Witam.
Mam problem z uruchomieniem systemu Windows 98. Dziś rano jeszcze wszystko było w porządku, ale mniej więcej po 2 godzinach pracy komputer się zrestartował i przy próbie uruchomienia Windowsa wyświetla się komunikat: "ERROR: NO SUCH DEVICE: 2b73-1b07". Kilka razy odpalałem ponownie komputer ale bez skutku.
Z poziomu Linuksa, w oknie właściwości o partycji windowsowej dowiedziałem się, że:
Dane partycji:
Nazwa: WIN98
Typ: Katalog(incode/directory)
Zawartość: 18001 elementów o całkowitym rozmiarze 1460,7GB
Tu powinien być wykres kołowy a obok niego:
4,2GB użytych
682,7MB wolnych
Całkowita pojemność: 4,9GB
Typ systemu plików: msdos
Skąd tu się wzięło 1,5 TB skoro ta partycja ma 4,9MB? Przejrzałem foldery i znalazłem mnóstwo plików o rozmiarach od 0kB do nawet kilku GB.
Wszystkie typu: Application/octet-stream; oraz utworzone 31 grudnia 1979 o 23:00. Większość z nich znajduje się w katalogach WIN98/Librus-uaktuln oraz Win98/Kamil.
Co to wszystko może oznaczać? Komputer ma już swoje lata ale linux chodzi bez zarzutu. Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.
Strona 1 z 1
Problem z uruchomieniem WIN98 Error: No such device: 2b73-1b07
Napisano 25 kwiecień 2011, 22:20
Jak duży masz dysk? Podaj nazwy plików o dziwnych rozmiarach i co o nich wiesz. Jeżeli GRUB nie umie rozpoznać partycji windowsowej, musiała zostać uszkodzona wraz z sektorem startowym.
1. Zrób kopię zapasową wszystkich ważnych plików
2. Przeskanuj dysk pod kątem uszkodzonych sektorów (w Linuksie jest wiele narzędzi, np. badblocks)
3. Odpal program scandisk z dyskietki startowej (możesz spróbować z emulatora DOS)
4. Jeżeli udało się naprawić błędy, spróbuj odpalić Windowsa
Jeżeli nie pomoże:
1. Sformatuj partycję - system plików: FAT32
2. Stwórz dyskietkę lub płytę lub USB z programem ładującym GRUB i skopiuj menu.lst z partycji linuksowej
3. Zainstaluj Win98 na nowo.
4. Przywróć program ładujący GRUB
1. Zrób kopię zapasową wszystkich ważnych plików
2. Przeskanuj dysk pod kątem uszkodzonych sektorów (w Linuksie jest wiele narzędzi, np. badblocks)
3. Odpal program scandisk z dyskietki startowej (możesz spróbować z emulatora DOS)
4. Jeżeli udało się naprawić błędy, spróbuj odpalić Windowsa
Jeżeli nie pomoże:
1. Sformatuj partycję - system plików: FAT32
2. Stwórz dyskietkę lub płytę lub USB z programem ładującym GRUB i skopiuj menu.lst z partycji linuksowej
3. Zainstaluj Win98 na nowo.
4. Przywróć program ładujący GRUB
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź