Witam.Mam dostarczany internet kablem.Zakupiłem drugi laptop. Za namową operatora kupiłem acces pointa tl-wa500g.Posiadam laptopa asus /system xp/,oraz asera /system win7/.Z tego co zrozumiałem , internet miał być na obu lapkach.Niestety kiedy pracuje jeden , drugi ma ograniczony dostęp do internetu,czyli go brak.I na odwrót. Laptopy i ruter były konfigurowane przez administratora.Co jest nie tak.
Strona 1 z 1
Problem z internetem
Napisano 21 sierpień 2011, 23:18
Jaki adres IP ma router? Zakładam, że 192.168.1.1. Jeżeli jest inny, pamiętaj o zasadzie, że 3 pierwsze człony mają być identyczne, a maska podsieci 255.255.255.0. Skonfiguruj sieć od nowa:
1. Ustaw adres IP pierwszego komputera: 192.168.1.2
2. Ustaw adres IP drugiego komputera: 192.168.1.3
3. Ustaw maskę podsieci w obu komputerach: 255.255.255.0
4. Ustaw bramę domyślną: 192.168.1.1
5. Ustaw serwery DNS: 192.168.1.1 albo podane przez operatora
6. Ustaw na routerze w sekcji WAN (Network) prawidłowe adresy IP operatora
7. Wyłącz DHCP, jeżeli nie przydzielasz adresów IP dynamicznie
Jeżeli to nie pomoże, zaktualizuj oprogramowanie (firmware) routera. Podłącz laptop kablem i sprawdź, czy chodzą oba. Przejrzyj wszystkie ustawienia routera - być może admin włączył filtrowanie, kontrolę dostępu, itd.
1. Ustaw adres IP pierwszego komputera: 192.168.1.2
2. Ustaw adres IP drugiego komputera: 192.168.1.3
3. Ustaw maskę podsieci w obu komputerach: 255.255.255.0
4. Ustaw bramę domyślną: 192.168.1.1
5. Ustaw serwery DNS: 192.168.1.1 albo podane przez operatora
6. Ustaw na routerze w sekcji WAN (Network) prawidłowe adresy IP operatora
7. Wyłącz DHCP, jeżeli nie przydzielasz adresów IP dynamicznie
Jeżeli to nie pomoże, zaktualizuj oprogramowanie (firmware) routera. Podłącz laptop kablem i sprawdź, czy chodzą oba. Przejrzyj wszystkie ustawienia routera - być może admin włączył filtrowanie, kontrolę dostępu, itd.
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »