Płyta główna + chłodzenie
Napisano 12 lipiec 2011, 22:43
Procesor: QuadCore AMD Phenom II X4 840, 3215 MHz (16 x 201)
Płyta główna: ASRock N68-S3 UCC (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR3 DIMM,
Pamięć: 4096 MB (DDR3-1333 DDR3 SDRAM)
Karta graficzna: NVIDIA GeForce GTS 450 (1024 MB)
Dysk: ST350041 3AS SCSI Disk Device (465 GB)
Niby wszystko ok ale strasznie mi dźwięk trzeszczy nie wiedziałem o co chodzi, grzebałem w necie, wyciszałem wszystkie wyjścia, ale to nic nie pomagało dalej trzeszczy.
Wyczytałem w końcu że ta płyta ma strasznie słaby dźwięk, więc kupiłem Sound Blastera (SB 1070) i bardzo się zdziwiłem, kiedy otworzyłem obudowę, że ta płyta główna jest taka mała, bo wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.
Grafika zasłania mi 1 slot PCI a drugi jest na styk że jak włożę tam kartę dźwiękową to zasłania mi wentylatory od grafy do połowy, a tak być nie może, więc postanowiłem że wymienię płytę główną bo wydaje mi się też że i tak jest za słaba do tych podzespołów i nie wykorzystuje pełnej mocy komputera.
Przeglądając różne płyty natrafiłem na Gigabyte GA-MA770T-UD3 która ma dużo dobrych opinii i jest często polecana.
Nie chcę wydawać jakoś specjalnie dużo na płytę z drugiej strony nie chce mieć też jakiegoś shitu, Gigabyte wydaje się być rozsądnym wyborem. W sumie to potrzebuję 1x PCI Express na grafe i 1x PCI na dźwięk + w przyszłości 1x PCI na kartę DVB z możliwością włożenia karty od np. Cyfry tylko właśnie nie wiem czy takie są czy tez nie potrzeba będzie jeszcze jednego wejścia na PCI.
Druga sprawa to wentylator na procesor bo ten co mam jest za głośny szczególnie w stresie. W tym przypadku nie mam żadnego kandydata do kupna bo jak tak przeglądam te wentylatory to każdy jest najlepszy że aż nie wiem który wybrać. Tutaj też rozsądnie z ceną ale żeby było cicho.
Napisano 13 lipiec 2011, 17:07
Z chłodzeń ciekawy jest Freezer 13 za 81zł. http://www.proline.pl/?p=AC+FREEZER+13
Swoją drogą nie chcę nic mówić ale to wygląda jak komputer z Allegro czy inny składak. Zasilacz pewnie też jest z kategorii "czarna lista"
Użytkownik yojo2 edytował ten post 13 lipiec 2011, 17:08

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Napisano 15 lipiec 2011, 20:51
Płyta wygląda interesująco ale co do wentylatora to czy aby na pewno jest cichy bo wiem że zupełną ciszę daje 12 cm np. mój kuzyn ma Noctua NH-U12P i wcale go nie słychać, jak duża jest różnica pomiędzy nimi dwoma bo Nocuta jest już trochę drogi ?
A może jakieś chłodzenie wodne albo pasywne ?
Użytkownik PABLO edytował ten post 15 lipiec 2011, 21:04
Napisano 15 lipiec 2011, 21:05
Notcua ma efektywniejsze heatpipe i większą powierzchnię rozpraszania ciepła. Niemniej jej cena jest sporo przesadzona - taki Cogage Arrow (pochodna modelu Thermalright Silver Arrow) wcale gorszy dużo by nie był. Ale sek w tym, że na 99% do obudowy nie wejdzie (bo to pewnie jakiś śmieciowy noname. Dlatego też asekuracyjnie nie poleciłem niczego z wentylem 120mm, bo jest zwyczajnie spora szansa że nie podpasuje (musiałbyś samemu zmierzyć).
Jeśli chcesz coś w miarę taniego z 120mm to np. Arctic Freezer 13 Pro.
Chłodzenie wodne na samego procka to wydatek z jakieś 600zł (+ wymiana obudowy, to spokojnie przekroczy 800zł). No i zasilacz też by się przydało wymienić...
Pasyw? w tej obudowie to głupota - przecież ona ma tak słaby przewiew powietrza że pasyw się ugotuje w środku. A żeby się nie ugotował byś musiał wstawić więcej wentylatorów do obudowy... co chyba "lekko" przekreśla sens pasywa.
Użytkownik yojo2 edytował ten post 15 lipiec 2011, 21:08

Napisano 15 lipiec 2011, 21:18
Użytkownik PABLO edytował ten post 15 lipiec 2011, 21:22
Napisano 15 lipiec 2011, 21:29

Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź