Grejpfrut: Macie rację, jednakże mi konkretnie chodzi o to że nie można powiedzieć że upload mówi całkowicie o łączu.
Mówimy tu o warunkach domowych, wiadomo że stream HD może być problemem, jednakże tutaj jest tylko zapotrzebowanie na internet (gg, skype, przeglądarka i inne pierdoły).
Cytat
dla ciebie, dla niego moze byc wazniejszy upload, sprawa preferencji czlowieka i tego, do czego bedzie chcial to lacze wykorzystywac i to ty mu tutaj chcesz narzucac swoja racje co ma byc dla niego wazniejsze.
Masz rację, wszystko zależy od preferencji człowieka - wybiera się przecież pod konkretne warunki i zapotrzebowania.
Fernandez: Prawda, operatorzy internetowi wykorzystują download do reklamy, ale robią to słusznie, bo tak naprawdę 512 Kb/1 Mb uploadu jest dzisiaj praktycznie na każdym łączu oferowanym przez operatorów i jest bardzo wystarczalne.
Tak wygląda sytuacja u mnie:
Przykładowo, to jest zależność między uploadem a downloadem
Okres czasu: 23 styczeń 2011 - do 27 kwiecień 2011
Download: 44,8434 GB
Upload: 12, 6098 GB
Jestem na komputerze dosłownie 28 minut, (przeglądnąłem parę portali, jestem na Forum, używam komunikatora)
Download: 18.18 MB
Upload: 1,568 MB
Więc co jest bardziej używane i potrzebne dla użytkownika domowego ? - Download
Zaś tak jak Grejpfrut powiedział, jeżeli ktoś ma ochotę na Stream HD, udostępnianie serwerów, udostępnianie plików, wtedy dobiera sobie odpowiedni pakiet.
Ja Internet używam do tego że:
Udostępniam Linuksy na uTorrent
Czasami pogram w jakąś grę sieciową (zakładam też serwer na partię i gram z kolegami)
Bardzo często przegląam Internet
Komunikator
Aktualizacje (windows, debian)
Oglądam VOD
I wystarcza mi spokojnie upload 1 Mb, jednakże download (do 3 Mb) nie, dlatego dla mnie jest ważniejszy download.
A skoro 1 Mb uploadu wystarcza do takich rzeczy, to wątpię by był on najważniejszy przy parametrach technicznych łącza. W mojej opinii na łączach asymetrycznych Download musi być jak najwyższy w korzystnej cenie, a Upload powinien mieć minimum 512 Kb/1 Mb.
Jednak warto też pamiętać, jak to już Grejpfrut powiedział -
jest to sprawa preferencji człowieka