Witam wszystkich.Mam problem z którym nie umiem sobie sam poradzić i proszę o pomoc. Mam do dyspozycji publiczną bezprzewodową sieć (mam nazwę sieci oraz hasło) 3 komputery z kartami Wi-Fi (2 Windows 7 i 1 Windows XP) oraz dysk USB.
Zamierzam osiągnąć następujący cel: aby wszystkie 3 komputery się widziały, aby na jednym z nich założyć katalog który byłby widoczny przez pozostałe 2 oraz aby podłączyć dysk do tego co założył bym katalog i go całego udostępnił.
Moje problemy: co zrobić,aby tylko te 3 komputery mogły ze sobą się komunikować,aby do udostępnianego katalogu oraz dysku USB mieli dostęp tylko te 3 komputery.Wszystko to bez użycia kabli, oprócz dysku USB.
Co już zrobiłem: nadałem wszystkim 3 komputerom tą samą grupę roboczą, skonfigurowałem połączenia sieciowa,założyłem konta użytkownika z hasłem, a dalej to już klapa. Jak dałem udostępnianie katalogu oraz dysku USB to był widoczny dla wszystkich (nie poradziłem sobie z uprawnieniami, bo jak zacząłem przestawiać opcje to już nie był widoczny dla 1 z komputerów). Problem chyba jest też ten 1 komputer XP,ale nie stać mnie teraz na zakup nowego systemu.
Jestem początkujący i bardzo proszę o jasne odpowiedzi. Z góry wszystkim dziękuje.
Strona 1 z 1
Mała sieć biurowa konfiguracja i nadawanie uprawnień
Napisano 12 październik 2011, 01:47
Rozwiązanie budżetowe, kupujesz zwykły router np. TP-Link WA-501G oraz WR-1043ND, WA-501G ustawiasz w trybie klienta a po stronie LAN-u jako AP. Do portu LAN w WA-501G podpinasz przez WAN WR-1043ND który pracuje już jako router i tworzy NAT. Router ma funkcję udostępniania pamięci na USB. Koszt około 300zł. (Jeżeli oprogramowanie TP-Link-a nie zaoferuje ci tyle co byś chciał WR-1043ND może działać na DD-WRT.
Bardziej profesjonalne rozwiązanie to RB433AH dwie karty wifi na miniPCI. Koszt około 500zł.
Ewentualnie możesz jeszcze stosować typowe moduły przemysłowe w postaci bramki chronione, plus moduł z łącznością wifi. Tyle że taka zabawa kończy się w okolicy 4-5tyś.
Do rozwiązania które ty zaproponowałem nie dołożę reki, bo udostępnianie czegokolwiek firmowego z publicznej sieci wifi to kpina.
Bardziej profesjonalne rozwiązanie to RB433AH dwie karty wifi na miniPCI. Koszt około 500zł.
Ewentualnie możesz jeszcze stosować typowe moduły przemysłowe w postaci bramki chronione, plus moduł z łącznością wifi. Tyle że taka zabawa kończy się w okolicy 4-5tyś.
Do rozwiązania które ty zaproponowałem nie dołożę reki, bo udostępnianie czegokolwiek firmowego z publicznej sieci wifi to kpina.
Strona 1 z 1
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »