Użytkownik liage2 dnia 26 kwiecień 2011, 19:05 napisał
Myslalem ze trafi sie ktos kto mial doczynienia z tym modelem procesora i plyta i bedzie mogl mi poradzic co i jak ustawic

Ja akurat miałem (wciąż mam w drugim kompie) E7400 i DS3R, więc praktycznie to samo. W BIOS-ie musisz zmieniać częstotliwość CPU Host Frequency, wcześniej uaktywniając CPU Host Clock Control. Częstotliwość procesora, to CPU Host Frequency pomnożone przez mnożnik procesora (CPU Clock Ratio). Teraz, na automacie, masz 266x9,5, czyli 2,53 GHz. Jeśli chcesz osiągnąć taktowanie procka na poziomie 3 GHz, to daj Host Frequency na 315 MHz. Taktowanie, jakie uzyskasz przy założonych parametrach, masz wyświetlone, jako CPU Frequency. Jedź z Host Frequency w górę, aż zobaczysz 3 GHz. Jednocześnie musisz pilnować częstotliwości pamięci RAM (Memory Frequency), aby nie przekroczyć wartości 800 MHz, bo tyle wynosi standard dla Twoich kości. Oczywiście można kręcić również RAM-y, ale je na razie zostawiamy, bo później ładu nie dojdziesz. Zatem po zwiększeniu CPU Host Frequency, musisz znaleźć taki mnożnik dla pamięci (System Memory Multiplier), aby zachować ich taktowanie na poziemie około 800 MHz. Jeśli nie będzie to możliwe dla 315 MHz Host Frequency, to możesz dać więcej, aniżeli 315 MHz i zjechać z mnożnikiem CPU. Np. 330x9 da Ci 2970 MHz. Chodzi o to, że żaden dostępny mnożnik pamięci może nie dać Ci 800 MHz dla RAM-ów przy 315 MHz Host Frequency.
Podsumowując, zwiększasz CPU Host Frequency i patrzysz na CPU Frequency i Memory Frequency. Musisz tak kombinować trzema ustawieniami (CPU Host Frequency, CPU Clock Ratio i System Memory Multiplier), aby osiągnąć 3 GHz dla procesora i zachować 800 MHz dla pamięci. Gdy już to ustawisz, uruchamiasz system i sprawdzasz stabilność sprzętu. Świetnie nadaje się do tego program OCCT. W nim puszczasz test na stabilność procesora. Pół godziny powinno na początek wystarczyć. Na tym procku powinieneś być w stanie wyciągnąć, bez zmiany napięcia, jakieś 3,2 GHz.
Użytkownik Kriszo edytował ten post 27 kwiecień 2011, 10:57