kwiecień 2011, 22:04

Dlaczego i3 nie jest lepszy? :-). Patrzyłem na testy podkręconego (ostro się kręci przez te 32nm) to wypada super. No i 1mb L1 i 3L2 pewnie robią swoje + mocna szyna. Czy się spieszy - nowe procki wyjdą to będą drogie :-). Tak mógłbym czekać w nieskończoność aż wyjdą nowe i spadną ceny ;p
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 13 kwiecień 2011, 22:56

Może i się nieco zapędziłem mówiąc że i3 jest gorszy - znowu zapomniałem o Twoich zastosowaniach :P W każdym razie miałem na myśli że porównywalny cenowo z i3 procesor AMD (Athlon X4) lepiej się sprawdza w grach jak i aplikacjach wykorzystujących wiele rdzeni. W Twoim przypadku faktycznie można by rozważyć i3. Tylko że znowu, płyta główna wyjdzie drożej... najtańsza jaka mi przychodzi do głowy to Asrock P55 PRO, ale warto by było rozważyć płytę z nowszym chipsetem: Asrock P67 Transformer.
Dołączona grafika

0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 14 kwiecień 2011, 19:00

Ok ostatecznie się zdecydowałem:
http://www.pcprojekt..._AM3_Black_BOX/

i myślę, że będzie ok :-)

trochę drożej niż planowałem ale trudno

jest też model niższy, ale on nie jest BE czyli duży minus pewnie przy podkręcaniu (w innych rzeczach też?)
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 14 kwiecień 2011, 19:54

Tylko w OC, poza tym brak różnic. Tak w ogóle to w morele.net jest o dobre 20zł tańszy (punkty odbioru mają rozsiane po całej Polsce) ;)
Dołączona grafika

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 14 kwiecień 2011, 21:50

Hm. Jeśli faktycznie tylko w OC, to czy sie opłaca? Bo nie wiem jak się kręci amd, ale czy nie da się poradzić sobie bez mnożnika? Tj na szynie, jak na intelach. Pewnie ten procesor i tak nie pójdzie dużo wyżej, prawda?

Ponoć ten 840 to jest faktycznie athlon x4... i to tylko chwyt marketingowy. Prawda to? 840 nie ma pamięci L3 podobno, 955 ma

Użytkownik Grzesiumisiu edytował ten post 14 kwiecień 2011, 21:54

0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 14 kwiecień 2011, 21:57

Tak, 840 to jest Athlon. Co więcej 840 w przeciwieństwie do Athlona w ogóle nie posiada pamięci L3, więc nie istnieje możliwośc jego odblokowania do pełnoprawnego Phenoma.

Co do mnożnika... odblokowany powoduje że pamięci się nie kręcą razem z procesorem co trochę ułatwia sprawę, ponadto podkręcanie mnożnikiem jest mniejszym obciążeniem dla płyty głównej.
Dołączona grafika

0

#18 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 14 kwiecień 2011, 22:00

Tyle że są płyty co to nieźle znoszą :-). I wydajność z większą szyną jest większa, prawda? Chyba że to pci-e też kręci, nie wiem jak to jest na amd. Pewnie i tak wezmę BE :-).
0

#19 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 14 kwiecień 2011, 22:39

Z tego co wiem wydajnościowo kręcenie mnożnikiem ma ten sam rezultat co kręcenie szyną. Co prawda i tak przy OC zwykle najlepsze efekty daje robić trochę tego trochę tego, niemniej odblokowany mnożnik daje Ci trochę większe pole do popisu. PCIEx z tego co wiem jest niezależne od szyny (i byłbym mocno zdziwiony gdyby było inaczej, bo tego od dawien dawna się nie stosuje... pomijając Intelowskie Sandy Bridge).
Dołączona grafika

0

#20 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 15 kwiecień 2011, 08:00

No włąśnie wyczytałem że sandy bridge to syf bo się go da podkręcić o 3% ;)
Czekam na zakończenie aukcji i kupuję jeśli się kasy uzbiera.
0

#21 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 15 kwiecień 2011, 08:25

Przy czym te 3% dotyczy jedynie i3... i5/i7 można kręcić o 25-30%, a w wersji K przy dobrych wiatrach nawet o 50%. Jak widać to lepsze wyniki od Phenomów, które podkręcisz w porywach o 25%. ;)
Dołączona grafika

0

#22 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 15 kwiecień 2011, 16:58

Wyświetl postUżytkownik yojo2 dnia 15 kwiecień 2011, 08:25 napisał

Przy czym te 3% dotyczy jedynie i3... i5/i7 można kręcić o 25-30%, a w wersji K przy dobrych wiatrach nawet o 50%. Jak widać to lepsze wyniki od Phenomów, które podkręcisz w porywach o 25%. ;)

no wszystkie na sandy bridge się nie kręcą :-). i3 model 530 i inne z tej serii kręcą się niemalże jak pentium dual core e2xxx :)
0

#23 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 15 kwiecień 2011, 18:21

Chciałeś powiedzieć: wszystkie i3 na SB. ;) Generalnie rzecz biorąc i3 SB mają beznadziejną opłacalność właśnie przez brak OC.
Dołączona grafika

0

#24 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 17 kwiecień 2011, 12:05

Dobra jutro kupuję. Phenom 555 oraz goodramy na pewno. Razem 450 zł. Teraz kwestia płyty. Chciałbym w 850 się zmieścić więc max max max 400 zł. Ale oczywiście im taniej tym lepiej, tylko oczywiście żeby jakość i wydajność była zachowana. Chodzi o jak najlepszy stosunek jakość/cena.

I powiedzcie mi:
http://www.pcprojekt...uktow/id_gl__1/

które z tych płyt dostępnych? W tym sklepie, bo kupuję tam wszystko i dają zniżki :-)
0

#25 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 17 kwiecień 2011, 14:11

http://www.pcprojekt...USB3_DDR3_AM3_/ prawdopodobnie.
Dołączona grafika

0

#26 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 17 kwiecień 2011, 14:55

Ok :). A będzie pasować do obudowy http://allegro.pl/ob....html?source=oo tj czy te wszytkie złącza do power-on, reset itp wejdą? Wiem, żę nie jesteś jasnowidzem ale... czy teraz wszystkie obudowy mają takie wtyczki złączone (Jak widać na zdjęciu tej płyty) bo ta moja stara obudowa ma takie pojedyńcze kabelki które dopiero trzeba odpowiednio połączyć.

DZIĘKI I POZDRAWIAM
jutro kupuję :-) (jeśli wszystko dobrze pójdzie)
0

#27 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 17 kwiecień 2011, 16:26

Nie ma to jak dobierać podzespoły z myślą o OC i zostawić do tego gównianą obudowę co praktycznie przepływu powietrza nie ma :p
W każdym razie nie będzie problemów z podłączeniem.
Dołączona grafika

0

#28 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 17 kwiecień 2011, 18:28

Wyświetl postUżytkownik yojo2 dnia 17 kwiecień 2011, 16:26 napisał

Nie ma to jak dobierać podzespoły z myślą o OC i zostawić do tego gównianą obudowę co praktycznie przepływu powietrza nie ma :p
W każdym razie nie będzie problemów z podłączeniem.

Brzydka z wierzchu ale zdziwiłbyś się co ma wewnątrz :D :D :D
Cooler z przodu, cooler z tyłu, cooler na górze, + 120mm z zasilacza ciąg był straszny :D i do tego freezer 7 co waży pół kilo ;p. Sam wycinałem otwór na górze obudowy :)

Zastanawiam się jeszcze co do pamięci:
czy będą dobre te goodramy do oc i nie będą spowalniały? Bo w ostatecznośći mógłbym pamięci za 200 kupić jeśli to faktycznie byłoby opłacalne
0

#29 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 17 kwiecień 2011, 18:41

Procesor kręcisz niezależnie od pamięci więc nie mają co spowalniać. Sam przyrost wydajności przy użyciu szybszych pamięci jest bardzo niewielki.
Dołączona grafika

0

#30 Użytkownik nie jest zalogowany   Grzesiumisiu 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 84

Napisano 17 kwiecień 2011, 19:07

To super :-). A timingi? Mają odpowiednie?
0

• 2 stron +
  • 1
  • 2

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa