mam sieć LAN złożoną z kilku komputerów, połączonych razem przez router TP LINK TL-WR543G. Problem dotyczy wysyłania plików na inne komputery w sieci.
Potrzebne informacje:
komputer 1 - debian, podłączony kablem (serwer apache i ftp)
komputer 2 - debian, podłączony kablem (serwer ftp)
komputer 3 - windows 7, podłączony przez wi-fi (serwer ftp)
komputer 4 - windows xp sp2, podłączony przez wi-fi (brak serwerów)
Połączenia konfigurowane przez DHCP, internet działa na każdym komputerze, ogólnie wszystko skonfigurowane poprawnie.
Co się dzieje?
Podczas wrzucania/wysyłania plików (ftp/upload na stronie) następuje zerwanie połączenia i wyświetlenie komunikatu "Ograniczenie lub brak łączności" (windows, potrzebny restart połączenia) lub zawieszenie programu (linux, wystarczy ponowne uruchomienie programu). Problem wystepuje rzadko przy plikach do ~10-15 megabjatów, przy większych - cały czas.
Problem występuje w konfiguracjach:
- windows7/klient ftp/połączenie radio/kabel > debian/serwer ftp/połączenie radio/kabel
- windows7/przeglądarka/połączenie radio/kabel > debian/serwer apache (upload przy pomocy php)/połączenie radio/kabel
- windowsxp/klient ftp/połączenie radio/kabel > debian/serwer ftp (rzadziej niż na win7)/połączenie radio/kabel
- windowsxp/przeglądarka/połączenie radio/kabel > debian/apache/połączenie radio/kabel
Problem nie występuje w konfiguracjach
- windows7/windowsxp/klient ftp/serwer ftp/połączenie radio/kabel <> windows7/windowsxp/klient ftp/serwer ftp/połączenie radio/kabel
- debian/serwer apache/serwer ftp/klient ftp/połączenie radio/kabel <> debian/serwer apache/serwer ftp/klient ftp/połączenie radio/kabel
Moje wnioski:
- na początku myślałem że to kwestia programów klienckich ftp więc próbowałem różnych kombinacji z programami mc/krusader/nautilus/total commander/systemowy explorer(win)/filezilla/ jednak problemy nadal występowały
- nie jest to kwestia konfiguracji systemów/programów trybu pasywnego/binarnego, firewallów, programów antywirusowych
- sprawdzałem 2 różne karty sieciowe wifi + jeden adapter wifi USB i 3 różne karty sieciowe ethernet zarówno na komputerach z linuxem jak i z windowsem - problemy nadal
Proszę o pomoc
Użytkownik mrsx edytował ten post 07 sierpień 2011, 13:10

Logowanie »