Komputer Świat Ekspert - Forum: Problem z wysyłaniem plików - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1
  • Nie możesz napisać tematu
  • Nie możesz odpowiedzieć

Problem z wysyłaniem plików w sieci LAN

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   mrsx 

• Nowy Uczestnik
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 7

Ikona posta  Napisano 07 sierpień 2011, 13:09

Hej,
mam sieć LAN złożoną z kilku komputerów, połączonych razem przez router TP LINK TL-WR543G. Problem dotyczy wysyłania plików na inne komputery w sieci.

Potrzebne informacje:
komputer 1 - debian, podłączony kablem (serwer apache i ftp)
komputer 2 - debian, podłączony kablem (serwer ftp)
komputer 3 - windows 7, podłączony przez wi-fi (serwer ftp)
komputer 4 - windows xp sp2, podłączony przez wi-fi (brak serwerów)
Połączenia konfigurowane przez DHCP, internet działa na każdym komputerze, ogólnie wszystko skonfigurowane poprawnie.

Co się dzieje?
Podczas wrzucania/wysyłania plików (ftp/upload na stronie) następuje zerwanie połączenia i wyświetlenie komunikatu "Ograniczenie lub brak łączności" (windows, potrzebny restart połączenia) lub zawieszenie programu (linux, wystarczy ponowne uruchomienie programu). Problem wystepuje rzadko przy plikach do ~10-15 megabjatów, przy większych - cały czas.

Problem występuje w konfiguracjach:
- windows7/klient ftp/połączenie radio/kabel > debian/serwer ftp/połączenie radio/kabel
- windows7/przeglądarka/połączenie radio/kabel > debian/serwer apache (upload przy pomocy php)/połączenie radio/kabel
- windowsxp/klient ftp/połączenie radio/kabel > debian/serwer ftp (rzadziej niż na win7)/połączenie radio/kabel
- windowsxp/przeglądarka/połączenie radio/kabel > debian/apache/połączenie radio/kabel

Problem nie występuje w konfiguracjach
- windows7/windowsxp/klient ftp/serwer ftp/połączenie radio/kabel <> windows7/windowsxp/klient ftp/serwer ftp/połączenie radio/kabel
- debian/serwer apache/serwer ftp/klient ftp/połączenie radio/kabel <> debian/serwer apache/serwer ftp/klient ftp/połączenie radio/kabel

Moje wnioski:
- na początku myślałem że to kwestia programów klienckich ftp więc próbowałem różnych kombinacji z programami mc/krusader/nautilus/total commander/systemowy explorer(win)/filezilla/ jednak problemy nadal występowały
- nie jest to kwestia konfiguracji systemów/programów trybu pasywnego/binarnego, firewallów, programów antywirusowych
- sprawdzałem 2 różne karty sieciowe wifi + jeden adapter wifi USB i 3 różne karty sieciowe ethernet zarówno na komputerach z linuxem jak i z windowsem - problemy nadal

Proszę o pomoc

Użytkownik mrsx edytował ten post 07 sierpień 2011, 13:10

0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   Petermechanic 

• Stały Uczestnik
  • PipPipPip
  • Postów 1046

Napisano 07 sierpień 2011, 16:41

hmm... sprawdzałeś po prostu na innym routerze? Ja dosłownie tydzień temu wymieniłem swój przez takie notoryczne zrywanie połączenia wifi (ale Pentagrama, bo taki miałem).
Na Forum KŚE od 16.07.2005, 9:30 (ID: 18840)
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   mrsx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 07 sierpień 2011, 20:53

Niestety nie mam dostępu do innego routera :(
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 08 sierpień 2011, 05:49

Cytat

Podczas wrzucania/wysyłania plików (ftp/upload na stronie) następuje zerwanie połączenia i wyświetlenie komunikatu "Ograniczenie lub brak łączności" (windows, potrzebny restart połączenia) lub zawieszenie programu (linux, wystarczy ponowne uruchomienie programu). Problem wystepuje rzadko przy plikach do ~10-15 megabjatów, przy większych - cały czas.

PHP domyślnie jest tak skonfigurowany aby upload pliku na stronę był możliwy tylko dla plików poniżej 8Mb
sprawdź w swojej konfiguracji co masz w sekcji

Cytat

; Maximum size of POST data that PHP will accept.
post_max_size = 8M

oraz

Cytat

; Maximum allowed size for uploaded files.
upload_max_filesize = 2M

Chociaż piszesz że nie zawsze to występuje - wiec pewnie to nie to. Ale mi się wydaje że możesz mieć gdzieś ograniczenie programowe - sam w pracy stosuje takie - użytkownicy nie mogą ściągać z neta plików powyżej 15Mb - bo ich rozłącza. Wyłącz wifi na routerze - podłącz wszystko wyłącznie kablem i powiedz czy nadal występuje problem
AMD ATHLON X2 4800+ (AM2) BOX , MSI SLI Platinium 570, GeForce 9800 GT Gainward 1024MB , 2x1024 Kingston, 500Gb samsung -BenQ 24" -[VC i Delphi, Html itp]?
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   mrsx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 08 sierpień 2011, 16:13

Konfiguracja PHP była już zmieniona, natomiast tak jak napisałem w pierwszym poście, typ połączenia nie ma znaczenia bo błędy występują i po kablu i po radiu.
Co do ograniczeń programowych, bardziej wydaje mi się że to kwestia implementacji protokołów sieciowych w systemach linux/windows, może jakoś ze sobą nie współgrają? (choć to bardzo mało możliwe) Albo tak jak pisał Petermechanic, kwestia routera, dodam jeszcze że na routerze w opcjach klientów DHCP wyświetlają się nazwy stacji windowoswych, a przy linuksowych są tylko kreski (---).

Użytkownik mrsx edytował ten post 08 sierpień 2011, 16:14

0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 09 sierpień 2011, 08:52

hym przyczyn (mało prawdopodobnych) może być kilka
- jeśli to router - nie dowiesz się dopóki nie sprawdzisz - pożycz od znajomego jakiś na chwile (większość ludzi posiadający internet ma też router) chyba że mieszkasz na pustyni. W ostateczności podłącz bezpośrednio (pomijając ruter) serwer z jakimś kompem, stwórz sieć i sprawdź .
- upewnij się że na żadnym serwerze nie chodzi demon dhcp (może omyłkowo na którymś debianie)
- czy problem występuje gdy wysyłasz plik z kompa 4 klientem ftp na komp 3 ? jeśli tak to jaki program na komie 3 służy za serwer ftp ?
- czy kompy podłączone przez wifi stoją daleko od siebie ? czy mają dobry zasięg ?
- ustaw statyczne adresy ip dla wszystkich komów w sieci
- czy gdy wyskoczy komunikat "Ograniczenie lub brak łączności" - to czy tracisz połączenie z siecią (tracisz ip, pingi nie chodzą) czy tylko nie możesz wysyłać pliku ?
- czy masz jakieś firewalle (serwery i router) i czy sam je konfigurowałeś

wątpię że to coś z powyższego - ale na wszelki wypadek sprawdź - a wątpię z tego powodu iż ani komp 3 ani 4 w domyślnej konfiguracji nie blokują i nie ograniczają połączeni FTP. Czyli z kompa 3 na 4 powinieneś modź wysyłać pliki o dowolnym rozmiarze. chyba że coś namieszałeś
AMD ATHLON X2 4800+ (AM2) BOX , MSI SLI Platinium 570, GeForce 9800 GT Gainward 1024MB , 2x1024 Kingston, 500Gb samsung -BenQ 24" -[VC i Delphi, Html itp]?
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   mrsx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 18 sierpień 2011, 20:18

Hej, przepraszam że nie odpisywałem, ale udało mi się w końcu naprawić ten błąd. Otóż wystarczyło wyłączyć firewall na routerze :biggrin:. Niestety nie dowiem się co dokładnie (jaka reguła) to blokowało, ponieważ firewall nie jest w ogóle konfigurowalny. No cóż, dziękuję wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia.

//edit:
Jednak nie wszystko działa idealnie. Dalej jest problem z wysyłaniem, transfer zaczyna się od ~1mb i w ciągu 1-3sek systematycznie spada do ~30kb, aż dochodzi do zawieszenia połączenia.

Użytkownik mrsx edytował ten post 18 sierpień 2011, 20:45

0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 18 sierpień 2011, 21:22

zakładając post odrzuciłeś że to może być konfiguracja programów lub firewalla - a tu taka niespodzianka :) Firewall na routerze na pewno w jakimś zakresie jest konfigurowalny (cokolwiek) - a reszty błędów nie dowiemy się bez konkretnego wglądu w konfiguracje. Czy z kompa 4 na komp 3 jest ten spadek szybkości który opisujesz ?
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   mrsx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 19 sierpień 2011, 23:52

Między 4 a 3 komputerem spadku nie ma. Wszystko tyczy się to tylko uploadu. Pisząc wcześniej o firewallu chodziło mi o zapory na komputerach, nie pomyślałem o routerze, sorrki, mój błąd :rolleyes:
0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 20 sierpień 2011, 11:45

Cytat

Między 4 a 3 komputerem spadku nie ma. Wszystko tyczy się to tylko uploadu.

Mam rozumieć że między tymi kompami Upload jest ok czy że nie ?
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   mrsx 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 7

Napisano 20 sierpień 2011, 13:49

Między 4 a 3 wszystko jest w porządku.
0

#12 Użytkownik nie jest zalogowany   helios128 

• super lamer
  • Pip
  • Postów 484

Napisano 20 sierpień 2011, 15:39

wiec router i reszta połączeń jest ok. Pozostał problem z przesyłem na linux'y. A tu mogłeś sknocić sporo. Ale sprawdź na początek jak wygląda wysyłanie z kompa 4 na 2. Sprawdź nie tylko FTP ale jeśli możesz to też zwykłe udostępniony plik spróbuj przesłać (po prostu użyj innego protokołu). Jeśli w obu przypadkach będzie upload spadać to pokaż config z kompa 2 serwera ftp, jeśli jest na komie 2 firewall to też pokaż, oraz napisz jakie inne demony na komie 2 chodzą (quota, dns, dhcp, itp itd) - i na wszelki wypadek napisz jakie jeszcze usługi masz włączone na routerze może wyłączenie firewalla to nie wszystko.
0

Strona 1 z 1