Strona 1 z 1
Dlaczego gpu wiodących firm mają mniej pamięci?
Napisano 11 wrzesień 2011, 10:36
Witam. Mam pytanie odnośnie kart graficznych. Z tego co się orientuję to takie firmy jak Asus, MSI czy Gigabyte to raczej wiodące firmy i ich rozwiązania są ciche, mocne i niezawodne (co za tym idzie nieco droższe). Palit, Gainward i inne z tego co słyszałem mają słabsze chłodzenie, często referencyjne. Oczywiście zawsze tak jest, że są firmy lepsze i gorsze i ten fakt nikogo nie dziwi. Problem w tym, że zauważyłem bardzo niekorzystne zjawisko a mianowicie - Gigabyte i Asus nie mają kart 2gb. Max z tego co widziałem to chyba 1,5 gb, czy nawet 1,2 (oczywiście wśród kart typu 560/580, 590 nie wchodzi w grę. Radeony też nie wchodzą bo nie mają CUDA). Jeśli kogoś dziwi moje podejście to trochę się wytłumaczę. Mam zamiar kupić grafikę pod renderowanie sprzętowe w Blenderze na Cycles. Żeby Cycles umiało wyrenderować scenę na gpu, musi ona cała zmieścić się do gpu. Słyszałem, że bardzo ważna jest szyna, ale raczej nikogo nie dziwi fakt, że przy tym standardzie kart jest szyna 256/384 bit, pamięć gddr5. Więc w zasadzie zostaje kwestia rdzeni CUDA która jest tu jeszcze bardziej kluczowa niż szyna i ilość pamięci, która w tym szczególnym przypadku jest najbardziej kluczowa :P. Moje sceny mają np po 6 gb, więc lekki falstart, ale bez przesady do 2gb bym może jakoś zoptymalizował, ale 1gb nie ma szans. Ale powracając do tematu - moje pytanie brzmi: dlaczego te wiodące firmy nie mają gtx-ów 560 z konfiguracją 2gb, a taki Palit, czy gainward ma? Znaczy no rozumiem, że gamerom to sie nie przydaje i że to taki chwyt marketingowy, ale przecież nie każdy kto chce mieć niezawodną grafikę - a w zasadzie właśnie większość tych którzy chcą mieć niezawodną grafikę to osoby wiążące swój sprzęt z pracą, a więc mogą szukać nietypowych konfiguracji. Jeśli ktoś może zna jakieś firmy z wyższej półki oferujące takie konfiguracje to byłbym wdzięczny za jakiś namiar
- nacisk kładę na chłodzenie - głośność - absolutnie nieistotna, ale musi być bardzo mocne, bo przy renderowaniu na gpu prawdopodobnie nastawianie renderowania na 2 tygodnie bez wyłączania kompa 24h na dobę pod obciążeniem 100% to będzie norma. (Dlatego mój wybór padł na serię DirectCU Asusa). Trochę się rozpisałem, ale mam nadzieję, że to nie problem
Napisano 11 wrzesień 2011, 11:23
Po prostu z tego powodu co powiedziales - dla gamerow nie ma to znaczenia, a osob wykorzystujacych karty graficzne do innych zastosowan jest zbyt malo by sie cos takiego oplacalo.
Natomiast jest sporo kart GTX580 3GB, np. MSI, Gigabyte, Zotac, POV, EVGA no i oczywiscie Palit/Gainward maja takowe w ofercie. Jak juz to bym sie zdecydowal na Gainwarda, bo ma w miare rozsadna cene (o ile to w ogole mozna powiedziec o GTX580), i przyzwoite chlodzenie. W sumie Pality/Gawinwardy GTX560Ti 2GB tez ujda pod wzgledem chlodzenia. Jest tez GTX570 2,5GB od POV. Ze wzgledu na taki a nie inny kontroler pamieci, GTX580 zawsze beda miec 1,5GB/3GB pamieci, a GTX570 1,25GB/2,5GB.
Natomiast jest sporo kart GTX580 3GB, np. MSI, Gigabyte, Zotac, POV, EVGA no i oczywiscie Palit/Gainward maja takowe w ofercie. Jak juz to bym sie zdecydowal na Gainwarda, bo ma w miare rozsadna cene (o ile to w ogole mozna powiedziec o GTX580), i przyzwoite chlodzenie. W sumie Pality/Gawinwardy GTX560Ti 2GB tez ujda pod wzgledem chlodzenia. Jest tez GTX570 2,5GB od POV. Ze wzgledu na taki a nie inny kontroler pamieci, GTX580 zawsze beda miec 1,5GB/3GB pamieci, a GTX570 1,25GB/2,5GB.
Użytkownik yojo2 edytował ten post 11 wrzesień 2011, 11:27

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Napisano 11 wrzesień 2011, 11:41

Moje PCty || last.fm || STOP gotowcom z Allegro! || Jak złożyć komputer?
Mnie tu już nie ma. Jak coś, to jestem na forum.cdaction.pl i forum.pclab.pl.
Strona 1 z 1
Szybka odpowiedź
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
Zmień widoczność shoutboxa Shoutbox
|

Logowanie »
Dodaj odpowiedź