Komputer Świat Ekspert - Forum: Windows XP, Lenovo G550, problem z filami - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Windows XP, Lenovo G550, problem z filami

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   ojciech 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 5

Napisano 15 maj 2011, 15:21

Od pewnego czasu dręczy mnie pewien problem.
Jak wchodzę na różne strony z filmami np. youtube wszystko jest ok, jak chcę obejrzeć jakiś film to od czasu do czasu zawiesza mi się laptop, wyskakuje blue screen i reset laptopa. Ponowne odpalenie firefox (obecnie najnowsza wersja 4.0) wejście na youtube próba odpalenia tego samego filmu i wszystko OK.
Czy ktoś wie co może być przyczyną takich problemów?

Z góry dzięki za pomoc.
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 15 maj 2011, 22:58

Czy wszystkie urządzenia pracują prawidłowo i mają sterowniki?

Wejdź do: Panel Sterowania -> System -> Sprzęt -> Menedżer urządzeń

1. Czy wyświetla się wykrzyknik
2. Czy na liście widnieje karta graficzna?
3. Spróbuj zaktualizować sterownik karty i dźwiękowej.

W czym odtwarzasz filmy?

Spróbuj odtworzyć je w innych odtwarzaczach. Flash (YouTube) wykorzystuje głównie moc procesora, natomiast kodeki w innych odtwarzaczach wykorzystują funkcje karty graficznej przyspieszające odtwarzanie.

Błędy DirectX

Wejdź do: Start -> Uruchom -> dxdiag

Wykonaj wszystkie dostępne testy. Jeżeli pojawi się błąd, przepisz go na forum.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   ojciech 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 5

Napisano 16 maj 2011, 08:15

1. Czy wyświetla się wykrzyknik - Wykrzykników brak
2. Czy na liście widnieje karta graficzna? - Karta graficzna jest na liście (Nvidia GeForce G 105M)
3. Spróbuj zaktualizować sterownik karty i dźwiękowej. - Sterowniki zaktualizowane

Normalne filmy z cd,dysku itp. odtwarzam normalnymi popularnymi playerami np. RealPlayer, Windows media player i tutaj nic się nie dzieje.
YouTube odtwarzam za pomocą przeglądarki FireFox i właśnie w niej występują od czasu do czasu problemy z zawieszaniem się komputera i pojawianiem blue screen.

Błędy DirectX - przeleciałem wszystkie możliwe zakładki, zrobiłem wszystkie możliwe testy i wszystko wypadło pozytywnie.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 16 maj 2011, 16:11

Wyłącz przyspieszenie sprzętowe we Flashu. W tym celu podczas odtwarzania filmiku na YouTube kliknij prawym przyciskiem myszy na filmie i wybierz Ustawienia. Czy problem zniknął? Jeżeli nie, włącz przyspieszenie z powrotem i sprawdź użycie pamięci / procesora w Menadżerze zadań w momencie, w którym reset następuje najczęściej. Być może przegrzewają się komponenty komputera lub jest problem z pamięcią. Sprawdź, czy kabel/gniazdo od karty graficznej nie jest nadwyrężone - to też może być przyczyną zawieszeń i efektów specjalnych na monitorze.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   ojciech 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 5

Napisano 16 maj 2011, 19:00

Wyłączyłem przyspieszenie sprzętowe i będę testował. Jak wyżej pisałem zawieszenie nie dzieje się za każdym razem tylko raz na jakiś czas...trudno mi nawet powiedzieć czy jest to co 5-10 odtwarzany filmy czy po prostu losowo.
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   ojciech 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 5

Napisano 25 maj 2011, 14:42

trochę ponad tydzień minął od momentu jak wyłączyłem przyspieszenie sprzętowe we Flashu. Przez ten cały czas komputer ani razu się nie zawiesił.
To teraz mam pytanie co może być przyczyną że gdy włączę przyspieszenie sprzętowe komputer czasem się zawiesza? Jakieś uszkodzenia sprzętowe np ram? procek? a może słaba wentylacja i się grzeje za bardzo?
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa