Komputer Świat Ekspert - Forum: Zainstalowany Win XP ale ciągle pokazuje stronę ładowania - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

Zainstalowany Win XP ale ciągle pokazuje stronę ładowania

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   xmarzenx 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 3

Napisano 29 lipiec 2011, 14:12

Witam, Mam taki problem, dostałam laptopa Presario B1014 z zainstalowanym system XP Home Edition, niestety po włączeniu komputera system się ładuje, następnie po załadowaniu jeszcze raz pokazuje stronę ładowania, ale bez tego paska który się porusza i z niepełnymi kolorami. Postanowiłam jeszcze raz zainstalować oryginalnego Windowsa Home Edition przypisanego do tego komputera, niestety po zainstalowaniu nadal to samo. Na próbę zainstalowałam Windowsa 7 i o dziwo wszystko działa, niestety nie jest to najnowszej generacji komputer i wolałabym mieć Windowsa XP. Jedyne co zauważyłam komputer posiada kartę graficzną Nvidia, ale Win 7 przy instalacji użył podstawowych sterowników karty VGA, próbowałam zainstalować sterowniki do tej karty na Win 7, ale niestety nie ma takich. Następnego dnia jeszcze raz postanowiłam zainstalować Windowsa XP Home Edition ale bezskutecznie. Jeżeli mieliście podobny problem, albo wiecie może jak mogę wgrać Windowsa XP to proszę o pomoc. Siedzę już nad nim trzeci dzień i mam dość.

Użytkownik xmarzenx edytował ten post 29 lipiec 2011, 14:21

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 30 lipiec 2011, 07:46

Gdy instalujesz XP - to czy przy pierwszym uruchomieniu systemu (po instalacji) działa normalnie - czy się uruchamia itd. Czy może w ogóle nigdy nie widzisz pulpitu XP-a. Czy włącza się poprawnie w trybie awaryjnym?
AMD ATHLON X2 4800+ (AM2) BOX , MSI SLI Platinium 570, GeForce 9800 GT Gainward 1024MB , 2x1024 Kingston, 500Gb samsung -BenQ 24" -[VC i Delphi, Html itp]?
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 30 lipiec 2011, 11:59

1. Na laptopie jest naklejka z kodem seryjnym i znakiem wodnym Microsoftu?
2. Czy po instalacji załadował się ekran OOBE z możliwością dodania użytkowników?
3. Przed pojawieniem loga Windows XP naciśnij klawisz F8 i wybierz Tryb awaryjny.
4. Jeżeli system się załaduje, ustaw rozdzielczość 800x600 i 256 kolorów.
5. Podaj dokładny model karty graficznej, jeżeli masz możliwość sprawdzić.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   xmarzenx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 3

Napisano 30 lipiec 2011, 12:29

Wyświetl postUżytkownik helios128 dnia 30 lipiec 2011, 07:46 napisał

Gdy instalujesz XP - to czy przy pierwszym uruchomieniu systemu (po instalacji) działa normalnie - czy się uruchamia itd. Czy może w ogóle nigdy nie widzisz pulpitu XP-a. Czy włącza się poprawnie w trybie awaryjnym?

Po instalacji systemu nie działa normalnie to znaczy się nie uruchamia, i jeszcze nie widziałam pulpitu :( Jeśli chodzi o tryb awaryjny to niestety, ale nawet tryb awaryjny nie działa, mam jeszcze opcję włącz tryb VGA i też nic :(

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 30 lipiec 2011, 11:59 napisał

1. Na laptopie jest naklejka z kodem seryjnym i znakiem wodnym Microsoftu?
2. Czy po instalacji załadował się ekran OOBE z możliwością dodania użytkowników?
3. Przed pojawieniem loga Windows XP naciśnij klawisz F8 i wybierz Tryb awaryjny.
4. Jeżeli system się załaduje, ustaw rozdzielczość 800x600 i 256 kolorów.
5. Podaj dokładny model karty graficznej, jeżeli masz możliwość sprawdzić.

Ad. 1 Tak na laptopie jest naklejka z kodem seryjnym i znakiem wodnym Microsoftu
Ad. 2 Niestety po instalacji nie załadował się ekran OOBE
Ad. 3 Tryb awaryjny niestety nie działa
Ad. 5 Jeśli chodzi o kartę to na lapku mam tylko naklejkę nVIDIA Geforce FX, ale zaraz postaram się odkręcić laptopa i sprawdzić dokładniej co tam jest.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 30 lipiec 2011, 18:39

dziwne - jeśli Win7 działa poprawnie - to sprzęt jest na 99% sprawny , wina sterowników odpada bo tryb awaryjny czy też VGA powinien się uruchomić. Masz może pod ręką Hiren's BootCD ? Jeśli tak to uruchom mini xp - i powiedz czy się uruchomił poprawnie. Napisałeś

Cytat

po załadowaniu jeszcze raz pokazuje stronę ładowania
- jak to wygląda, skąd wiesz że nastąpiło załadowanie i ponowne pojawienie się strony ładowania - czy między tymi momentami coś pokazuje się innego ?
AMD ATHLON X2 4800+ (AM2) BOX , MSI SLI Platinium 570, GeForce 9800 GT Gainward 1024MB , 2x1024 Kingston, 500Gb samsung -BenQ 24" -[VC i Delphi, Html itp]?
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   Ferrari 

• Tajny agent USB
  • Grupa: Moderatorzy
  • Postów 3531

Napisano 30 lipiec 2011, 19:20

Czy po instalacji w trybie tekstowym (bez myszy) następuje druga część instalacji w trybie graficznym (z myszką)? Czy już wtedy nic się nie pojawia? Jeżeli obie części instalacji przebiegły prawidłowo, spróbuj pominąć OOBE. Możesz użyć dyskietki startowej z obsługą CD-ROM lub płyty ratunkowej. Odpal instalator, wpisując: winnt32.exe. Więcej o tym: http://support.microsoft.com/kb/294801

Jeżeli nie ma takiej możliwości, odpal komputer z dyskietki, płyty ratunkowej lub dowolnej dystrybucji Linuksa, która startuje z płyty, np. Ubuntu, Knoppix. Znajdź plik: C:\Windows\system32\OOBE\oobeinfo.ini i dodaj linijki:
[UserInfo]
Identity000="Nazwa konta"

Dyskietki startowe: http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Płyty: płyta ratunkowa utworzona w Windows 7, Ultimate Boot CD i dużo innych

Czy na laptopie są dodatkowe przyciski pozwalające zmienić rozdzielczość i ekran? Spróbuj ich użyć.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   xmarzenx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 3

Napisano 02 sierpień 2011, 16:35

Wyświetl postUżytkownik Ferrari dnia 30 lipiec 2011, 19:20 napisał

Czy po instalacji w trybie tekstowym (bez myszy) następuje druga część instalacji w trybie graficznym (z myszką)? Czy już wtedy nic się nie pojawia? Jeżeli obie części instalacji przebiegły prawidłowo, spróbuj pominąć OOBE. Możesz użyć dyskietki startowej z obsługą CD-ROM lub płyty ratunkowej. Odpal instalator, wpisując: winnt32.exe. Więcej o tym: http://support.microsoft.com/kb/294801

Jeżeli nie ma takiej możliwości, odpal komputer z dyskietki, płyty ratunkowej lub dowolnej dystrybucji Linuksa, która startuje z płyty, np. Ubuntu, Knoppix. Znajdź plik: C:\Windows\system32\OOBE\oobeinfo.ini i dodaj linijki:
[UserInfo]
Identity000="Nazwa konta"

Dyskietki startowe: http://www.bootdisk.com/bootdisk.htm
Płyty: płyta ratunkowa utworzona w Windows 7, Ultimate Boot CD i dużo innych

Czy na laptopie są dodatkowe przyciski pozwalające zmienić rozdzielczość i ekran? Spróbuj ich użyć.

Udało mi się wkońcu zainstalować XP z tym że nie z SP3, ale z Sp1, teraz działa, ale nie do końca sprawnie(tnie się obraz np. przy przeglądaniu stron internetowych i większej ilości plików) ponieważ w informacjach o karcie graficznej pokazuje VGA a nie Nvidia, natomiast po zainstalowaniu sterów do karty graficznej, wraca do poprzedniego stanu to jest odpala, ładuję się (logo windows) pózniej słychać dzwięk, że win odpalił, ale dalej pokazuje strone ładowania. myśle że z czasem poszukam karty graficznej do tego modelu co mam i ją wymienie.

Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za cenne rady.
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   H-A-S-E-O 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 54

Napisano 02 sierpień 2011, 18:42

Jako, iż pracowałem jako serwisant komputerowy i trafił mi sie taki przypadek to podzielę się moim doświadczeniem . Otóż miałem takiego lapka na "warsztacie" i po wymianie karty graficznej na nową wszystko wróciło do normy. Niestety taki zabieg jest dość kosztowny do 400zł i mało opłacalny ze starszym sprzętem.
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 02 sierpień 2011, 21:59

po prostu masz zły sterownik do grafy - szukaj na stronie producenta laptopa sterownika pod grafy . Sam mam laptopa z hybrydową grafika i te same objawy na Win7 działa - na win xp tylko i wyłącznie z odpowiednim sterownikiem do producenta laptopa - te od nvidi mi nie działają.
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa