Witam, mam laptopa - Asus K50IJ sx006. Sprzęt ma jakieś dwa lata i od jakiegoś czasu wyłącza mi się klawiatura. Pracuję na systemie windows 7 ale on jest w porządku bo instalowałem go ze 2 razy z różnych płytek i dystrybucji, lecz problem za każdym razem jest ten sam. Klawiatura wyłącza się w niesystematycznym czasie. Czasami już po 3-4 minutach od włączenia laptopa a czasami nawet po kilku godzinach pracy. Jedyne co pomaga w tej sytuacji to restart komputera, nie pomaga przełączanie użytkowników ani zamykanie/otwieranie klapy z matrycą. Taśma od klawiatury też jest sprawdzona, nie ma żadnych przetarć ani zepsutych styków. Czy ktoś wie dlaczego tak się dzieje ??
Strona 1 z 1
Klawiatura się wyłącza....
Napisano 05 wrzesień 2011, 16:56
Start -> Programy -> Akcesoria -> Narzędzia Systemowe -> Informacje o systemie -> Przerwania
Sprawdź, czy nie ma konfliktów przerwań. Jeżeli inne urządzenie ma identyczny numer przerwań jak klawiatura, napisz.
Start -> prawy klawisz na Mój Komputer -> Właściwości -> Menedżer Urządzeń
Czy widzisz wykrzyknik lub pytajnik przy klawiaturze? Czy w ogóle jest na liście? Napisz wszystko, co widzisz albo zrób zrzuty ekranu. Wszystkie opcje konfiguracyjne, nazwę urządzenia, sterownik...
Wejdź do BIOS-u, nic nie zmieniaj i poczekaj kilka minut. Czy wtedy klawiatura też się wyłącza?
Odpal dowolną dystrybucję Linuksa z płyty CD lub DVD. Czy problem też tam występuje?
Sprawdź, czy nie ma konfliktów przerwań. Jeżeli inne urządzenie ma identyczny numer przerwań jak klawiatura, napisz.
Czy widzisz wykrzyknik lub pytajnik przy klawiaturze? Czy w ogóle jest na liście? Napisz wszystko, co widzisz albo zrób zrzuty ekranu. Wszystkie opcje konfiguracyjne, nazwę urządzenia, sterownik...
Wejdź do BIOS-u, nic nie zmieniaj i poczekaj kilka minut. Czy wtedy klawiatura też się wyłącza?
Odpal dowolną dystrybucję Linuksa z płyty CD lub DVD. Czy problem też tam występuje?
Przygoda w Biurowej Dzielnicy - TODA :: Przyszłość sieci Webb i informatyzacja Polski
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
There is a road to freedom. Its milestones are Obedience, Endeavor, Honesty, Order, Cleanliness, Sobriety, Truthfulness, Sacrifice, and love of the Fatherland.
Napisano 08 wrzesień 2011, 11:13
Mam 4 przerwania z numerem IRQ 19:
Uniwersalny kontroler hosta USB - 2939
Standardowy podwójny kontroler PCI IDE
Uniwersalny kontroler hosta USB - 2935
Co do sterowników, to wszystkie są zainstalowane i aktualne. Skanowanie systemu anty wirusami też nic nie wykryło. Co do BIOS-u to po 4-5 godzinach klawiatura działała, ale w windowsie od dwóch dni też śmiga, a nic nie instalowałem ani nie odinstalowywałem od tego czasu...
Uniwersalny kontroler hosta USB - 2939
Uniwersalny kontroler hosta USB - 2935
Co do sterowników, to wszystkie są zainstalowane i aktualne. Skanowanie systemu anty wirusami też nic nie wykryło. Co do BIOS-u to po 4-5 godzinach klawiatura działała, ale w windowsie od dwóch dni też śmiga, a nic nie instalowałem ani nie odinstalowywałem od tego czasu...
Użytkownik Ferrari dnia 05 wrzesień 2011, 16:56 napisał
Start -> Programy -> Akcesoria -> Narzędzia Systemowe -> Informacje o systemie -> Przerwania
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź