Mam płytę Asus P5K SE i mam 2 kości 1GB w dualu. Mam wolne jeszcze 2 sloty. Zastanawiam się jak dodać ram żeby nie zepsuć duala. Mogę Dodać jedną kość 2GB czy lepiej dołożyć dwie następne po 1 GB i mieć 2 x dual? Wolałbym jedną kość 2GB, żeby móc potem więcej włożyć.
Strona 1 z 1
Mam 2x1 GB w dualu, chcę dodać ram
Napisano 26 maj 2011, 10:09
Duala zachowasz tylko wtedy jak włożysz dwie identyczne kości. Niemniej sam Dual zbyt wiele różnicy nie robi.
Użytkownik yojo2 edytował ten post 26 maj 2011, 10:09

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Napisano 12 czerwiec 2011, 00:28
W sumie to nie jest trudna sprawa. Najlepiej jak są kości tego samego producenta chociaż niejednokrotnie tak nie musi być.Po zamontowaniu uruchamiamy kompa i nic nie ustawiamy w temacie pamięci RAM. Komputer sam dobierze ustawienia optymalne dla jednakowych RAM lub różnych. Następnie ściągamy i uruchamiamy program EVEREST Home Edition i czytamy taktowanie naszych pamięci, najlepiej jak zainteresujemy się pozycją najwyższą, dla mojego niestety już leciwego komputera jest to PC3200 (200MHz). Poniżej odczytujemy czasy (timingi) czyli będą to (CL-RCD-RP-RAS) w postaci rzędu liczb dla przykładu 3.0 - 3 - 3 - 8 i jeśli wartości te są jednakowe dla wszystkich zainstalowanych kości to super. Następnie restart systemu i wchodzimy do BIOS-u po czym ustawiamy odczytane timingi wpisując dokładnie te wartości po czym zatwierdzamy ustawienia i cieszymy się z ustawień naszych pamięci na maxxa. Jeśli coś nie tak , układ liczb różni się między sobą nic nie kombinujemy, lepiej niech system dobierze sam optymalne ustawienia, nie ingerujmy w jego wybór.
Suma sumarum komputer nie jest taki straszny, po prostu jak samochód, trzeba nauczyć się nim kierować, tylko uważaj na zakrętach.
Internauto teraz jesteś bezpieczny, 24h "chroni" Ciebie Echelon i Server in the Sky.
Mein computer: ASRock K-8 Upgrade-NF3 250 series, GoodRam 1GB + Kingston 1GB. AMD Athlon 64 3000+, GeForce 7600GT, WD 40 GB, WD Caviar 250 GB, DVDRAM LG GSA-H12L, Creative 5.1 Inspire T6100 , LCD LG Flatron L1960TR (digital), Chieftec 500W. kamera Creative, Netia 4 Mb/s. Laptop HP Mini na firmę Orange Mobile 7 Mb/s.
Mein computer: ASRock K-8 Upgrade-NF3 250 series, GoodRam 1GB + Kingston 1GB. AMD Athlon 64 3000+, GeForce 7600GT, WD 40 GB, WD Caviar 250 GB, DVDRAM LG GSA-H12L, Creative 5.1 Inspire T6100 , LCD LG Flatron L1960TR (digital), Chieftec 500W. kamera Creative, Netia 4 Mb/s. Laptop HP Mini na firmę Orange Mobile 7 Mb/s.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź