Komputer Świat Ekspert - Forum: ATI Radeon HD 3200 na Fedora 15 - Komputer Świat Ekspert - Forum

Skocz do zawartości

Strona 1 z 1

ATI Radeon HD 3200 na Fedora 15 Problem z instalacją sterowników

#1 Użytkownik nie jest zalogowany   Z.F 

• Z.F
  • Grupa: Czytelnicy
  • Postów 77

Napisano 25 sierpień 2011, 13:57

Witam Was.
Potrzebuję pomocy. Mam problem z zainstalowaniem sterowników do ATI Radeon HD 3200 w Linuksie (Fedora 15). Przed instalacją wyłączyłem X serwer (telinit 3) i wpisałem polecenie sh ati-driver-installer-11-8-x86.x86_64_run jako root.
Wydawałoby się, że sterownik się zainstalował ale w pliku logu z instalacji wywaliło błąd: Radeon jest w użyciu (dokładnie już nie pamiętam). Czytałem Google, szukałem informacji i dalej to samo. Kiedyś w czasopiśmie Ekspert był artykuł na ten temat (KE 4/2003) ale nie mam możliwości ich wykorzystania.
Wiem, że po bezbłędnej instalacji sterowników będę musiał uruchomić polecenie aticonfig czy fglrxconfig ale jak dotychczas nie mogę dojść do etapu konfiguracji grafiki. Udało mi się tylko uruchomić aticonfig --initial i zapisać informacje do pliku Xorg.conf. Jednak to wszystko chyba na nic, ponieważ w logu z instalacji pojawił się błąd. Proszę Was o wszelką pomoc, linki.

Witam ponownie.
Ostatniego posta pisałem w pośpiechu. Mój Linuks to 64 bitowa Fedora 15. Instalowałem 64bit sterowniki Catalysta. Proszę pytajcie o niezbędne informacje. Chociaż korzystałem kiedyś z Auroksa 9.3 ale przyznaję, że nie jestem zbyt doświadczonym linuksowcem i od tamtego czasu sporo zapomniałem. Wtedy miałem jeszcze kartę Riva TNT 2 i udało mi się poprawnie zainstalować do niej stery.
ZF
0

#2 Użytkownik nie jest zalogowany   diablok 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 69

Napisano 26 sierpień 2011, 20:19

Może to ci w czymś pomoże http://www.fedorafaq.org/
lub
http://forum.ks-eksp...o-radeona-9000/
ewentualnie tu napisz swój problem http://forum.fedora.pl/
0

#3 Użytkownik nie jest zalogowany   Z.F 

• Z.F
  • Postów 77

Napisano 27 sierpień 2011, 10:11

Witam.
Dzięki za odpowiedź. Wykorzystałem wskazówki tam zawarte ale jak do tej pory nie mogę zmusić mojego zintegrowanego Radeona do współpracy. W informacji systemowej właściwości karty pokazywane są właściwie. Kurcze, tyle tego instalowania, nie można tego zrobić z samych sterowników? Zamieszczę zaraz zawartość mojego Xorg.conf

Xorg.conf:

# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/catalyst"
ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "fglrx"
Option "OpenGLOverlay" "off"
BusID "PCI:1:5:0"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

Xorg.conf.fglrx-0
# Xorg configuration created by livna-config-display

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "Screen0" 0 0
EndSection

Section "Files"
ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules/extensions/catalyst"
ModulePath "/usr/lib64/xorg/modules"
EndSection

Section "ServerFlags"
Option "AIGLX" "on"
EndSection

Section "Device"
Identifier "Videocard0"
Driver "fglrx"
Option "OpenGLOverlay" "off"
EndSection

Section "Screen"
Identifier "Screen0"
Device "Videocard0"
DefaultDepth 24
EndSection

Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection

Z chęcią bym ręcznie zmodyfikował tej plik ale ponoć nie można...

Użytkownik Z.F edytował ten post 27 sierpień 2011, 10:25

ZF
0

#4 Użytkownik nie jest zalogowany   diablok 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 69

Napisano 27 sierpień 2011, 18:33

szczerze ci powiem nigdy nie miałem styczności z fedora, wogule z rodziny red hat z wyjątkiem mandriva ale bardzo mało, ja mam ubuntu na kompie 10,04 na laptopie 11,04 i ci powiem niema problemu z zainstalowaniem sterowników. na mandrivie też nie miałem problemu ze sterownikami ale coś nie przywiązałem się lepiej mi było z ubuntu.
a co do zmodyfikowania plików, można każdy plik zmodyfikować ale musisz być zalogowany jako Root.
0

#5 Użytkownik nie jest zalogowany   Z.F 

• Z.F
  • Postów 77

Napisano 27 sierpień 2011, 21:32

Mógłbyś mi szczegółowo opisać jak te stery instalowałeś i konfigurowałeś w Mandrivie? Ja przeglądałem google, różne fora, korzystałem z zawartych tam wskazówek ale nie udało mi się skonfigurować sterów ATI. Normalnie ręce opadają... Fedora jest fajną i ciekawą dystrybucją. Podobnie jak Ubuntu wykrywa automatycznie sporo sprzętu (Ubuntu jak się nie mylę jest ze SUSE Linux). Można ją polubić (oczywiście do niczego nie namawiam).
ZF
0

#6 Użytkownik nie jest zalogowany   diablok 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 69

Napisano 28 sierpień 2011, 00:01

Wyświetl postUżytkownik Z.F dnia 27 sierpień 2011, 21:32 napisał

Mógłbyś mi szczegółowo opisać jak te stery instalowałeś i konfigurowałeś w Mandrivie? Ja przeglądałem google, różne fora, korzystałem z zawartych tam wskazówek ale nie udało mi się skonfigurować sterów ATI. Normalnie ręce opadają... Fedora jest fajną i ciekawą dystrybucją. Podobnie jak Ubuntu wykrywa automatycznie sporo sprzętu (Ubuntu jak się nie mylę jest ze SUSE Linux). Można ją polubić (oczywiście do niczego nie namawiam).

sorry ale dokładnie nie pamiętam ostatni raz miałem mandrive 3 lata temu, to chyba automatycznie wyszuka i zainstaluje.
SUSE jest od Red Hat, Ubuntu jest z Debiana
ja tam wole ubuntu ;) (oczywiście nie namawiam cie)
0

#7 Użytkownik nie jest zalogowany   diablok 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 69

Napisano 28 sierpień 2011, 08:49

chyba już wiem co za problem jest ze sterownikami. tylko musisz odpowiedzieć na kilka pytań.
od początku był problem ze sterownikami (chodzi tu o fedora 15)?
czy na starszych wersjach lub na innych systemach, chodził ci? (np.fedora 14 lub inny np.suse)?
0

#8 Użytkownik nie jest zalogowany   Z.F 

• Z.F
  • Postów 77

Napisano 28 sierpień 2011, 11:44

kiedy kupiłem nowszy komputer (2009 r) nie miałem styczności z innym Linuksem niż Fedora 15. Zainstalowałem go niedawno. Innej karty graficznej też nie miałem. Na forach naszych i zagranicznych czytałem, że ludzie też mają takie problemy. Korzystałem z wskazówek tam zawartych ale to nic nie pomogło. Te zagadanienia, które dotyczyły Gnoma 3 to nie dla mnie (takich było najwięcej) ponieważ korzystam z KDE. Jak Nikt nie zdoła mi pomóc to chyba kupię jakąś kartę graficzną dobrze wspieraną przez Linuksy i problem się skończy.
Jednak jak czytam, że u tego działa, u tamtego też to na pewno musi być jakieś rozwiązanie. Może coś źle robię albo coś przeoczyłem... Na stronie producenta nie mogłem znaleźć instrukcji instalacji linuksowych sterowników a powinny być. Kurcze, żeby znaleźć gdzieś instrukcje krok po kroku...

Użytkownik Z.F edytował ten post 28 sierpień 2011, 11:45

ZF
0

#9 Użytkownik nie jest zalogowany   diablok 

• Nowy Uczestnik
  • Postów 69

Napisano 28 sierpień 2011, 17:46

znalazłem jeszcze coś takiego
http://www.multimedi...s-in-fedora-15/
http://wiki.fedora.pl/wiki/Poradnik
nie wiem czy to w czymś ci pomoże.

z tego co napisałeś to tylko masz Fedore 15 i to jeszcze niedawno zainstalowałeś. ja na twoim miejscu spróbował bym jeszcze tak zrobić, wyrzucić fedore 15 a zainstalować 14 ewentualnie mandrive, rodzina Red hat bazuje na architekturze RPM to więc nie będziesz miał problemów np. na mandrivie
kiedyś był podobny problem z ubuntu 9.04 i 9.10 te wersje były schrzanione i dlatego był duży problem ze sterownikami ATI nie dało ich się zainstalować lub udało się zainstalować ale nie poprawnie chodziły.
ten problem może tez mieć fedora 15
jeżeli te linki co ci podałem nie pomogą to spróbuj zainstalować inna wersji

linux z rodziny Debian nie polecam ci on bazuje na architekturze DEB troszkę inaczej wszystko się robi.

Użytkownik diablok edytował ten post 28 sierpień 2011, 17:50

0

#10 Użytkownik nie jest zalogowany   Z.F 

• Z.F
  • Postów 77

Napisano 29 sierpień 2011, 16:04

Dzięki za odpowiedź. Już wiem co jest grane. Przeczytałem na którymś z zagranicznych forów Fedory (nie pamiętam którym), że w chwili obecnej jeszcze nie ma wsparcia w Fedorze ogólnie dla Radeonów z rodziny HD zintegrowanych z płytą główną. Wpsarcie dla Radeonów jest ale dla tych samodzielnych kart a nie zintegrowanych.
Więc mam 2 wyjścia:)
Zwykle jak to bywa w Linuksach, poczekać na wsparcie lub kupić inną grafę np. Nvidia.

Dzięki Ci za zaangażowanie w temacie. Doceniam to. Pozdrowionka.
A! Jeśli chodzi o inne wersje Linuksa to miałem przekonanie jedynie do Auroksa(od RedHata). Ale jest on za stary, już nie rozwijany i historia będie ta sama. Fedora bardzo przypadła mi do gustu.

Użytkownik Z.F edytował ten post 29 sierpień 2011, 16:09

ZF
0

#11 Użytkownik nie jest zalogowany   Schwarz 

• Linux
  • Postów 69

Napisano 12 październik 2011, 01:13

Wyświetl postUżytkownik Z.F dnia 29 sierpień 2011, 16:04 napisał

Dzięki za odpowiedź. Już wiem co jest grane. Przeczytałem na którymś z zagranicznych forów Fedory (nie pamiętam którym), że w chwili obecnej jeszcze nie ma wsparcia w Fedorze ogólnie dla Radeonów z rodziny HD zintegrowanych z płytą główną. Wpsarcie dla Radeonów jest ale dla tych samodzielnych kart a nie zintegrowanych.
Więc mam 2 wyjścia:)
Zwykle jak to bywa w Linuksach, poczekać na wsparcie lub kupić inną grafę np. Nvidia.

Dzięki Ci za zaangażowanie w temacie. Doceniam to. Pozdrowionka.
A! Jeśli chodzi o inne wersje Linuksa to miałem przekonanie jedynie do Auroksa(od RedHata). Ale jest on za stary, już nie rozwijany i historia będie ta sama. Fedora bardzo przypadła mi do gustu.

Kolego źle przeczytałeś, zintegrowany Radeon nie różni się niczym z punktu widzenia sterowników od tego wsadzonego w AGP czy PCI-E. Nie znam totalnie Fedory bo bardzo nie lubię dystrybucji na RPM-ach ale wiem że każdy w miarę aktualny X.org zawiera otwarte sterowniki dla każdego radosława z rodziny HD.
Ten opis zadziała na 100%
http://fedorasolved....eon-xorg-tweaks
tylko nie możesz posiadać w systemie sterownika binarnego pobieranego ze strony.
0

Strona 1 z 1

Szybka odpowiedź

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox

emikyou  : (16 kwiecień 2012 - 13:26) @Ferrari: Na PŁ korzystają z "OpenGL SuperBible: Comprehensive Tutorial and Reference" i "OpenGL Programming Guide: The Official Guide to Learning OpenGL, Versions 3.0 and 3.1"
wtomczak  : (10 kwiecień 2012 - 09:27) masz problem z komputerem napisz na facebooku na stronie WT654, na pewno pomoże
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:36) A co do reklam, to mi na operze adBlock coś nie służy, szczególnie z postami bota redakcji :( od kiedy go dali, to zaczęło się walić..
Maciej :)  : (08 kwiecień 2012 - 09:35) Hej witam :) no, jak przestałem kupować Eksperta to wzięli i wstrzymali ;| także nie mam tylko numeru pierwszego i ostatniego :p trochę szkoda, parę lat się było...
neo5628  : (05 kwiecień 2012 - 21:57) Help http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140746-problem-z-dzwiekiem/ Proszę
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ludzie, pomóżcie :) http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140418-jak-dziala-sprawdzanie-wykonania-zadania-na-stronach-typu-doladujse/
PiKey  : (21 marzec 2012 - 18:24) ds
A:-)Brunuś  : (17 marzec 2012 - 19:17) jest tu ktoś? http://forum.ks-ekspert.pl/topic/140400-firewire-obudowa-do-dysku-25-—-200-zlo/
Ferrari  : (16 marzec 2012 - 11:12) Polećcie dobrą książkę do OpenGL albo kurs w sieci :)
lisz55  : (15 marzec 2012 - 21:44) przez ktore reklamy? nie widze zeby jakies nowe byly
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) :/
Pretender  : (15 marzec 2012 - 18:22) az sie nie chce czytac tego forum przez te parszywe reklamy...ale dzidostwo zrobili...
yojo2  : (12 marzec 2012 - 13:26) wchodz na forum przez lynxa :P
Ferrari  : (10 marzec 2012 - 21:21) Jak tu nie korzystać z AdBlocka, kiedy Forum Eksperta wywala reklamę na całą stronę?
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:41) siedze i czytam calkiem niezle ale mogl by ktos wytlumaczyc o co chodzi z dark knightem nie widzialem tego filmu
lisz55  : (09 marzec 2012 - 21:40) to moze rozruszam troche czat http://moviesascode.net/
Pretender  : (06 marzec 2012 - 16:43) rozmowy tak jak Enty prowadziły w powieści Tolkiena :P
dawido90  : (05 marzec 2012 - 15:03) to już poprostu przyzwyczajenie
yojo2  : (04 marzec 2012 - 22:25) mailem przestac tu wchodzic, ale stwierdzilem ze skoro i tak zwykle tu tylko wchodze i wychodze, to wszystko jedno :P
Ferrari  : (04 marzec 2012 - 21:16) Już myślałem, że ruch na forum spada zera, a jednak pochodna zmieniła znak :)
Rozszerz pole shoutboxa