Komputer Świat Ekspert - Forum: Propozycja zmian - Ekspert znów miesięcznikiem - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Propozycja zmian - Ekspert znów miesięcznikiem Rezygnacja z książek tematycznych

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 143

Napisano 15 maj 2011, 16:07

Witam serdecznie,
Od wielu lat jestem stałym czytelnikiem Eksperta. Uważam, że jest to jedyny magazyn na polskim rynku skierowany do informatyków. Niestety ostatnio magazyn zmienia się w złym kierunku. Doskonale pamiętam numery z 2005 roku. Ekspert był wtedy miesięcznikiem, stanowiącym dopełnienie książek informatycznych. Znajdowały się tu opisy najnowszych programów, sprzętu komputerowego, działy Porady i Programowanie, będący głównym atutem gazety. Wszystko zmieniło się, gdy zaczęliście ukazywać serię "Biblioteczka Eksperta". Wtedy redakcja skupiła się na pisaniu kolejnych książek i rywalizacji z wydawnictwem "Helion", zapominając o magazynie. Nietedy droga. Poprzez ten Wasz pojedynek z "Helion" my Wasi czytelnicy jesteśmi pozbawieni comiesięczniej wiedzy o nowych technologiach, sprzęcie, programach i oraz kursów z programowania, zaś książki z serii "Biblioteczka Eksperta" są dublowane - większość z nich już wydał "Helion".Po drugie nie każdy kupuje wszystkie oferowane przez Was książki, tylko te, które danego odbiorcę w danej chwili interesują. Skutkiem tego jest pozbawiony wiedzy zawartej w pozostałych a, gdy w późniejszym czasie będzie potrzebował informacji z innej gałęzi informatyki, to pojawia się problem. W magazynie wszystko jest pod ręką. Po trzecie informacje zawarte w Waszych książkach i tak są później opisane w magazynie, więc ma sensu ich wydawać. Po czwarte więcej redakcja zarobi, gdy Ekspert znów będzie miesięcznikiem, gdyż więcej ludzi kupi co miesiąc magazyn opisujący nowe technologie, sprzęt, programy i kącik o programowaniu niż książkę tematyczną.

Użytkownik xpeye edytował ten post 15 maj 2011, 16:43

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 15 maj 2011, 17:45

Prasa papierowa nie ma takiego ruchu obecnie jak miała kilka lat temu. Internet wypiera papier i nie zdziwiłbym bym się gdyby za jakiś niezbyt odległy czas Ekspert byłby dostępny płatnie na tabletach i podobnych mobilnych urządzeniach. Poza tym, ktoś musi artykuły pisać, a czytelnikom musi się chcieć działać (kupować, czytać poradniki i wcielać zawartą w nich wiedzę w życie). W ostatnim numerze jest mój artykuł o podstawach programowania w Pythonie. Na forum raczej cisza na ten temat ;)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   xpeye 

• Początkujący Uczestnik
  • Pip
  • Postów 143

Napisano 16 maj 2011, 12:00

Osobiście uważam, że elektroniczny Ekspert to nie do końca byłoby dobre rozwiązanie. Większość z użytkowników wykonując porady zawarte w magazynie ma otwartych wiele okiem jednocześnie. Dodatkowe z Ekspertem okazało by się pewnym utrudnieniem. Pozatym mając w ręku gazetę możemy reagować na błędy podczas instalacji programów, sterowników, awarii systemu czy zmian w rejestrze. Ekspert nie jest dla ludzi, którym się nie chce działać. Według mnie dział DLA AMBITNYCH powinien zostać jeszcze bardziej rozbudowany, gdyż jest ważnym, jak nie głównym, atutem Eksperta

PS: Twój artykuł o Pythonie jest na 5+ - mogłeś jeszcze wyjaśnić w nim pierwsze dwie linie kodu

Użytkownik xpeye edytował ten post 16 maj 2011, 12:03

0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   Riklaunim 

• Zaawansowany Uczestnik
  • PipPipPipPip
  • Grupa: Ekspert
  • Postów 2085

Napisano 16 maj 2011, 14:19

Magazyny dla ambitnych jak SDJ, PHP Magazine itd. marnie skończyły (choć wydawca miał w tym też swój udział). Cyfryzacji mediów raczej nie będzie dało się uniknąć, bo taki jest ogólny trend. Czytelnik zaczyna odchodzić od papieru. Może nie każda grupa wiekowa, ale młodzi ambitni to na pewno. Do tego konkurencja darmowej treści dostępnej w internecie.

Gazeta nie może też być zbyt ambitna, bo za bardzo ograniczy się na najbardziej zakręconych. Także niezależnie jakbyś np. stworzył piękne tutoriale programowania aplikacji we frameworkach w języku PHP, to i tak większość to oleje bo taki domorosły programista amator "wie lepiej", albo pójdzie "poczytać o OOP" i na tym się skończy. Bardzo trudno na rynku o specjalistów i to nie dlatego że nie ma możliwości kształcenia się ;)

Realnie by np. w Pythonie zrobić fajną, prostą aplikacje desktopową to trzeba sporo posiedzieć najpierw nad samym językiem, a następnie nad całą platformą PyQt4. Wielu "czytelników" nie chce myśleć, oni chcą zrobić tą aplikację już i teraz, najlepiej bez nauki czegokolwiek. Dlatego pojawia się artykuł z opisem gotowca a na forum pytania jak tego gotowca zmodyfikować bo kod taki "niezrozumiały".

Użytkownik Riklaunim edytował ten post 16 maj 2011, 14:22

0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   GBM 

• Pasjonat komputerów
  • Wyświetl galerię
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 330

Napisano 16 maj 2011, 17:43

Riklaunim: Artykuł o Pythonie jest naprawdę super, przeczytałem go dwa razy i muszę stwierdzić że w bardzo dobry sposób zapoznaje użytkownika z Pythonem.

Co do nauki tegoż języka, niedawno ją rozpocząłem, ale niestety musiałem przerwać ją na jakiś czas ponieważ obowiązki szkolne mi przeszkadzają ;/. Ale mam nadzieję, że niedługo znowu wrócę do tematu :)

MSI K9N4 MS-7310 // AMD Athlon 64 X2 3600+ // 2x1 GB Kingston DDR2 667 MHz // GeForce 7600 GS 256 MB // Seagate Barracuda 500 GB 32 MB Cache // Samsung 160 GB 8 MB Cache // AeroCool 80+ 600W //
Debian 6.0 // Windows 7 // Windows XP

All ? ;>
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   _smerf_ 

• Nowy Uczestnik
  • Wyświetl galerię
  • Postów 52

Napisano 05 styczeń 2012, 20:58

Moim zdaniem pojawienie się na początku 2009 roku książeczek z serii "Biblioteczka Komputer Świat Ekspert" było bardzo dobrym pomysłem. Nie odbieram takowej polityki wydawniczej przyjętej przez redakcję KŚ Ekspert jako czegoś niedobrego. Książeczki te są na pewno konkurencyjne w stosunku do pozycji książkowych innych wydawnictw technicznych (informatycznych). Są one również o wiele tańsze oraz napisane przystępnym językiem - prezentowane operacji zawarte w książkach KŚ Ekspert opisane są zrozumiale oraz krok po kroku. Świetnym pomysłem według mnie jest wypuszczenie w 2011 roku nowej serii wydawniczej pod tytułem "Biblioteczka Komputer Świat Ekspert Biznes" - pierwszy numer dotyczy inwestowania na giełdzie. W roku 2011 ukazało się 12 numerów z pod skrzydeł Komputer Świat Ekspert (4xKomputer Świat Ekspert, 1xKomputer Świat Ekspert Plus, 6xBiblioteczka Komputer Świat Ekspert, 1xBiblioteczka Komputer Świat Ekspert Biznes). Oczywiście nie miałbym nic przeciwko temu, żeby tradycyjna odmiana Eksperta ukazywała się o wiele częściej (np. co 2 miesiące). Generalnie twierdzę jednak, iż oferta całoroczna jaką proponuje Komputer Świat Ekspert jest bardzo ciekawa. Nie zgodzę się ze stwierdzeniem, iż Biblioteczki dublują się tematycznie. Ze wszystkich 16 pozycji jakie ukazały się do tej pory ani jedna nie pokrywała się tematycznie z poprzednimi (Windows Vista, Java, Adobe Photoshop, Adobe Flash, Joomla!, fotografia cyfrowa, cyfrowe filmowanie, Windows 7, kurs tworzenia stron WWW, WordPress, PHP, tworzenie programów na mobilne systemy operacyjne, Microsoft Office 2010, modelowanie 3D, bazy danych, inwestowanie na giełdzie).

Użytkownik _smerf_ edytował ten post 06 styczeń 2012, 15:38

0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   berlinrl 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 4

Napisano wczoraj, 14:09

W ostatnim numerze jest mój artykuł o podstawach programowania w Pythonie. Na forum raczej cisza na ten temat.
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa