Komputer Świat Ekspert - Forum: GA EP35-DS3P+ E7200 Podkręcenie (jak to ugrysc) - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

GA EP35-DS3P+ E7200 Podkręcenie (jak to ugrysc) :)

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 9

Napisano 25 kwiecień 2011, 14:26

Witam

Chcialbym podkrecic procka ale nie wiem jak sie do tego zabrac

Poczytalem troche i po przestawieniu np napiecia w biosie to po wyjsciu z biosu komputer restartuje sie kilka razy i ustawienia wracaja do poprzedniego stanu.

Moj sprzet to:
http://img715.images...s/i/1234ot.jpg/

Zasilacz SWEEX 650w.

Obecnie w biosie wyglada tak:

http://img695.images...dsc01288sk.jpg/

http://img713.images.../dsc01290r.jpg/

Wybaczcie za kiepska jakosc zdjec ale moj tel w takim swietle lepiej nie potrafi ;p

Pomoze ktos ogarnac to zeby dzialalo ??

Pozdrawiam :)
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 25 kwiecień 2011, 16:38

Osobiście zacząłbym od wymiany zasilacza... Sweex znajduje się na czarnej liście najgorszych zasilaczy.

Z jakiego poradnika się uczyłeś? Jak coś to tu jest dobry: http://www.purepc.pl...anie_procesorow
Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 25 kwiecień 2011, 19:36

Mozna powiedziec ze sie nie uczylem ;p

Przegladnalem kilka stron ale nie za bardzo zrozumialem:)

Mysle ze mozna go spokojnie przestawic na 3,0 bez zmiany sprzetu :)

No chyba ze moge sie mylic :)

Liczylem na odp typu zrob to i tamto przestaw to i tamto i bedzie git ;p;p
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   yojo2 

• ~y
  • PipPipPip
  • Postów 1349

Napisano 26 kwiecień 2011, 08:30

Wiesz, dokładnie Ci nie powiemy co masz ustawić bo każdy procesor ma inne możliwości OC. Dlatego nie ma innej rady jak przeczytanie poradnika ;)
Dołączona grafika
Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?

Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 26 kwiecień 2011, 19:05

Myslalem ze trafi sie ktos kto mial doczynienia z tym modelem procesora i plyta i bedzie mogl mi poradzic co i jak ustawic :)
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 27 kwiecień 2011, 10:52

Wyświetl postUżytkownik liage2 dnia 26 kwiecień 2011, 19:05 napisał

Myslalem ze trafi sie ktos kto mial doczynienia z tym modelem procesora i plyta i bedzie mogl mi poradzic co i jak ustawic :)

Ja akurat miałem (wciąż mam w drugim kompie) E7400 i DS3R, więc praktycznie to samo. W BIOS-ie musisz zmieniać częstotliwość CPU Host Frequency, wcześniej uaktywniając CPU Host Clock Control. Częstotliwość procesora, to CPU Host Frequency pomnożone przez mnożnik procesora (CPU Clock Ratio). Teraz, na automacie, masz 266x9,5, czyli 2,53 GHz. Jeśli chcesz osiągnąć taktowanie procka na poziomie 3 GHz, to daj Host Frequency na 315 MHz. Taktowanie, jakie uzyskasz przy założonych parametrach, masz wyświetlone, jako CPU Frequency. Jedź z Host Frequency w górę, aż zobaczysz 3 GHz. Jednocześnie musisz pilnować częstotliwości pamięci RAM (Memory Frequency), aby nie przekroczyć wartości 800 MHz, bo tyle wynosi standard dla Twoich kości. Oczywiście można kręcić również RAM-y, ale je na razie zostawiamy, bo później ładu nie dojdziesz. Zatem po zwiększeniu CPU Host Frequency, musisz znaleźć taki mnożnik dla pamięci (System Memory Multiplier), aby zachować ich taktowanie na poziemie około 800 MHz. Jeśli nie będzie to możliwe dla 315 MHz Host Frequency, to możesz dać więcej, aniżeli 315 MHz i zjechać z mnożnikiem CPU. Np. 330x9 da Ci 2970 MHz. Chodzi o to, że żaden dostępny mnożnik pamięci może nie dać Ci 800 MHz dla RAM-ów przy 315 MHz Host Frequency.

Podsumowując, zwiększasz CPU Host Frequency i patrzysz na CPU Frequency i Memory Frequency. Musisz tak kombinować trzema ustawieniami (CPU Host Frequency, CPU Clock Ratio i System Memory Multiplier), aby osiągnąć 3 GHz dla procesora i zachować 800 MHz dla pamięci. Gdy już to ustawisz, uruchamiasz system i sprawdzasz stabilność sprzętu. Świetnie nadaje się do tego program OCCT. W nim puszczasz test na stabilność procesora. Pół godziny powinno na początek wystarczyć. Na tym procku powinieneś być w stanie wyciągnąć, bez zmiany napięcia, jakieś 3,2 GHz.

Użytkownik Kriszo edytował ten post 27 kwiecień 2011, 10:57

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 27 kwiecień 2011, 18:35

I o to mi chodzilo :D

Dzieki wielkie :)

Zrobilem tak jak napisales ustawilem na 3,04 i przy tym osiagnela pamiec 800 mhz :)

Ale przestawiajac wyzej juz pamiec szla wyzej czyli to oznacza ze to jest max do mojej pamieci??:)

W ocenie wydajnosci win 7 skoczylo z 6,2 na 6,6 :)

Moze to nie wiele ale oko cieszy ;p

A jaka temperature powinienem osiagnac ??

W czasie testu najwiecej dochodzilo do 75 stopni czy jest ok ??:)

Użytkownik liage2 edytował ten post 27 kwiecień 2011, 18:53

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 28 kwiecień 2011, 07:53

Wyświetl postUżytkownik liage2 dnia 27 kwiecień 2011, 18:35 napisał

Zrobilem tak jak napisales ustawilem na 3,04 i przy tym osiagnela pamiec 800 mhz :)

Ale przestawiajac wyzej juz pamiec szla wyzej czyli to oznacza ze to jest max do mojej pamieci??:)

Co przestawiając wyżej? Działa to mniej więcej tak, że masz częstotliwość bazową, a więc Host Frequency i z niej, przy pomocy mnożników (CPU Clock Ratio i System Memory Multiplier), osiągane są wartości taktowań dla wszystkich podzespołów. A więc mnożysz Host Frequency przez mnożnik procesora i otrzymujesz częstotliwość, z jaką będzie działał. Podobnie pamięci. Nie wiem, jakie jest maksimum dla Twoich, bo te też można oczywiście podkręcać. Chodziło mi o to, żeby pamięci zostały na taktowaniu standardowym, aby nie kręcić dwóch rzeczy naraz. Teraz, gdy już osiągnąłeś satysfakcjonujący Cię wynik dla procesora i komputer działa stabilnie, możesz spróbować z RAM-em. Zasada jest podobna. Tak kombinujesz, aby osiągnąć założone wartości taktowań dla CPU i RAM-u. Oczywiście nie zapuszczaj kościom od razu 1 gigaherca. Tyle raczej nie pójdą. Myślę, że sensowne będzie podbijanie częstotliwości o 20 MHz i testowanie stabilności.

Wyświetl postUżytkownik liage2 dnia 27 kwiecień 2011, 18:35 napisał

W czasie testu najwiecej dochodzilo do 75 stopni czy jest ok ??

Chłodzenie fabryczne? Jeśli nie podbijałeś napięcia zasilającego, to coś sporawo. Płyta mogła je zwiększyć automatycznie, jeśli jest tak ustawiona. W menu podkręcania masz na samym dole opcje związane z napięciami (System Voltage). Po wejściu do BIOS-a wciśnij CTRL+F1 (uaktywnia ukryte opcje BIOS-a) i podaj, jakie są ustawienia dla System Voltage Control i wszystkiego, co związane z CPU (czyli chyba CPU Voltage Control i Normal CPU Vcore, ale może być coś jeszcze).

Użytkownik Kriszo edytował ten post 28 kwiecień 2011, 07:56

0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 28 kwiecień 2011, 08:29

Nie wiem czy o to chodzilo ale ja napiecia nie ruszalem i wyglada to tak:)

http://img843.images.../dsc01295e.jpg/

A chlodzenie mam cos takiego.To jest jedyna rzecz w moim kompie o ktorej nie wiem ;p

Jest sobie bo jest ;p

http://img713.images.../dsc01297s.jpg/

Dodam jeszcze ze ostatnio wymianialem paste :)

A tak wygladal przebieg OCCT
http://img683.images...810h00cpu1.png/

Użytkownik liage2 edytował ten post 28 kwiecień 2011, 09:01

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 28 kwiecień 2011, 09:23

Napięcie nie jest podniesione. Weź jeszcze ściągnij odczyty z programu CPUID HWMonitor. Chodzi mi o napięcie CPU (CPU VCORE) oraz temperatury obu rdzenii procesora. Pomiarów dokonaj bez obciążenia i podczas testu OCCT.

Zwróć uwagę, czy po wymianie pasty dobrze zamontowałeś chłodzenie. Obudowę masz w jakiś sposób wentylowaną (dodatkowe wiatraki, zdjęty bok)?

EDYCJA:
Temperatury przy standardowym taktowaniu CPU są dużo niższe?

Użytkownik Kriszo edytował ten post 28 kwiecień 2011, 09:42

1

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 28 kwiecień 2011, 10:06

W tym momencie mam 45-47 stopni z odpalonym winampem i cos tam jeszcze ale to [ciach!]y:)

http://img854.images...us/i/123dj.jpg/

Uzycie w menadzerze zadan wina mam 10% uzycia procka.

Obudowe mam lekko stara ma juz za soba kupe czasu ale mam z tylu duzy wentylator ( nie wiem jaki to jest rozmiar ale pasowal na ostatnie mocowania )
a z przodu obufowy 1 mniejszy.Bok zalozony bez wentylatora ani otworow.

Wyczytalem gdzies na necie ze 60 stopni to jest granica ze trzeba zaczac myslec o wymianie chlodzenia.

Wlaczylem kilka gier pogralem troche i nic sie nie dzialo anie restartu kompa ani zadnych bledow :)

W planach mam wymiane obudowy albo zrobienie bocznej wentylacji i zalozenie wentylatora takiego jak z tylu :)

A to chlodzenie na procku moze byc czy to jakis syf??:)

Użytkownik liage2 edytował ten post 28 kwiecień 2011, 10:09

0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 28 kwiecień 2011, 11:15

W poprzednim poście zrobiłem dopisek, może nie zauważyłeś, zatem powtórzę pytanie. Jakie masz temperatury przy standardowych ustawieniach (procesor na 2,53 GHz)? Chodzi o obciążenie za pomocą OCCT i spoczynek, tudzież prawie spoczynek.

60 stopni, to niekoniecznie granica. Niemniej, bez podnoszenia napięcia temperatury powinny być niższe. W spoczynku poniżej 40 stopni, pod obciążeniem - do około 60. Tak przynajmniej wygląda sytuacja na moim E7400 i fabrycznym chłodzeniu, a więc tym, które i Ty masz. Jest odpowiednie dla niekręconego, bądź lekko kręconego (bez podnoszenia napięcia) procesora. Takie temperatury mogą wynikać z błędnych odczytów, dlatego pisałem o programie CPUID HWMonitor. Oczywiście on też może wskazywać głupoty, jeśli problem leży np. w czujnikach. Wtedy problem trzeba zwyczajnie olać.
0

#13 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 28 kwiecień 2011, 11:31

Faktycznie nie zauwazylem :)

Zaraz wychodze do pracy wiec wieczorem sprawdze i potestuje :)

Ogolnie to wielkie dzieki za pomoc wielkie ++ sie nalezy :)

A poza tematem czy e7500 bedzie bardziej wydajny od 7200 ??

E7500=2x2,2ghz
0

#14 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 29 kwiecień 2011, 07:07

E7500 ma taktowanie 2,93 GHz. Poza tym, to taki sam procesor, więc będzie miał wydajność E7200 pracującego z częstotliwością 2,93 GHz. Dodatkowo, E7500 może osbługiwać wirtualizację, ale to bez znaczenia, jeśli nie chcesz uruchamiać równolegle dwóch systemów operacyjnych na jednym komputerze.
0

#15 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 29 kwiecień 2011, 09:32

Wkradl sie blad chodzilo mi o T7500 z laptopa czy bedzei wydajniejszy niz e7200:)

Moj blad :)

Przy oryginalnym taktowaniu temperatura jest 45-47 stopni a przy tescie OCCT maksymalna jest 72 stopnie.

A w CPUID temperatura jest taka sama jak w OCCT.

Użytkownik liage2 edytował ten post 29 kwiecień 2011, 09:50

0

#16 Użytkownik nie jest zalogowany   Kriszo 

• Veni, Vidi, Nici
  • PipPipPipPip
  • Postów 3493

Napisano 29 kwiecień 2011, 10:36

T7500 nie będzie wydajniejszy. To odpowiednik 65-nanometrowego Conroe (E7200, to Wolfdale 45 nm), w dodatku przeznaczony do laptopów, a rozwiązania mobilne mają z założenia gorszą wydajność.

Jak widać, wysokie temperatury nie wynikają z kręcenie procesora. Jeśli chłodzenie jest założone prawidłowo, obudowa w miarę wentylowana, to po prostu odczyty mogą być błędne.
0

#17 Użytkownik nie jest zalogowany   liage2 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 9

Napisano 29 kwiecień 2011, 11:24

Bo wlasnie kupilem takiego laptopa i bym sie zdziwil jakby byl wydajniejszy niz moj w stacjonarnym :)

Ok dzieki wielkie za wszystkie odpowiedzi i podpowiedzi :)

Pozdrawiam :)
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa