Model: D-Link DI-514
Staż: 5 lat
Miga tylko dioda WLAN. Inne diody nie świecą, nawet POWER. Nie reaguje na przycisk RESET. Zasilacz podaje napięcie 5 V, nie mierzyłem natężenia. Co mogło paść? Trzeba wgrać nowy soft? Badałem tranzystor MOSFET SI9435A (na płycie U4) testerem do diod, dotykając nóżek. Powinien działać, jednak metoda testu bardzo niedokładna i bez doświadczenia.
Co sprawdzić w pierwszej kolejności i czym?
Strona 1 z 1
Zepsuty router DI-514 - miga dioda WLAN Power nie świeci, reset nie reaguje
Napisano 20 maj 2011, 21:01
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 24 maj 2011, 10:11
Użytkownik Ferrari dnia 20 maj 2011, 21:01 napisał
Model: D-Link DI-514
Miga tylko dioda WLAN. Inne diody nie świecą, nawet POWER. Nie reaguje na przycisk RESET. Zasilacz podaje napięcie 5 V, nie mierzyłem natężenia. Co mogło paść? Trzeba wgrać nowy soft? Badałem tranzystor MOSFET SI9435A (na płycie U4) testerem do diod, dotykając nóżek. Powinien działać, jednak metoda testu bardzo niedokładna i bez doświadczenia.
Daj mu nowy zasilacz albo wymień w nim elektrolity i wymień kondensatory elektrolityczne w routerze niezależnie od tego jak wyglądają. Tranzystory zostaw w spokoju.
Napisano 30 czerwiec 2011, 23:24
Spróbuję dojść, co się stało - tylko w celach dydaktycznych 
Są momenty, że coś ruszy. Wtedy świeci POWER, miga STATUS, laptop łączy się z nim bezprzewodowo, natomiast switch nie działa - kablem za nic nie ma połączenia. Być może taka sytuacja następuje po twardym resecie. Niestety pochodzi tak pół godziny i pada. Wtedy miga tylko WLAN albo nic się nie dzieje. Nie ma połączenia z komputerem.
Cała płyta
Przetwornica, kontroler, lewa strona
Switch i dolna partia routera
Lewy górny róg - wejście, kondensatory (w czerwonym też kondensatory)
Co sprawdzić w pierwszej kolejności i czym, by nie uszkodzić? Kondensatory z wyglądu wyglądają na dobre.
Czy szkoda na to czasu i lepiej zacząć zabawę z elektroniką od czego innego?
Nie mam innego zasilacza 5V. Napięcie podaje 5V, jak zmierzyć natężenie? Kondensatorów nie będę wymieniać wszystkich - bawię się w celach dydaktycznych, bo router już ma kilka lat i szkoda w niego inwestować.
Są momenty, że coś ruszy. Wtedy świeci POWER, miga STATUS, laptop łączy się z nim bezprzewodowo, natomiast switch nie działa - kablem za nic nie ma połączenia. Być może taka sytuacja następuje po twardym resecie. Niestety pochodzi tak pół godziny i pada. Wtedy miga tylko WLAN albo nic się nie dzieje. Nie ma połączenia z komputerem.
Cała płyta
Przetwornica, kontroler, lewa strona
Switch i dolna partia routera
Lewy górny róg - wejście, kondensatory (w czerwonym też kondensatory)
Co sprawdzić w pierwszej kolejności i czym, by nie uszkodzić? Kondensatory z wyglądu wyglądają na dobre.
Czy szkoda na to czasu i lepiej zacząć zabawę z elektroniką od czego innego?
Cytat
Daj mu nowy zasilacz albo wymień w nim elektrolity i wymień kondensatory elektrolityczne w routerze niezależnie od tego jak wyglądają. Tranzystory zostaw w spokoju.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »